Wanneer is het afgelopen met de
LEGO franchise? Het is een vraag die menig gamer zich eens stelt. Ontwikkelaar TT
Games besloot het deze keer over een andere boeg te gooien om de criticus eens op andere gedachten te brengen. In deze LEGO Worlds review lees je hoe de focus ligt op het
bouwen van objecten.
Als je denkt aan LEGO, dan denk je al snel aan bouwen. Toch lag de focus van LEGO qua games de laatste jaren niet zo zeer op het bouwelement zelf, maar meer op het doorlopen van een verhaal. Met name verschenen er veel parodieën op succesvolle films, zoals
Jurassic Park en
Harry Potter, om spelenderwijs met (het liefst) twee man level na level te voltooien. Werelden waren compleet opgebouwd uit LEGO-stukjes en natuurlijk kon van alles kapot en kon er gebouwd worden, maar niet zoals nu het geval is in
LEGO Worlds.
Bouwen maar!
LEGO Worlds, te koop voor slechts 30 euro, laat de voorgaande LEGO games achter zich en betreedt meer het Minecraft-pad. Vrij objecten bouwen en spelen in allerlei werelden, dat is het plan. Maar voordat je naar hartenlust in vrijheid met LEGO kan spelen moet je eerst een soort van campaign doorlopen en 100 gouden blokken verzamelen. Eigenlijk is dat de hoofdmodus van de game, de rest is bonus. In deze campaign mag je zelf bepalen wat je allemaal doet. Al is het wel zo dat je voortgang boekt door allerlei missies uit te voeren!
Spelenderwijs leer je de beginselen van de game. Je hebt namelijk diverse gereedschappen nodig om de creaties van je dromen te bouwen. Gezegd moet worden dat LEGO Worlds zeer gebruiksvriendelijk is. Want je wordt echt bij het handje genomen zodat je uiteindelijk een meesterbouwer kan worden.
Een heleboel gereedschap
Het eerste gereedschap waarmee je kennis zult maken is het ontdekkingsgereedschap. Alles wat je gaandeweg tegenkomt kan je met dit ding opzuigen waarna het in je collectie terechtkomt. Daarna kun je steeds die voorwerpen gebruiken. Dus zie je onderweg dieren, voertuigen, personages en objecten. Voeg ze zo veel mogelijk toe aan je collectie. Want gaandeweg ga je ongetwijfeld dingen nodig hebben.
Kijk niet vreemd op wanneer iemand van jou opeens een paar dieren wil hebben omdat er te weinig in een weiland staan. Door gebruik te maken van je ontdekkingsgereedschap kun je ze zowat uit je mouw schudden! En hier begint het hele avontuur pas mee. Verder krijg je in de tutorial de volgende items: landschapsgereedschap (hiermee kun je terreinen verwijderen, toevoegen en veranderen), bouwgereedschap, verfgereedschap, kopieergereedschap en de optie om vrij te bouwen.
Met al deze tools is LEGO Worlds niet een game die laat beperken, want je kan naar hartenlust bouwen. Bovendien weten we via onze Tom die eerder de
preview checkte, dat de eindversie er vele malen beter uitziet dan de versie toen. Alles speelt een stuk soepeler en het bouwen gaat een stuk minder omslachtig dan bij de tussentijdse versie.
Gaap, bijwijlen toch wat saai
Nu klinkt dit allemaal zeer positief, maar LEGO Worlds heeft vrij veel kanttekeningen die geplaatst moeten worden. De campaign, die je online of offline met een buddy kan spelen, is super uitgebreid maar bijwijlen ook saai. Dit komt omdat je steeds per LEGO wereld kleine missies moet uitvoeren in je zoektocht naar gouden LEGO bricks, maar een verhaal blijft uit. Het gaat als volgt: spreek poppetje X aan. Hij wil van jou kersen hebben voor een taart. Spreek het volgende poppetje aan: hij wil zijn auto’s in drie verschillende kleuren hebben. Spreek een ander poppetje aan: Hij wil een foto van zijn favoriete voertuig. Het zijn losstaande kleine dingetjes die je steeds aan het doen bent.
Dat maakt LEGO Worlds leuk voor tussendoor, maar het is niet een game om uren achter elkaar te spelen. Want juist als je een avondje doorhaalt, valt op hoe snel de game min of meer in herhaling valt. Zo zijn er steeds terugkerende items. Denk aan 'Herrieschoppers'. In alle gebieden rennen deze groene knaapjes rond die LEGO stenen bij zich hebben. Je moet ze achterna hollen en dan staande houden, maar ook dit is steeds hetzelfde.
Bij gebrek aan een leuk verhaal
Het ontbreekt ‘m simpelweg aan een overkoepelend geheel of een leuk verhaal. De LEGO humor is wel aanwezig en af toe zul je wel lachen, maar de kwaliteit is niet zo sterk als eerdere games. Om nog maar te zwijgen over andere aspecten die niet goed zijn uitgevoerd. Als je meerdere poppetjes of dieren achter je aan laat lopen kakt de framerate op de
Xbox One zeer snel in. En ook als je split-screen speelt, gebeurt dit. Ten tweede is er een map, maar je kan niet eens normaal inzoomen tijdens het spelen!
Je ziet geregeld een gouden blokje op de kaart, maar waar de rest is, geen idee. Je kan die map niet openen. Sowieso wordt er per werelddeel waar je bent niet eens aangegeven hoeveel gouden blokken er zijn. Dat is mega onhandig! Want je kan wel bekijken hoeveel procent je hebt voltooid en hoeveel gouden blokken je hebt, maar nergens wordt aangegeven hoeveel dat er zijn. Met andere woorden: je kan uren ergens rondlopen, terwijl je het belangrijkste al gezien hebt. Who knows?
Samen delen, samen spelen
Alleen spelen wordt al snel saai op die manier. Ons advies is vooral om de game samen te spelen. Niet alleen omdat dat leuker is, maar ook omdat je elkaar min of meer kan helpen. Split-screen is het beste wat je kan doen in LEGO Worlds. Je gaat dan allebei met andere opdrachten bezig waardoor je samen een stuk sneller de game kan voltooien. En het voordeel is dat als de een een object krijgt van een poppetje, de ander dat ook meteen heeft. Jullie delen dus dezelfde inventaris!
Stelt teleur
Alleen kan het algehele gevoel dankzij die co-op niet weg worden genomen en dat is dat
LEGO Worlds als een wat afgeraffeld bouwwerk aanvoelt. Om nog maar te zwijgen over vreemde keuzes. We noemende het al: het vrij bouwen kan pas nadat je 100 bricks (waar je heel lang over doet!) gehaald hebt. En hoe zit het met dat dingen maken en online kunnen delen?
LEGO Worlds is niet de nieuwe LittleBigPlanet, Super Mario Maker of Minecraft waar je naar hartenlust dingen online uitwisselt en andere creaties kunt uitproberen. Dus dat is niet goed uitgevoerd, maar de campaign is ook niet goed uitgevoerd. Daarmee stelt LEGO Wolds simpelweg teleur.
Cijfer: 6.5