Need for Speed: Carbon Review

Review
zondag, 25 maart 2007 om 23:30
xgn google image
Daar hebben we hem weer, Need for Speed: Carbon. We hebben de game al onder de loep genomen voor de Xbox 360 en Nintendo Wii. Nu is dan eindelijk de meest belovende Playstation 3 versie aan de beurt. Moet je de game in huis halen of voegt het weinig toe aan je collectie? Check de review en wellicht kun je een beslissing maken.
Er zijn op dit moment 22 retail games voor de Playstation 3 verkrijgbaar, tel je daar nog wat online spellen bij op en je hebt een enorme keuze! De vraag is dan natuurlijk aan welke game je het beste je zuur verdiende geld kunt besteden? De meeste mensen willen toch altijd tenminste wel één race-game in huis hebben. Op dit moment zijn er 3 “echte” racegames verkrijgbaar, namelijk Ridge Racer 7, Formula 1 en deze Need for Speed: Carbon. Daarbij heb je nog Full Auto 2 wat een race-fight game is en Motorstorm, meer een battle game die je niet “echt” tot het doorsnee race genre kunt rekenen. Tevens kun je gratis Gran Turismo HD Concept van de online store halen, wat ook zeker de moeite waard is. Gelukkig kun je van alle games gratis een demo downloaden en kijken of het verstandig is je geld aan de volledige versie te besteden. Kom je er nog niet uit dan helpen wij je graag met een indruk van de volledige versie. In dit geval Need for Speed: Carbon, de welbekende arcade racer die al weer heel wat jaartjes meegaat op diverse consoles.
Playstation 3 vs. Xbox 360
In de intro had ik het al over, ik citeer: “eindelijk de meest belovende Playstation 3 versie”, hiermee wil ik duidelijk maken dat ik van deze versie van Need for Speed: Carbon het meeste verwacht. Dit omdat de game exact hetzelfde is als op de Xbox 360 en Nintendo Wii qua verhaallijn, menu en dergelijke zaken. Maar het verschil zit hem enerzijds in de grafische mogelijkheden die nog indrukwekkender behoren te zijn dat de Xbox 360 versie. En anderzijds in de controls, die qua plek niet veel anders zijn dan op de Xbox 360 maar wel anders aanvoelen omdat we hier te maken hebben met een andere controller de Sixaxis. Uiteraard is Need for Speed: Carbon voor de Playstation 3 een wereld van verschil ten opzichte van de Wii versie, niet alleen grafisch maar uiteraard ook op gebied van de gameplay. Ik zal de game daarom vooral met de Xbox 360 versie vergelijken. En ik kan je alvast het volgende verklappen: Carbon is op de PS3 nóg intenser!
Boys with toys
Het “Carbon” in de naam van de game zegt eigenlijk al genoeg, in dit deel van Need for Speed draait het nog meer om het tunen van je wagens. De shops zijn eruit gehaald en alles kan, indien het is vrijgespeeld, in je safehouse aangebracht worden. Het tunen gaat dan ook nog een stuk dieper dan in de vorige delen. Zo kun je kiezen uit veel onderdelen die elk naar eigen smaak aanpasbaar zijn in bijvoorbeeld de dikte en breedte. Heb jij liever een dikke, brede en stoere vleugel of ga je voor de smalle maar subtiele vleugel? Alles is mogelijk. Buiten dikte breedte en lengte kun je de mate waarin deze naar binnen staat ook nog eens aanpassen, en niet alleen de vleugel maar ook de velg en nog veer meer onderdelen kunnen aangepast worden. Elke auto in Need for Speed: Carbon kun je dus uniek maken en ook nog eens online showen via het Playstation Network. Naast het uniek visueel tunen kun je ook de performance instellen naar eigen behoeftes. Wil je sneller optrekken of juist op de lange termijn harder rijden? Er iseen shit load aan mogelijkheden dus. Maar dat is nog niet alles want we werden de Nissan Skyline natuurlijk wel een beetje zat, daar heeft EA aan gedacht en daarom komen ze met iets nieuws. Zo zijn er namelijk drie verschillende soorten klassen: de Muscles, Tuners en Exotics. Elke wagen heeft zijn voordeel zo zijn de Exotics kleiner en beter handelbaar en hebben de Muscles een hogere top snelheid. Ter verduidelijking een Corvette valt onder de Exotics en een Mustang valt onder de Muscles. Ben je een échte hardcore tuner dan kun je met de Tuner klassen heel wat kanten op.
Blockers, Drafters en Scouts
Een ander punt waarin Need for Speed: Carbon zich onderscheidt van de vorige delen is het racen in teamverband. Tot nu toe was je gewend om voor eigen succes te rijden, daarmee hoger te komen en geld te verdienen en dan de beste auto’s te kopen en te tunen. Nu is dat anders, en naar mijn mening een stuk leuker. Je racet in sommige races nog voor je zelf maar er zitten ook races tussen waarin je een teammaat kan laten meedoen. Hij kan je helpen de rit te winnen, of als hij erg goed is zal hij de race zelf ook nog wel eens winnen. De teammaten hebben verschillende kwaliteiten en zijn in soorten verdeeld. Je hebt de Blockers, Drafters en Scouts. Een Blocker dient ervoor om rivalen opzij te beuken waardoor ze de kant of het verkeer in rammen en achterop raken. Dan is er de Scout deze zal je tijdens een race alle afsnij routes laten zien wat je veel tijd kan besparen. De Scout zul je het minste gebruiken omdat je na een aantal rondes wel weet waar de afsnij routes zich bevinden. En als je voorop rijdt (wat natuurlijk vaak zo is) kan de Scout de routes niet laten zien. Dan is er nog de Drafter, mijn persoonlijke favoriet. Een Drafter kun je oproepen; hij zal dan hard aankomen racen en voor je gaan rijden. Als je achter hem rijdt, zit je in zijn “draft”, de luchtweerstand is dan weg. Hierdoor kun je erg hard rijden en gemakkelijk je tegenstanders voorbij racen. Daarnaast is het zo dat als je achter hem rijdt je de bochten makkelijker en scherper kunt nemen. Helaas is het wel onrealistisch dat de Drafter altijd voor je blijft rijden, ondanks dat je enorm veel nitro gebruikt. Pas bij de Drafter wel op de meter die links boven in loopt. Als de meter leeg is zal de drafter afzakken, als je dan niet goed oplet en hij stopt ineens zul je tegen hem aan botsen. Buiten deze mogelijkheden bieden alle teammaten bepaalde voordelen van het vangen van extra geld als je een race wint tot het sussen van de politie in jouw territorium.
Spel princiepe
De map is verdeeld in kleine territoria die je moet veroveren. Je begint met niets maar groeit al snel uit tot één van de invloedrijkste personen. Als je alle territoria van een bepaalde baas hebt afgepakt, zal er een boss fight volgen waarbij je definitief het territorium overneemt. Deze boss fight wordt in de “Canyon” uitgevochten. De eerste keer zul je hem zo lang mogelijk moeten volgen. Des te korter je achter hem rijdt, des te minder punten worden er verdiend door hem. In het tweede gedeelte rijd jij voorop, en zal de teambaas jou moeten bijhouden of overtaken. De Canyon is een smal weggetje in de bergen met veel bochten, waarbij goed stuurwerk een vereiste is. Pas alleen wel op voor de afgronden want als je daar in valt is het meteen afgelopen en moet je weer helemaal opnieuw beginnen. Naast dit alles biedt Need for Speed Carbon de nodige extra opties en natuurlijk een online mogelijkheid. Je kunt er voor kiezen om naast de verhaallijn die zo’n 10 tot 15 uur duurt bijvoorbeeld quick races te gaan doen of de politie uit te dagen en een achtervolging te beginnen.

