Mortal Kombat X is eindelijk in de schappen beland. Na dik vijf jaar wachten op het vervolg op de in 2011 uitgekomen reboot mogen we ervaren waar NetherRealm naartoe wil met de franchise. Wij keren in deze Mortal Kombat X review de game binnenste buiten en vertellen je de bloederige details!
In 2011 kwam
NetherRealm Studios met de langverwachte reboot van het verhaal uit Mortal Kombat. De studio zat nogal vast met het verhaal en dus moest er iets gedaan worden. Terug in de tijd om een en ander recht te zetten was een hele goede optie en het spel werd dan ook geloofd om de weg die er ingeslagen werd.
Nu is er Mortal Kombat X, de game die dit succes voort moet zetten en daarbij enkele minpunten uit het vorige deel recht kan breien. Een van die minpunten was dat er een aantal slordige fatalities in zat.
Het verhaal was daarentegen wel weer terug naar de roots gekeerd en die liggen in het toernooi genaamd Mortal Kombat.
Het toernooi waarin de aarde de kans krijgt om zichzelf te bewijzen tegen Outworld. Dus niet een invasie en complete chaos, dat hebben we nu wel gezien. NetherRealm kan, nu Shao Kahn verslagen is, mooi verder met het toernooi en dus de roots van Mortal Kombat in ere houden.
Mortal Kombat X vergeet zijn roots een beetje
Maar de ontwikkelaar doet dit niet. Aan het einde van Mortal Kombat was alles weer zoals het had moeten zijn. De aarde lag in puin, maar een invasie was afgewend. Er was weer sprake van snode plannen, dit keer door Shinnok en Quan Chi. Een nieuw toernooi zou voor handen liggen dus.
Alleen borduurt NetherRealm door op de puinhoop die Shao Kahn achtergelaten heeft. De ene invasie wordt opgevolgd door een andere in
Mortal Kombat X. Van een toernooi is geen sprake meer. En dat is erg jammer, want juist daar lagen de roots in het verhaal.
Eigenlijk verloopt de Story modus van Mortal Kombat X op dezelfde manier als in
Mortal Kombat. Je kijkt een filmpje, slaat iemand in elkaar, kijkt een filmpje, slaat iemand in elkaar, et cetera. Het ziet er natuurlijk allemaal een stuk beter uit en draait zelfs op 1080i met 60 frames per seconde.
De animaties lopen ook vloeiend en aan de details is gedacht. Iedere arena bevat genoeg om te zien, maar ook de outfits van de karakters zien er heel erg tof uit. Er zijn dus grafisch gezien genoeg verbeteringen merkbaar ten opzichte van Mortal Kombat uit 2011.
Daarbij heeft Mortal Kombat X Quick Time events in de filmpjes zitten. Jammer genoeg voegen die niet heel veel toe, behalve dan dat je actief bezig bent. Mis je er een, dan is de impact eigenlijk niet aanwezig. De uitkomst van ieder filmpje staat dus vast. Daarbij is dit verhaal een beetje rommelig in elkaar gestoken.
Iedereen is dood, maar toch niet
We beginnen vlak het einde van het vorige deel. Dan gaan we 25 jaar de toekomst in om de gebeurtenissen in die tijd te volgen. Tussendoor gaan we nog een paar keer 5 jaar terug de tijd in, terug naar het einde van Mortal Kombat en zo doen we nog wat tijdlijnen aan.
In zoverre het verhaal, wat dus niet al te geweldig voortkabbelt. Maar dat is bij een vechtspel dan ook minder belangrijk. Het gaat om het knokken, fatalities en natuurlijk de karakters in de game. En karakters zijn er genoeg. Maar liefst 25 karakters zijn speelbaar in de game (inclusief Goro en Shinnok).
Hierbij zit een aantal nieuwe gezichten zoals Cassie Cage, D’Vorah en Kotal Kahn. Als je kijkt naar Cassie Cage vecht en beweegt zij als een echt Mortal Kombat karakter, maar om de een of andere reden gaat dit niet voor alle karakters op. Ze voelen onnatuurlijk aan en passen niet helemaal bij de rest van de personages.
Naast de toevoeging van nieuwe gezichten heeft NetherRealm besloten om iedereen van het vorige deel terug te brengen als knechtje van Quan Chi. Aan de ene kant levert dit een interessant beeld op, want de kampioen van Mortal Kombat is nu een van de slechten. Aan de andere kant kun je op deze manier wel voor altijd door blijven gaan met het uitmelken van personages.
De terugkeer van de karakters in de versus modi is natuurlijk fantastisch. Je speelt iedereen vrij als je de Story modus door loopt. Tenminste, als je de karakters uit het verhaal niet meerekent die in een Kombat Pack bevestigd zijn of zeker nog worden aangekondigd. Zo zie je de reeds bevestigde Tanya, maar ook Baraka, Sindel, Tremor en Sereena.
Helaas mag je ze in de verhaallijn niet zomaar afmaken, maar daarvoor hebben we gelukkig andere modi in Mortal Kombat X. Te beginnen met de vele torens die het spel je biedt. Te beginnen met de vele torens die je kunt beklimmen.
