Kaartspel: Wizard Review

Review
zondag, 16 oktober 2011 om 16:00
xgn google image
De afgelopen maanden zijn er heel veel bordspellen aan bod gekomen in onze rubriek. Maar minstens zo leuk kunnen kaartspellen zijn. Het kaartspel dat wij getest hebben, heet Wizard. Spannend, of toch niet?
Wizard is een kaartspel voor tovenaars, tenminste als je de beschrijving op het doosje mag geloven. Nu klinkt dit wat spannender dan het is, waar het meer om gaat, is dat spelers goed moeten voorspellen...
Aantal spelers: 3-6
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Duur: circa 60 minuten
Uitgever: 999 Games
Uitbreiding: n.v.t.
Huidige adviesprijs: €11,-
Het spel-idee
Wizard wordt gespeeld met minimaal drie personen, maximaal zes. Elke ronde worden er kaarten uitgedeeld, beginnend bij één per persoon in de eerste ronde, twee in de tweede etcetera. Dit gaat net zo lang door totdat de kaarten op zijn. De bedoeling is dat spelers vooraf aan een ronde voorspellen hoeveel slagen ze halen. Elke goede voorspelling levert 20 punten op, elke slag die gewonnen is levert tien punten op. Spelers krijgen tien punten aftrek voor elke slag die fout is voorspeld. Het leuke is uiteraard hoe meer rondes het oploopt, hoe meer kaarten spelers in de hand hebben, en dus hoe moeilijker het wordt om te voorspellen.
De kaarten
Maar zul je je afvragen, hoe win je precies een slag en wat is nou de bedoeling van de kaarten? Daarom volgt er eerst nu wat informatie over de kaarten. Er zijn 52 kaarten, verdeeld in vier kleuren, waarop de getallen 1 tot en met 13 staan. Deze kleuren vallen same met een thema. Zo staan er op de blauwe kaarten alleen maar mensen, op de rode dwergen, op de groene elfen en op de gele reuzen. Tot slot zijn er 4 tovenaarskaarten en 4 narren. De tovenaarskaarten hebben de hoogste waarde, de narren de laagste en daartussen bevinden zich de getallen 1 tot en met 13 op chronologische volgorde. Je kunt het beschouwen als een normaal kaartspel waarbij de joker als belangrijkste factor geldt.
Voorspellen
Dit wetende kan de pret beginnen. In de eerste ronde krijgt iedere speler één kaart. En van de bovenste kaart, wordt de kaart omgedraaid: dit is de troefkaart. Nu moet er eerst door iedere speler voorspeld worden: hoeveel slagen gaat een speler winnen? Logischerwijs is dit in de eerste ronde een voorspelling van één of nul, omdat spelers maar één kaart in de hand hebben. Maar al gauw lopen die voorspellingen uiteen, omdat elke ronde een extra kaart in het spel komt. Na de voorspellingen is degene die naast de kaartenverdeler zit aan de beurt om de eerste kaart op te leggen.
Spelen maar
Welke kaart dit wordt, bepaalt diegene helemaal zelf. Er hoeft dus totaal geen rekening gehouden te worden met de troefkaart die er al ligt. De speler die als eerste speelt, en dit verschilt per ronde, bepaalt namelijk de gevraagde kleur. Dus stel, hij gooit een rode kaart met het getal 11 op en de troefkaart is een groene kaart met het getal 3, dan moet de volgende speler een rode kaart opgooien. Een speler moet altijd de gevraagde kleur spelen, mits hij deze in handen heeft. Heeft hij dit niet, dan is hij vrij om te kiezen. Uiteraard mag hij sowieso op elk moment in het spel een nar of een tovenaar opgooien. Met een tovenaar wordt de slag gewonnen en bij de nar moet de volgende speler opnieuw de gevraagde kleur bepalen door willekeurig een kaart te spelen.
Nu zul je je afvragen: wat is dan het nut van die troefkaart die aan het begin van het spel is bepaald? Simpel. De troef is hoger dan de gevraagde kleur. Wil jij op een gegeven moment een slag winnen, heb je bijvoorbeeld geen kaarten meer in de gevraagde kleur, maar wel één in de troefkleur? Speel die kaart dan maar, wie weet win je. Inderdaad, wie weet. Zekerheid heb je nooit, want iemand kan zomaar een tovenaarskaart speler die het hoogste goed is. Zo niet, weet je nooit of je wel het hoogste getal speelt. Als jij een troefkaart met het getal 11 speelt, weet je gewoon dat er nog een 12 en een 13 in het spel zijn. Spannend dus!
Dat zorgt ervoor dat voorspellingen lastig zijn bij Wizard. Naarmate meer rondes vorderen en spelers dus meer kaarten in de hand hebben, moet jij meer gaan onthouden welke kaarten er allemaal in omloop zijn. Op die manier vergroot je je kansen. En je moet goed nadenken over je voorspellingen natuurlijk. Maar is het alleen maar denkwerk? Nee, geluk speelt ook een rol. Je kunt nog zo mooi iets uitgedacht hebben door bijvoorbeeld de troefkleur 13 op te gooien. Als iemand een tovenaarskaart opgooit, zul je alsnog de slag niet winnen.
Welke kaart is het hoogste goed?
Om nog even een overzicht te bieden van de rang van de kaarten volgt nu een overzicht. De winnaar van een slag is de speler die:
  • de eerste tovenaarskaart speelde; of als die er niet is
  • de sterkste kaart in de troefkleur speelde; of als die er niet is
  • de sterkste kaart in de gevraagde kleur; of als die er niet is
  • de eerste narrenkaart speelde
Een paar minpunten
Nu zal je misschien één ding opgevallen zijn toen je deze recensie las, namelijk dat Wizard niet bijster origineel is. Zo zijn er meerdere kaartspellend die ongeveer hetzelfde principe hanteren, denk bijvoorbeeld aan O Hell. Verder is Wizard niet duur, maar wel als je bedenkt dat je net zo goed het spel zou kunnen spelen met een normaal kaartspel. Bij wijze van. En die zijn heel wat goedkoper. Tot slot is het zo dat niet iedereen even blij is met de speelduur van het spel. Zo testten wij het spel met vijf mensen. Drie daarvan vonden dat er toch te veel rondes (in ons geval: 12) gespeeld moesten worden en hadden het eigenlijk al op het laatst gezien.
Niet bijzonder, wel leuk
Toch zijn we wel tevreden over Wizard. Bovengenoemde punten zijn slechts een paar punten waardoor Wizard niet het perfecte kaartspel is. Maar is het leuk om te spelen? Zeker. Leuk om eens met zes mensen, of een paar minder, te doen waarbij iedere keer de uitkomst anders is. Aan de ene kant is het heel toegankelijk, aan de andere kant, gaat het een stuk dieper dan je zou verwachten. Voorspellingen hangen deels af van tactiek en deels van geluk. Maar de grootste 'fun' factor zit in het spelen zelf. Ja, wat dat betreft gaan we er zelf nog wel eens een paar avonden mee aan de slag. Al is het alleen al omdat het spel nog vier extra spelvarianten meegeeft in de handleiding.
Cijfer: 7