MSI Claw Review - Hoe presteert MSI's eerste gaming handheld?

Review
maandag, 17 juni 2024 om 12:00
msi claw
Portable gaming is bezig aan een flinke opleving met de introductie van PC gaming handhelds. MSI heeft nu ook een poging gewaagd, maar is de MSI Claw een waardige tegenstander voor de concurrentie? Dat lees je nu in onze review.
In 2022 verraste Valve plotseling vriend en vijand door te komen met een gaming handheld die gemaakt was om PC games te draaien: de Steam Deck. Het was meteen een succes - in tegenstelling tot de Steam Machines - en het duurde niet lang voordat andere techfabrikanten een eigen handheld onthulden.
Begin dit jaar kondigde ook MSI een eigen gaming handheld aan in de vorm van de MSI Claw. In tegenstelling tot de Steam Deck zijn er van het nieuwe apparaat twee verschillende versies. Eentje met een Intel Core Ultra 5 135H processor en een duurdere versie met een Intel Core Ultra 7 155H processor. Met laatstgenoemde zijn we uitgebreid aan de slag gegaan.

Een opvallende keuze

Met een Intel processor en een ingebouwde Intel Arc GPU, heeft MSI een andere keuze gemaakt dan de concurrentie. Niet alleen de Steam Deck, maar ook de Asus ROG Ally en Lenovo Legion Pro maken allemaal gebruik van een AMD processor.
Nu is Intel geen onbekende naam als het aankomt op processoren, maar heeft het bedrijf nog niet veel ervaring op het gebied van GPU’s. Sterker nog, de eerste Intel Arc videokaarten zijn pas net een jaar geleden gelanceerd. En dat Intel een nieuwe speler op de markt is komt naar voren in de performance van de MSI Claw.
De prestaties zijn namelijk nogal wisselvallig, helemaal in vergelijking met andere gaming handhelds. Zo zijn er titels die lekker soepel spelen op de Claw met meer dan 60 frames per seconde, zoals Control, F1 23 en Forza Horizon 5.
Het is heerlijk om onderweg in de trein of languit op de bank te racen. Maar de framerate in andere games schoot weer alle kanten op, zoals in Assassin’s Creed Mirage. Het ene moment rennen we vloeiend over de daken van Bagdad, om vervolgens met minder dan 20 fps aanvallen te ontwijken.
Het goede nieuws is wel dat de prestaties steeds beter worden op de MSI Claw. Intel heeft nu al twee keer een driver update uitgebracht, die de performance van verschillende games flink verbetert.
Maar het was beter geweest als meteen het onderste uit de kan werd gehaald door Intel en spelers er niet op moeten wachten. Het is dan ook een gewaagde keuze geweest van MSI om voor Intel te kiezen in plaats van een meer ervaren partij als AMD.

Groot aanbod aan games

Hoewel Assassin’s Creed Mirage een wisselvallige performance heeft op de MSI Claw, is hij wel speelbaar op de gaming handheld, in tegenstelling tot de Steam Deck. De Claw draait namelijk op Windows 11 en daarmee heb je toegang tot zo’n beetje elke gamedienst. Zo kan je titels spelen via Steam, PC Game Pass, Epic Games Store, Ubisoft Connect en Origin.
Het is wel duidelijk dat Microsoft nog veel werk voor de boeg heeft om de ervaring op gaming handhelds even gestroomlijnd te krijgen als op de Deck. SteamOS heeft alles naadloos geïntegreerd, terwijl je op de MSI Claw constant wisselt tussen de overlay van MSI en de Windows 11 desktop.
En ook het invullen van logingegevens gaat bijvoorbeeld niet heel soepel. In plaats van dat er automatisch een toetsenbord opspringt wanneer je op een leeg veld drukt, moet je eerst twee verschillende knoppen indrukken om iets te kunnen invullen.
Wanneer je eenmaal games hebt geïnstalleerd loopt het allemaal gelukkig een stuk soepeler. Vanaf dat moment kan je namelijk grotendeels MSI’s eigen overlay gebruiken, dat wel gebruiksvriendelijk is voor een handheld. Zo kan je in no-time schakelen tussen games en de instellingen van het apparaat aanpassen.
msi claw 3