Een heleboel torens vol knokplezier
Mortal Kombat X is niet meer eenvoudigweg vechten. Nee, het is veel meer dan dat. Je hebt de traditionele torens waar Test Your Might, Test your Luck, de klassieke ladder, Survivor en Endless te kiezen zijn. In Test Your Might speel je de minigame waarbij je diverse objecten moet breken. Des te hoger in de toren je komt, des te moeilijker het is.
Dan is er de Test Your Luck toren. Hierin vecht je steeds tegen een computergestuurde tegenstander. Alleen is er steeds een handicap. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je niet kunt springen, niet kunt slaan, dat het level op de kop staat of dat je niet geraakt mag worden. Lekker uitdagend, maar slechts tijdelijk vermakelijk.
De Endless en Survivor torens hoeven we niet uit te leggen, maar de klassieke ladder wel. Dit is de ladder zoals we gewend zijn die tien gevechten bevat met de eindbaas aan op het laatst. Je krijgt aan het einde dus een karakterspecifiek einde te zien zoals vanouds.
Dit zijn torens die vaste content bieden, maar Mortal Kombat X heeft nog drie torens die ‘levend’ zijn; de Living Towers. Iedere toren bevat een serie uitdagingen die steeds wisselen. De eerste toren verandert ieder uur, de tweede iedere dag en de derde verandert periodiek.
Logischerwijs is die laatste de langste en bevat deze de moeilijkste uitdagingen. Deze drie torens bevatten ook nog de Dragon Challenges, waarbij je in een bepaald gevecht, gemarkeerd met een vliegende draak, nog eens een extra uitdaging hebt. Dat kan dus zijn dat je met drie punches moet eindigen of een Brutality moet doen.
Vooral de Living Towers zorgen voor de blijvende uitdaging in Mortal Kombat X, aangezien het steeds nieuw is. Op het gebied van deze modi grijpt het spel je bij de strot en laat je niet meer los!
Beloningen, Koins en een huiveringwekkende Krypt
Naast de torens bevat Mortal Kombat X ook nog de Faction Wars. Je kunt diverse uitdagingen voltooien in het spel afhankelijk van de door jou gekozen factie. In het begin van de game kies je of je onderdeel bent van de Lin Kuei, Brotherhood of Shadow, White Lotus of de andere facties.
Gedurende een week vecht je dan voor die factie en alles wat je doet draagt bij aan de ervaring voor die partij. De winnende factie krijgt een beloning aan het einde van de week, wat onder andere een outfit, een stukje artwork of een hele berg Koins kan zijn.
En die Koins (die je overigens ook aan het einde van ieder gevecht, uitdaging en hoofdstuk in het verhaal krijgt) kun je weer gebruiken in de Krypt. Dit is een gigantische omgeving die in verbeterd is na Mortal Kombat 9. Het is nu meer dan een kerkhof met beelden vol content. Het is een avontuur geworden.
Je loopt nu rond en breekt allerlei beelden waar content in zit, maar je moet ook oppassen dat je niet aangevallen wordt door de vele creaties daar. Daarnaast moet je nieuwe omgevingen ontdekken en artefacten verzamelen om verder te kunnen. Een erg leuke aanpassing!
De dingen in de Krypt die je kunt vrijspelen zijn onder andere nieuwe pakjes, artwork, icoontjes voor de Multiplayer modi of Fatalities en Brutalities. Genoeg te unlocken dus! Maar om dat te doen moet je wel knokken, knokken en nog eens knokken!
Botten breken in verschillende stijlen!
Want ja, de essentie van een vechtspel is natuurlijk het vechten. En bij Mortal Kombat X is dat een stuk beter uitgewerkt dan in het vorige deel. De animaties zien er beter uit en veel minder hakkelig dan in Mortal Kombat. Toch zie je dat er vooral bij aanvallen vanuit de lucht nog af en toe een frame lijkt te missen.
De vernieuwing is al te merken als je je karakter kiest. Je kiest nu niet alleen je karakter, maar ook in welke stijl je gaat vechten. Dat heeft dan invloed op je uiterlijk, je levensmeter, maar ook op je moves. Als je bijvoorbeeld als Erron Black speelt, kun je kiezen tussen Gunslinger, Outlaw en Marksman.
Met Gunslinger heb je veel meer moves met je pistool, met Outlaw gebruik je je zwaard veel meer en met Marksman heb je meer aanvallen op afstand. In Mortal Kombat X moet je dus drie karaktervariaties leren kennen en dat draagt enorm bij aan de speelduur van het spel. Een erg goede aanpassing in de franchise!
Mortal Kombat X bevat tijdens gevechten Enhanced Moves, Breakers en X-Rays. Deze kun je inzetten als je respectievelijk één, twee of drie blokjes gevuld hebt van de meter onderin je scherm. De Enhanced Moves zijn veredelde special moves en met de Breakers kun je een combo onderbreken.
