Het is zover. Je hebt die droom-PC gebouwd en wil hem eindelijk gaan uittesten. Maar zo’n nieuw bouwwerk verdient natuurlijk wel gedraaid te worden op een waardige monitor. MSI moet dat ook gehoord hebben. Met haar nieuwe gaming monitor worden flink wat hokjes afgevinkt en de MSI MAG272CQR review zoomt in op al die features.
Wie een beetje lekker wil gamen op zijn of haar PC, heeft tegenwoordig de keuze uit een ruim assortiment aan monitors. Een mooie opvaller binnen dat rijtje is de nieuwe MAG272CQR van MSI. Deze monitor is een mooi instapmodel voor mensen die geen duizend euro willen uitgeven, maar toch op zoek zijn naar veel handige features.
Met een adviesprijs van 449 euro krijg je onder andere een refresh rate van 165Hz, een reactietijd van slechts 1 milliseconde en een Quad-HD (1440p) resolutie scherm. Dat alles zit verwerkt in een 27-inch beeldscherm met een heerlijke ‘gaming’-behuizing en valt op dat het scherm een lichte kromming heeft. De MAG-monitor is namelijk een curved scherm. Met een 1500R-classificering valt de kromming van het scherm mee, waardoor het effect subtiel is toegepast door MSI.
Een curved scherm moet namelijk minder belastend zijn voor de ogen en tevens een groter gevoel van immersie geven; je voelt nog meer dat je ín de game zit. Nou is dat gevoel subjectief, maar de subtiele curve is in ieder geval niet storend tijdens normaal gebruik. Door het gebogen design is de behuizing van de monitor wel wat dikker, maar mede door een stijlvolle backplate en wat RGB-belichting is een dikkere monitor geen minpuntje.
Aan die achterkant is meteen te zien dat er qua aansluitmogelijkheden niets is bespaard. Naast twee HDMI 2.0b-poorten en een DisplayPort 1.2-poort heb je namelijk ook de mogelijkheid om je apparaat te verbinden met USB Type-C. Hierbij moet je denken aan recentere laptops, waardoor je gaming setup enorm veelzijdig is.
Daarnaast heb je nog 2 USB-poorten beschikbaar voor eventuele accessoires en gaat er één USB-kabel naar je PC toe voor de besturing van de RGB-verlichting op de monitor. Mogelijkheden genoeg dus, wat ervoor zorgt dat de MSI MAG272CQR een enorm veelzijdige monitor is. Het hele pakket wordt gecomplimenteerd door een stevige standaard met kabelhouder, zodat het totaalplaatje netjes op je bureau staat tentoongesteld.
De standaard is in hoogte verstelbaar en ook kan het scherm gekanteld worden. Alleen het draaien van het scherm is niet mogelijk. Qua hardware heeft MSI een mooi pakket samengesteld, al is er één technisch pijnpuntje. De OSD van het scherm, dat met een kleine joystick achterop de monitor bestuurd wordt, reageert enorm traag op input.
Het switchen van input of het instellen van kleurprofielen of andere hardware-opties, het duurt allemaal vrij lang voor je een reactie krijgt van de monitor. Menu’s openen pas na een paar seconden en soms doet de monitor helemaal niks. Het scherm uitzetten, het apparaat inschakelen en daarna de monitor weer inschakelen, verhelpt dit probleem uiteindelijk vaak. Hopelijk is dit met een update te verhelpen, want het roept nu onnodige frustraties op.
Qua fysieke eigenschappen zit het verder gelukkig helemaal goed, dus is het tijd om te kijken hoe al die hardware het er in de praktijk van af brengt. Die gebruikservaring is een verademing, zo lang als alles naar behoren werkt. In de kern draait de MAG272CQR gelukkig als een zonnetje. De 165Hz refresh rate houdt in dat er per seconde 165 beelden worden ververst, wat bij capabele hardware en software een game-ervaring biedt waar je je vingers bij aflikt.
De game draait op zo’n moment zo strak dat je eigenlijk niet terug wilt, zeker met de snelle responstijd van het scherm. Helaas lukt het niet alle games om te allen tijde een framerate van boven de 100 frames aan te houden op een resolutie van 1440p, tenzij je flink investeert in een nieuwere videokaart uit het hoge segment. Maar games als Rocket League en Counter Strike halen deze framerates makkelijk en dat voegt echt iets toe aan de spelervaring.
Opvallend daarbij is wel de aanwezigheid van light bleeding bij donkerdere scenes op je scherm. De MAG27 is edge lit, wat inhoudt dat de verlichting van het scherm vanuit de randen wordt geregeld. Hierdoor zie je helaas soms bij een donker beeld wittige vlekken op het scherm zitten; het zogenoemde light bleeding. Een dealbreker is het niet, maar bij gebruik van duurdere technieken heb je dit soort oneffenheden niet. Het is dus een afweging die je maakt.
Daarbij is ook de HDR-ervaring gemixt. Bij het afspelen van HDR-content via bijvoorbeeld Netflix ziet het beeld er netjes uit. Maar bij het testen van HDR op bepaalde PC-games en ook de PlayStation 4 Pro en Xbox One X, valt de HDR-ervaring toch in het water. Beelden zien er met HDR aan flets uit, terwijl dat probleem verdwijnt zodra HDR wordt uitgeschakeld.
De MSI MAG272CQR heeft een HDR-400 rating, wat inhoudt dat de piekhelderheid op 400 Nits zit. Voor HDR-termen is dat niet bijster hoog en het is duidelijk dat de HDR-implementatie hier echt een instapversie is. Verwacht er dan ook niet te veel van bij het aansluiten van je apparatuur. Voor de echte HDR-ervaring kun je nog altijd beter afwijken naar een goede televisie, want echt goede HDR-monitoren zijn vooralsnog vrij prijzig.
Valt de MSI MAG272CQR dan tegen? Nee, zeker niet. De hoge refresh rate van 165Hz is verreweg het grootste verkooppunt en daarin weet de monitor te imponeren. Samen met de snelle responstijd en de 1440p-resolutie hebt je hier de PC-gaming ‘sweet spot’ te pakken. De solide bouwkwaliteit en ruime selectie aansluitmogelijkheden complimenteert die eigenschappen nog eens extra. Het zijn vooral de spreekwoordelijke puntjes op de i die niet allemaal even indrukwekkend zijn afgewerkt.
Het scherm heeft last van light bleeding aan de randen bij donkere scenes en ook de HDR-capaciteiten zijn minimaal. Daarbij is de aansturing van de OSD van het scherm erg traag, wat regelmatig frustraties opwekt als je wil schakelen tussen profielen of inputs. Kun je door die kleine ‘quality of life’-dingen heen kijken, dan heb je voor 449 euro wel een hele solide monitor te pakken waar je jaren mee vooruit kunt.
Cijfer: 8