Sinds de komst van de Apple AirPods zijn draadloze tandenboorsteltjes niet meer uit het straatbeeld te denken. De kleine oordopjes die een beetje uit het oor hangen zijn onwijs populair en komen anno 2020 in alle vormen en maten op de markt. Ook OnePlus gooit zijn ontwerp in de strijd met de OnePlus Buds en in onze review lees je of die in de smaak vallen.
Met de release van de OnePlus Nord bracht OnePlus ook haar eigen oordopjes op de markt uit. De kleine OnePlus Buds lijken in vele manieren op de oordopjes van Apple met slechts een paar kleine wijzigingen. Toch hebben deze aanpassingen een grote impact op de gehele kwaliteit van de oortjes.
De pasvorm van de OnePlus Buds is dat van een half-in-ear, waardoor de oortjes als het ware in je oor hangen. Het voorkomt op deze manier dat je gehoor via een stop gevuld wordt met muziek, waardoor je gehoor nog enigszins beschermd wordt tegen gehoorschade. Natuurlijk is de voorwaarde wel dat je je muziek niet te hard zet, maar dat geldt voor ieder oordopje.
Gelukkig hoef je je muziek niet keihard door je trommelvliezen te gieren, want de passieve noice canceling die via een speciaal algoritme in de oortjes verwerkt zit, werkt verrassend goed. Deze zorgt er namelijk voor dat omgevingsgeluid onderdrukt wordt. Stemmen en verkeersgeluid kun je daarentegen nog wel redelijk verstaan, wat zowel praktisch als veilig voor de gezondheid is.
Ook is het verstandig om de oortjes, die opvallend veel op de AirPods lijken, niet al te lang te dragen. Ondanks de goede batterijduur is de pasvorm niet helemaal lekker. De Buds voelen bij het leggen in je oor niet zo stabiel, waardoor je ze al snel wat dieper in het oor drukt. Bij langdurig dragen kan dit voor wat pijntjes zorgen.
Toch ben je wel snel geneigd om langdurig van muziek, films of series te genieten met oortjes in. Vooral wanneer je langdurig zit omdat je bijvoorbeeld op reis bent of wanneer je lekker op de bank onderuit gezakt ligt. De oortjes hebben namelijk extreem lage latency van slechts 0,1 seconde, waardoor audio vrijwel gelijk loopt met het scherm.
De geluidskwaliteit is tevens uitstekend al ontbreekt de ondersteuning van aptX HD- of LDAC-codecs. Hierdoor is er geen sprake van Hi-Res Audio zoals die bij de Sony WF-1000XM3 wel aanwezig is. Wel is er een Dolby Atmos-functionaliteit, maar deze is wel gereserveerd voor OnePlus-telefoons.
Dit geldt overigens voor meerdere functies. De gelimiteerde gesture controls en automatisch verbinden zijn bijvoorbeeld ook alleen weggelegd voor nieuwere OnePlus-modellen. Dit maakt de oortjes direct een stuk minder aantrekkelijk voor Android-gebruikers die geen OnePlus-toestel hebben.
Wel kunnen alle Android-gebruikers van de lange batterijduur genieten. De oortjes gaan namelijk zo’n 30 uur mee als je het oplaaddoosje één keer volledig oplaadt. Het doosje zelf laadt door de Warp Charge-ondersteuning overigens ook extreem snel op. Binnen tien minuten is het doosje alweer voor tien uur te gebruiken.
Ook het design van het doosje is een lust voor het oog. Hoewel deze bijna een één op één kopie is van Apple’s AirPods-oplaadcase, kun je niet anders dan genieten van het design. Het doosje is licht, stijlvol en heeft een handig lampje om aan te duiden hoe het met de batterij staat.
Wel moet gezegd worden dat het klepje wat beter ontworpen had mogen worden. Deze zit via een scharnier op de achterkant vast, maar omdat deze in het midden van de sleuf is geplaatst voelt deze wat onstabiel. Angst voor het afbreken van de bovenste klepje kan je dan ook besluipen en daar zit je natuurlijk niet op te wachten.
Het is een klein kwaaltje dat bijna verwaarloosbaar is. Al helemaal als je kijkt naar de prijs van de OnePlus Buds. Met een agressief lage prijs van 89 euro heb je immers oortjes van fantastische kwaliteit die automatisch de muziek pauzeren zodra je de oortjes uit doet. Met dit soort luxe-functies is het dan ook een wonder dat de oortjes zo goedkoop worden aangeboden.
Met een extreem competitieve prijs weten de OnePlus Buds te imponeren. Luxe-functies, goede geluidskwaliteit en een mooi design zorgen voor een goede ervaring voor dagelijks gebruik. Wel is het aan te raden om de oortjes niet met het sporten te dragen, omdat ze dan (voor je gevoel) snel uit je oor vallen.
Ook is het jammer dat niet alle Android-gebruikers het maximale uit de oortjes kunnen halen. Hierdoor voel je je al sneller verplicht om ook een OnePlus-telefoon te halen. Gelukkig gelden de beperkingen niet voor de fantastische batterij en laadsnelheid.
Cijfer: 7