“Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel”. Wijze woorden, die je in de
film In Secret bewaarheid ziet worden.
Waar we
Elizabeth Olsen (zusje van de Olsen-tweeling) recentelijk nog hebben gezien in de remake van Old Boy en Godzilla, pakt ze het in In Secret heel anders aan. Geen brute actie met explosies, monsters en bloederige taferelen, maar een
kostuumdrama met emotie, liefde, seks en tragedie.
Parijs in de 19e eeuw
In Secret speelt zich af in Parijs, zo op de helft van de 19e eeuw. We volgen Therese Raquin (Olsen) die in het huis van haar tante woont (Big Fish-actrice Jessica Lange). Raquin is een echt muurbloempje dat stil in een hoekje zit en zich bijna als een schaduw beweegt in het gezin.
Niet open voor een lopend lijk
Ze is getrouwd met haar neef Camille (Draco Malfoy-acteur uit Harry Potter, Tom Felton) die de halve film lang alleen maar loopt te kuchen. Hij ziet eruit als een lopend lijk, met zijn haar vies tegen zijn gezicht geplakt. Niet erg charmant en Therese staat dan ook open voor iemand anders in haar leven.
Wanneer Camille een vriend van hem tegen het lijf loopt, Laurent (Oscar Isaac die je misschien kent uit Inside Llewyn Davis), heeft Therese in eerste instantie een hekel aan hem. Maar, zoals dat wel vaker gaat in liefdesfilms, valt ze al gauw in katzwijm, helemaal als ze hem hoort praten over het schilderen van naaktmodellen.
Verboden liefde
Hun affaire trachten ze zo lang mogelijk voor zich te houden, maar als de liefde en passie onhoudbaar wordt, besluiten ze tot extreme oplossingen over te gaan en verandert de ietwat lieflijke film in een duistere tragedie waarin we vooral Therese grote veranderingen zien doormaken.
Het vervelende aan Therese is dat ze heel gecompliceerd is. Ze wordt aan de kijker voorgesteld als een stille Willie, maar blijkt eigenlijk het tegenovergestelde te zijn en dan toch weer niet, en weer wel… Laten we stellen dat ze nogal een rollercoaster is als het op emoties aankomt. Dat maakt haar niet alleen een onmogelijk mens voor de mensen om haar heen, maar ook voor de kijker.
Spanning ebt weg
In het eerste deel van de film heb je het idee dat je helemaal begrijpt hoe ze zich voelt wanneer ze als een plank met haar man de liefde bedrijft en vervolgens de sterren van de hemel sekst met Laurent. Later ebt dat outsidersgevoel en die spanning compleet weg, omdat het plaats moet maken voor de duivelsere versie van Therese en op dat moment raak je haar als kijker kwijt.
Daarnaast zijn de dialogen ook niet geweldig geschreven. Spijtig, want op zich is het boek Therese Racquin door Emile Zola wel een stevige fundering voor een film als deze. Aan de andere kant hebben schrijvers Neal Bell en Charlie Stratton nog weinig ervaring met filmschrijven en hebben ze geen hits op hun naam staan, dus waren de verwachtingen wat dat betreft niet hooggespannen.
Saaie regie
Extra jammer is het dat Stratton niet alleen schrijver is, maar ook regisseur van het stuk. De regie is dan ook net zo saai en onboeiend als de gesprekken tussen de personages. Stratton heeft geluk dat hij talenten als Olsen en Isaac tot zijn cast mag rekenen, want zij weten het stuk wel geloofwaardig te maken met hun sterke acteerwerk.
Grappig, want in eerste instantie zou niet Olsen maar Kate Winslet de hoofdrol spelen. Daarna was het idee om Jessica Biel Therese te laten doen en Gerard Butler Laurent, om uiteindelijk uit te komen bij deze cast die er geweldig uitziet in de ouderwetse kostuums in de donkere straatjes en kamers van Parijs in 1860.
Dit is geen erotisch drama
Het feit dat de film als een erotisch drama wordt omschreven, slaat de plank volledig mis. Een paar vrijscenes zoals je die ook in andere films ziet zonder enige heftigheid of naaktheid, maken geen erotisch drama. Dat is ook niet makkelijk om voor elkaar te krijgen in een periode dat 50 Shades of Grey de mensheid opzweept.
Het kostuumdrama is een filmgenre dat niet al te populair is onder het grote publiek en daar gaat deze
DVD van In Secret absoluut geen verandering in brengen. Het is slecht geschreven en dat is zeer beschamend, aangezien er een boek als bronmateriaal is gebruikt, dat ook geen eer aan wordt gedaan in een toffe extra op het schijfje.
Cijfer: 5