SimBin brengt met RACE Pro een nieuwe racesimulator naar de Xbox 360, waarmee we de op meest realistische en serieuze manier over het asfalt kunnen scheuren. Zullen we met deze simulator de finisch bereiken of gaan we regelrecht de grindbak in?
Een veelzeggende titel..
De titel van RACE Pro heeft niet voor niets de nadruk op het eerste woord liggen. Het spel draait namelijk in zijn geheel om het racen. Het is dan ook een racesimulator en in een hierin is het de bedoeling dat er zoveel mogelijk uit de realiteit komt kijken. SimBin heeft er dan ook haar uiterste best op gedaan om dit in het spel te vertalen en er is een groot aantal licenties voor de verschillende auto’s en circuits gestrikt voor deze titel.
RACE Pro biedt 13 FIA banen, waaronder ons eigen circuit in Zandvoort, en een ruim aantal verschillende auto’s. Deze auto’s zijn natuurlijk in de verschillende klassen, waarin de speler uit een aantal varianten van de auto’s kan kiezen. Dit brengt het totaal aan verschillende auto’s op meer dan 300. Ook zijn er verschillende bestaande cups in het spel vertegenwoordigd. De speler kan meerijden in de Mini Cooper Challenge, maar ook in de Formula 3000. Deze cups zijn allemaal verwerkt in de Carreer modus, waar de speler ze een voor een af zal lopen.
..met redelijk wat realisme
Allereerst zal de speler kunnen kiezen uit een aantal verschillende modi. De Carreer modus zal de speler door de verschillende cups begeleiden, waar de speler moet winnen om verder te kunnen gaan. In het begin heeft de speler 300 credits, waarmee de eerste cup betaald kan worden. Op dit moment heeft de speler slechts keus uit de Mini Cooper Challenge, waar hij zich tegen betaling van 100 credits voor kan kwalificeren door een bepaalde tijd op het circuit te rijden. Als de speler hier geen zin in heeft kan er ook meteen aan de race begonnen worden tegen betaling van meer credits. Door de races in de verschillende cups en op verschillende moeilijkheidsgraden te winnen, zullen er steeds meer cups en auto’s vrijgespeeld worden.
Naast de Career modus is er nog een modus waar de speler aan toernooien mee kan doen, waar hij door te winnen punten verdient. De coureur met de meeste punten wint het toernooi. De speler kan er ook voor kiezen om zijn baantijden te verbeteren in de Time Trial modus. De speler heeft naast de singleplayer modi ook nog de gelegenheid om online tegen een aantal mensen te spelen. Dit kan met maximaal twaalf spelers tegenlijk. Offline kunnen twee spelers de hotseat modus spelen, waarbij de controller na iedere ronde over moet worden gegeven.
Jammer genoeg is de Career modus de enige manier om in RACE Pro auto’s vrij te spelen. De andere modi hangen er dus eigenlijk een beetje verloren bij, als de speler niet eerst met zijn virtuele carrière aan de slag is gegaan. De speler zal dan namelijk slechts met de Mini Cooper kunnen racen.
Grafisch dubbelzinnig
Zoals al eerder te lezen was in deze recensie, gaat RACE Pro in zijn geheel om het racen zelf. Er is dan ook weinig tot geen moeite gedaan om de menu’s , de muziek of zelfs de omgeving rondom de baan levendig over te laten komen.
De speler zal dit meteen merken al hij het spel opstart. Het menu ziet er erg dof uit en wekt niet echt interesse op. Er staan slechts enkele tekens die de verschillende modi aangeven en bovenin het scherm wordt een wazig filmpje van racende auto’s getoond. De muziek in het menu is ook niet overdonderend goed te noemen. Als de speler vervolgens een modus en een auto gekozen heeft zal hij op de baan gedropt worden, waar hij met zijn auto aan een race mee zal doen.
Wat hier meteen op zal vallen is het feit dat alleen de weg, de reclameborden van de sponsors en de auto goed van detail voorzien zijn, maar de rest van de omgeving slecht afgewerkt is. Zo rijdt de speler eigenlijk als het ware in een grote koepel rond, waar alles op de achtergrond er steeds precies hetzelfde uit zal zien. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de luchtballonnen die bij sommige circuits op de achtergrond te zien zijn. Deze zullen geen centimeter van hun plek gaan. Van muziek tijdens het racen is overigens geen sprake en de teamleider, die zo af en toe iets tegen je zegt, weet nauwelijks boven het eentonige geronk van de motor uit te komen.
De circuits en de auto’s zijn daarentegen tot in de puntjes afgewerkt en er worden tijdens het laden zelfs een aantal handige tips over de desbetreffende circuits getoond. Ook het interieur van de auto’s is erg goed afgewerkt. De aanwezige metertjes, lampjes en knopjes werken allemaal en ook de achteruitkijkspiegels geven de situatie achter de speler duidelijk weer. De schademodellen in de auto zijn ook redelijk uitgewerkt. Bij een botsing zal een auto indeuken en af en toe zelfs onderdelen, zoals spiegels verliezen.
Oneindig sleutelen
De auto’s hebben vertonen natuurlijk andere eigenschappen tijdens het rijden en ook dit heeft SimBin goed weten te vertalen in RACE Pro. De ene auto stuurt wat zwaarder dan de andere en ook de acceleratie en het remmen is bij iedere auto anders. SimBin heeft de speler daarentegen wel in een aantal opties voorzien die normaal gesproken ook bekeken worden, voordat een auto het circuit op gaat.
Zo kan de speler zijn auto wat lichter of juist wat zwaarder laten sturen, maar ook de bandenspanning van de auto aanpassen. Door middel van het verschuiven talloze balkjes zal de speler de verschillende eigenschappen van zijn auto aan kunnen passen. De gevolgen van de aanpassingen die de speler doet worden netjes weergegeven in een aantal statistieken, waardoor de speler precies kan zien of hij het juiste effect bereikt.
Het sleutelen aan de auto’s is een belangrijk onderdeel van RACE Pro wat goed aan het realisme van het spel bijdraagt, maar is absoluut niet verplicht. De speler kan namelijk ook aan een race deelnemen met de standaardinstellingen van een auto. Hij mag dan alleen niet verwachten dat zijn auto altijd optimaal presteert. Een afgestelde auto zal bijvoorbeeld net wat sneller accelereren of juist beter remmen voor de soms haarscherpe bochten in het spel.
De finish of de grindbak?
RACE Pro is een titel die echt alleen voor de racefans bedoeld is. SimBin heeft zich duidelijk op de auto’s en de verschillende circuits gericht en dit is aan de rest van het spel goed te merken. De omgevingen zien er grafisch niet al te best uit, maar de auto’s en de circuits hebben alle nodige details. Ook aan de menu’s en de muziek in RACE Pro lijkt weinig tot geen aandacht besteed te zijn. Er is een beperkte keus aan gamemodi, maar gelukkig is er ook een online multiplayer modus aanwezig. Door de slechte grafische en de erg goede realistische elementen die RACE Pro biedt, zal dit spel voor de echte racefans de finish halen, terwijl het voor de rest van de gamers eerder in de grindbak zal belanden.
Cijfer: 6.5