Kwalitatieve behuizing

Waar MSI met andere bedrijven samenwerkt voor de hardware en software, is de fabrikant zelf verantwoordelijk voor de behuizing van de gaming handheld. En daar heeft het Taiwenese bedrijf duidelijk geen steken laten vallen.
Vanaf het eerste moment dat je de MSI Claw in je handen stopt, voel je meteen dat er veel werk is gestoken in de behuizing. Ten eerste ligt het apparaat comfortabel in de handen, zonder onnatuurlijke hoeken of scherpe randjes. We hebben urenlang achter elkaar op de Claw gespeeld, zonder last te krijgen van onze handen.
Voor de pookjes en triggers maakt MSI daarnaast gebruik van Hall Effect. Dat is duidelijk te merken, alles voelt erg soepel aan en er is geen mate van schurende, mechanische onderdelen onder de kap. Het biedt bovendien wat zekerheid voor de toekomst, want met Hall Effect heb je geen last van stick drift - een probleem dat helaas vaak opduikt bij controllers de laatste jaren.
Alleen de face buttons voelen iets minder kwalitatief aan dan de rest. Er zit net iets meer wobble dan we hadden gehoopt. Het zijn zeker geen matige knoppen, maar met de uitstekende Hall Effect-sticks en triggers ernaast valt het verschil snel op.

Hoe lang gaat de MSI Claw mee?

Hoewel de Steam Deck als eerste is uitgekomen van de moderne gaming handhelds, weet het apparaat andere modellen nog steeds af te troeven op het gebied van accuduur. Het apparaat gaat erg efficiënt om met de batterij. Maar hoe zit het met de MSI Claw, dat met 53Wh een grotere accu heeft dan de grote concurrent?
Ook de nieuwe contender kan het wat dat betreft niet opnemen tegen de Steam Deck. De Claw maakt dan ook gebruik van een 7-inch 1080p IPS-scherm met een refresh rate van 120Hz, ten opzichte van het 800p-scherm en 60Hz refresh rate van de Steam Deck.
Tijdens het gamen gaat de accu ongeveer 2,5 uur mee. Meer dan genoeg dus als je de MSI Claw in de trein wil gebruiken op weg naar je werk, maar als je een lange vlucht naar het buitenland maakt, dan is het verstandig om de oplader of een powerbank mee te nemen als je aan één stuk door wil gamen.
Wil je het apparaat gebruiken om onderweg te browsen, wat ook mogelijk is dankzij Windows 11, dan gaat de accu een stuk langer mee. Tijdens het browsen ging de accu namelijk 7 tot 8 uur mee, wat ruim voldoende is voor de meeste reizen.

MSI Claw Review - Een waardige concurrent?

MSI heeft een dappere keuze gemaakt met de eerste gaming handheld van het bedrijf. Waar de concurrentie op safe speelt door in zee te gaan met AMD, koos de Taiwanese fabrikant voor een partnership met Intel. En dat lijkt vooralsnog niet de beste keuze te zijn geweest. Maar met de constante driver updates en daarmee grote sprongen in performance kan dat in de toekomst nog veranderen. Het is simpelweg nog niet duidelijk hoe scherp de klauwen van de MSI Claw uiteindelijk worden.
In ieder geval heb je genoeg keuze aan games om uit te kiezen, want met Windows 11 kan je gebruikmaken van vrijwel alle diensten op PC. Ook op het gebied van de behuizing hebben we weinig te klagen. Sterker nog, de Hall Effect-pookjes en -triggers zijn momenteel één van de beste op de markt en het apparaat ligt zeer comfortabel in de handen.
Daar komt alleen wel een flink prijskaartje bij kijken. De Ultra 5-versie van de MSI Claw is momenteel te vinden voor 699 euro, terwijl de Ultra 7-versie vanaf 749 euro wordt verkocht. De Steam Deck OLED is met 569 euro een stuk goedkoper, laat staan de LCD-versie van de Deck. Wat dat betreft zullen we niet snel de MSI Claw aanraden, tenzij je games wil spelen op de Epic Games Store, Game Pass en andere diensten dan Steam.

6,0