Vorige maand kondigde JBL met veel kabaal de nieuwe line-up koptelefoons aan onder de naam Synchros. Deze lijn begint bij de JBL Synchros S100, wat kwalitatief hoogstaande oortjes zijn voor 72 euro, tot aan de helemaal uitgedoste JBL Synchros S700, waarvoor je 350 euro betaald. Deze laatste variant kregen wij binnen om eens goed naar te luisteren en uit te testen. Klinkt het als muziek in de oren, of zijn het oorwarmers met een hoog prijskaartje?
Op het eerste gezicht zie je een prachtige koptelefoon afgewerkt met aluminium in zwart, dan wel wit tot zilver, die enigszins een industrieel gevoel geeft. Dit komt met name door het ontwerp van de oorkleppen, die misschien goed zijn te vergelijken met de velgen van een auto. De Synchros S700 voelt daarnaast heel duurzaam aan door het gebruik van het aluminium. Een bewuste keuze van JBL, want concurrent Beats gebruikt bijvoorbeeld heel veel plastic. Ondanks het gebruik van metaal blijft de Synchros S700 toch heel licht aanvoelen. Verder is de koptelefoon afgewerkt met hele sterke en lekkere kussentjes op de oorkleppen en voor op je hoofd. Hierdoor geeft de Synchros S700 een echt premium gevoel af, bij zowel het zien als het voelen van de koptelefoon.

Het instellen van de koptelefoon gaat ook heel gemakkelijk door een simpele toevoeging aan het design. Zo staan op de zijkant streepjes met de cijfers één tot en met twaalf afgebeeld. Deze zien er een beetje uit als de liniaal van de basisschool. Op een verre afstand is het zelfs niet zichtbaar, maar door de manier waarop het wordt afgebeeld, past het juist heel erg bij de stijl van de koptelefoon.
Daarnaast zijn de oorkleppen ook 180 graden draaibaar. Net als het design is ook dit heel stevig gebouwd. Daarbij helpt dit draaien bij het opbergen van de koptelefoon in een speciale opberghoes die is bijgeleverd. In het begin voelt en ruikt deze opberghoes enorm vies - het lijkt op een mix van kunststof en rubber. Het is echter wel een hoes waarvan je het gevoel krijgt dat die tegen een stootje kan.
Vermoord door zachtheid
Het dragen van de Synchros S700 is voor de meeste mensen waarschijnlijk even wennen. Als je de koptelefoon gewoon los in de handen houdt, zie je dat de oorkleppen tegen elkaar aan duwen. Dit doet de koptelefoon ook op je hoofd, waardoor je in het begin een vrij drukkend gevoel ervaart. Gelukkig is het wel een gevoel dat later weggaat, want met name de kussentjes voelen gewoon heerlijk aan. Dat de Synchros S700 zo drukkend is heeft zowel zijn voor- als nadelen. Allereerst sluit de koptelefoon omgevingsgeluid goed af doordat hij zo goed afsluit op je hoofd. Wil je echter de koptelefoon om je nek hangen, wees er dan op voorbereid dat je ditzelfde drukkende gevoel hebt. Hierdoor wordt je enigszins vermoord door de zachtheid van kussentjes. Ook al draai je de oorklep of vergroot je de afstand van de koptelefoon, het smorende gevoel blijf je houden.

De koptelefoon wil je natuurlijk gebruiken, maar daarvoor heb je nog wel een kabel nodig. JBL heeft deze in drie varianten meegeleverd, die je in een handig vakje mee kan nemen in de opberghoes. De eerste kabel met witte randen op de plug is specifiek bedoeld voor de iPhone, iPod en iPad, terwijl de tweede kabel met zwarte randen op de plug juist voor alle andere mobiele telefoons is bedoeld.
Ondanks het verschil in kleur zijn beide kabels vrijwel hetzelfde met halverwege een unit om geluid harder en zachter te zetten of simpelweg de muziek te pauzeren. Daarnaast zit er een microfoon verwerkt in de unit, waardoor mensen met mobiele telefoons niet hun koptelefoon hoeven af te doen om te telefoneren. Gelukkig maar, want een telefoongesprek voeren terwijl je wordt gewurgd door de koptelefoon is niet fijn.
Live naar muziek luisteren
De laatst bijgevoegde draad verbindt de koptelefoon met USB om hem op te laden voor een gebruik van 28 uur lang. Deze accu heeft echter niets van doen met een draadloos systeem, maar wel met het zogeheten LiveStage. Dit is een speciale technologie ontwikkeld door JBL en uitgevoerd in de Synchros S700 en S500, waarbij de laatste gebruik maakt van twee AAA-batterijen. Wat LiveStage in essentie doet, is eigenlijk de muziek een opener en levendiger gevoel geven. Zoals de naam al doet vermoeden simuleert deze technologie de ervaring dat je live naar muziek luistert. De technologie zorgt er daarnaast voor dat er een ruimte ontstaat in het geluid van de verschillende instrumenten. Hierdoor is het makkelijker om onafhankelijke instrumenten of geluiden van elkaar te onderscheiden.

Het idee achter de technologie is vrij duidelijk en ook het aanzetten van LiveStage gaat heel makkelijk. Op de zijkant van de linker oorklep kun je het JBL logo indrukken, waardoor LiveStage start. Eenmaal gestart, hoor je een klein verschil tussen LiveStage en normaal muziek luisteren. Iets wat overigens heel verschillend is tussen liedjes onderling. Het echte verschil merk je pas, als je van LiveStage teruggaat naar normaal luisteren. Vanaf dat moment wordt pas duidelijk wat de applicatie precies doet en ook hoe goed deze technologie is. De muziek klinkt namelijk heel erg open en je krijgt echt het gevoel dat je in een open ruimte naar muziek luistert.
Verder hebben de wetenschappers bij JBL ook goed naar de markt gekeken, met als conclusie de bas in muziek. Een heel specifiek onderdeel binnen muziek, die bij veel mensen voor vreugde zorgt. Daarom zit in de gehele Synchros lijn de PureBass technologie verwerkt. Verwacht echter niet een hele sterke bas die als een wapen door je muziek heen schiet. PureBass is gelukkig subtiel verwerkt in de muziek. Hierdoor heb je toch dat hele mooie en zware bas geluid, die desondanks niet overweldigend is ten opzichte van de andere klanken.
Geluid en design in één koptelefoon
De prijs van 350 euro is misschien erg hoog voor sommige mensen. Hierdoor valt een hele goede conclusie te trekken voor de JBL Synchros S700: het is namelijk een koptelefoon voor mensen die er echt van houden om muziek te luisteren en hier ook extra voor willen betalen. Wat je daarvoor terug krijgt, is een kwalitatief sterke koptelefoon, waarbij je het gevoel hebt dat die tegen een stootje kan.
Daarbij voegen de LiveStage en PureBass technologie echt wat toe aan de gehele ervaring van muziek luisteren waardoor je eindigt met een product die geluidtechnisch op hoog niveau presteert. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat het dragen van de koptelefoon toch even wennen is. Het is bovendien niet de makkelijkste koptelefoon voor onderweg, wat met name komt door het feit dat je hem niet om je nek kunt hangen.
Cijfer: 8