Totale controle en een lust voor het oog?
Zoals jullie vast wel weten voelt de gameplay in de laatste deeltjes van Need for Speed op zowel de PC als de consoles een beetje Arcade aan. De game wordt ook wel met het genre “Arcade Racer” aangeduid. Inmiddels ben ik eraan gewend en begin ik het steeds prettiger te vinden: lekker door de straten scheuren met mooie auto’s. Echter moet de besturing dan wel goed zijn! In de Xbox 360 versie was dat dan ook zo, maar over de Wii versie was ik minder te spreken, waar het bochten draaien toch wel zijn “keerpunten” kende. De Playstation 3 doet op dit punt niet onder, net als de Xbox 360 versie is de besturing niet anders dan verwacht: correct uitgewerkt. Gas, remmen, boost noem maar op het zit op de plek van de nieuwe Sixaxis waar je het ook verwacht. In mum van tijd zul je de wagen totaal onder controle hebben, maar let wel op de drift challanges die nog wel eens moeilijk uitvallen.
Grafisch
Het misschien wel meest belangrijke punt is de grafische kant van Need for Speed: Carbon op de Playstation 3. Is de game mooier dan op de Xbox 360, is dat verschil van 1080i/1080p te zien? Nee, nee en nog eens nee! En weet je waarom? De game ondersteunt slechts 720p, kom op zeg EA, hoe moet ik mijn lezers dan overhalen om de Playstation 3 versie in plaats van de Xbox 360 versie te kopen? Helaas, maar waar! Tuurlijk ziet het er adembenemend mooi uit maar de game overtreft op grafisch gebied niet de Xbox 360 versie. De auto’s schitteren en zijn tot in de kleinste details uitgewerkt. Echter ziet de “blur” (vaag worden van omgeving) als je behoorlijk hard rijdt er een beetje matig uit.
Conclusie
Er valt aan mijn review verder weinig toe te voegen, met een goede soundtrack, mooie grafische aspecten en een solide gameplay is Need for Speed: Carbon wederom een behoorlijk goede game voor deze splinternieuwe console. Als je dacht dat je Playstation 3 glansde wacht dan maar tot je de auto’s in Need for Speed: Carbon voorbij ziet komen!
Cijfer: 8.2

Populair Nieuws