Een bloederig festijn van lichaamsdelen
De X-Rays zijn grover dan ooit en zien er erg gaaf uit. Deze kun je gebruiken om de tegenstander enorm veel schade toe te brengen en het gevecht in je voordeel om te buigen. Ze vertragen de boel alleen enorm en halen echt de hele flow uit een gevecht.
En dan heb je natuurlijk de vele Fatalities en Brutalities die Mortal Kombat altijd zo gekenmerkt hebben. Dit keer is NetherRealm over de top gegaan en heeft de game echt helemaal volgepropt met deze ‘kersjes op de taart’ in een gevecht. De Fatalities zijn alleen niet allemaal even logisch.
Dat geldt voor twee vlakken. Enerzijds slaan de Fatalities niet altijd op het karakter en anderzijds is het soms meer een gore show nadat een karakter al afgemaakt is. Zo slaat Scorpion een gat in de buik van zijn tegenstander en slaat daarna nog even een schijfje van zijn hoofd eraf.
Het gevolg is dat er een dooie op de grond in een plasje bloed ligt met een gat in zijn buik, een half brein op de vloer en een bewegend tongetje uit zijn strot. Natuurlijk erg leuk, maar niet echt een kenmerkende Scorpion Fatality. Kenshi had dit ook gekund bijvoorbeeld. Andere fatalities zijn weer wel erg kenmerkend en minstens net zo tof.
De Brutalities zijn daarbij een stuk sneller en in sommige gevallen zelfs toffer dan de Fatalities van de karakters. Om deze uit te voeren moet je wel aan bepaalde voorwaarde voldoen tijdens het gevecht.
Helaas zijn er in Mortal Kombat X geen Stage Fatalities aanwezig. Je kunt het level wel gebruiken om weg te komen in een gevecht of voor een aanval (je kunt bijvoorbeeld met een omaatje gooien), maar waar is de Pit die er altijd al was? Hallo NetherRealm? Iets vergeten?
Microtransacties? Echt?
Dat is dus wel een flink gemis, en dan vooral voor de fans van de franchise. De nieuwelingen kunnen meer hun hart ophalen bij dit deel, want MKX is een stuk toegankelijker gemaakt. Zo zijn er Easy Fatalities toegevoegd, waarbij je met een simpele knoppencombinatie de kop van je tegenstander van zijn romp scheidt. Dit kost je wel een Easy Fatality Koin. Ook kun je nu een gevecht overslaan, maar dat kost je dan weer een Skip Koin.
Je hebt echter maar een beperkt aantal Koins. En daar komt de nieuwe Clara de melkkoe van NetherRealm de hoek om. Je kunt in Mortal Kombat X namelijk Koins met echt geld (microtransacties) kopen. What the hell NetherRealm, dat is echt niet tof!
Heel veel multiplayer!
En dan de Multiplayer modi die Mortal Kombat rijk is. Je kunt natuurlijk spelen tegen je vrienden op de bank, maar ook online is er een heleboel te beleven. Je hebt Rooms, waar je in een lobby tegen leden van andere facties speelt. Je kunt hier een uitdaging krijgen of zelf een uitdaging sturen.
Naast de Rooms is er Faction Battle. Hier speel je als team van vijf mensen tegen een ander team van vijf mensen. Je tegenstander is altijd een andere factie. Het gevecht blijft één tegen één, maar voor ieder gewonnen gevecht komt er een punt bij je factie. De factie met de meeste punten wint.
Dan heb je de ‘normale’Versus modus, waar je tegen een speler kunt vechten in een normaal gevecht, maar ook in een Test Your Luck gevecht. Dit is dus eigenlijk de normale versus modus.
Mortal Kombat X kent ook een King of The Hill modus, waarbij je zo lang mogelijk op de winnende plek moet blijven om zoveel mogelijk punten te verdienen. En als laatste modus is ook online de Tower Battle beschikbaar. Hierbij speel je alleen, maar moet je beter zien te scoren dan de rest. Dat doe je dan weer door uitdagingen te voltooien en combo’s te maken.
Het grote nadeel van de multiplayer modi momenteel is dat je gebonden aan een regio bent. Dit gaat in ieder geval op voor de PlayStation 4 bezitters onder ons. Zij kunnen dus niet tegen mensen in andere werelddelen spelen en zijn gebonden aan de Europeanen.
Ondanks een aantal minpunten toch bruut
Mortal Kombat X kent een hoop verbeteringen ten opzichte van Mortal Kombat. Het ziet er natuurlijk beter uit, draait op 1080p met 60fps en speelt goed weg. De fan kan zijn hart ophalen bij het zien van de bekende cast (die in het vorige deel sneuvelde), maar de franchise wijkt wel weer van haar roots af.
Ook aan de n00b is gedacht met easy fatalities, maar helaas moest dat gepaard komen met microtransacties. MKX biedt genoeg modi in de vorm van de Torens, Faction Wars en de Krypt en ook online is er veel te beleven! Het is dan ook een game die nieuwkomers vooral moeten aanschaffen, maar die fans meer dan eens zal teleurstellen.
Cijfer: 7