De stereotype gamer staat er waarschijnlijk niet om te springen om een fee te spelen. Toch zijn zij wel de doelgroep voor Faery: Legends of Avalon. Weet de game te bewijzen dat feeën ook best cool kunnen zijn of kunnen deze mysterieuze wezentjes beter rond blijven vliegen in kinderverhaaltjes?
In Faery: Legends of Avalon kruip je zelf eens in het kleine huidje van een fee. Jij bent ingevroren omdat je zo geweldig bent dat het volk jou wil bewaren voor als ze in de toekomst iemand als jij nodig hebben. Die toekomst is nu en jouw hulp is gevraagd. De koning van Avalon wil namelijk dat jij uitzoekt waarom de magische wereld aan het sterven is en daarvoor moet je verschillende werelden redden van hun kwaaltjes. Er is een onheilspellende mist opgekomen en daardoor kun je alleen reizen via portalen. Dit is echter zo gevaarlijk dat de koning liever heeft dat jij het doet.
Maak je eigen fee
Voordat je aan jouw taak begint, mag je zelf het hoofdpersonage in elkaar flansen. Als eerste kies je of je met een vrouwelijke of een, ja ze bestaan echt, mannelijk fee het spel wilt spelen en daarna kun je al het andere aanpassen. Oren, ogen, neus en mond kun je tot in de kleinste details aanpassen tot je een smoelwerk hebt gecreëerd dat aan jouw wensen voldoet. Hierbij kun je ook de kleur veranderen van alles. In onze speelsessie maakten we bijvoorbeeld gebruik van een geel met groene fee met blauwe effecten, het kan allemaal.
Een echte RPGHeb je een mooie fee gemaakt, dan wordt het eens tijd om reisgenootjes te rekruteren. Je vliegt de werelden rond om vriendjes te maken en problemen op te lossen. Dit vliegen gaat trouwens erg gemakkelijk en heb je zo onder de knie. Met meerdere personen strijd je vervolgens in gevechten. Deze gevechten zijn
turn based, wat er op neer komt dat iedereen om de beurt een aanval mag doen, zoals we dit ook uit verschillende
Final Fantasy games kennen. Dit vechten werkt gemakkelijk en wordt ook goed uitgelegd voor de mensen die nieuw zijn in het genre.
Je kunt kiezen uit fysieke aanvallen en aanvallen met magie. Beide zijn een oneindig aantal keren te gebruiken dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je magiebollen of iets dergelijks moet verzamelen. Wanneer je vijanden verslaat, krijg je ervaringspunten en met genoeg ervaringspunten stijg je een level. Bij ieder level kun je een nieuwe aanval aanschaffen of een aanval sterker maken. Dit is allemaal behoorlijk uitgebreid en je zult dan ook goed na moeten denken wat jou het beste uitkomt.
Veel praten in tekstvorm
Nou moet je niet gaan denken dat je constant tegen vijanden aanloopt om tegen te vechten. Faery: Legends of Avalon draait meer om het verhaal. Je vliegt van het ene personage naar het ander om het verhaal op gang te brengen. De personages zijn meestal wel bereid om jou te helpen, maar dan moet je wel oppassen met wat je zegt. Je kunt in een gesprek zelf kiezen waarover je wilt praten en welke opmerkingen je wilt maken. Ga je brutaal tegen iemand kletsen, dan heb je kans dat je kunt fluiten naar je informatie.
Het is een leuke toevoeging die je wat meer bij het gesprek betrekt. Je raakt soms namelijk wel eens afgeleid omdat er niet daadwerkelijk gesproken wordt, alles staat in tekst. Dit hoeft niet erg te zijn, kijk maar naar de
Yakuza games waar de hoeveelheid tekst geen probleem is, maar je moet er maar zin in hebben om constant alles te lezen. Druk je gewoon door tot je weer verder kunt, dan weet je niet wat je moet doen en moet je het gesprek dus opnieuw voeren. Ben je geen fan van lezen dan is Faery: Legends of Avalon waarschijnlijk dus geen game voor jou.
Niet altijd even best
Als je graphics wilt van de bovenste plank dan kun je beter ook iets anders proberen. Faery: Legends of Avalon ziet er niet geweldig uit. De personages en werelden zien er allemaal maar erg middelmatig uit en op sommige momenten ziet het er gewoon slecht uit. Bij het spelen heb je daar verder vrij weinig last van, maar zelfs voor een downloadbare game zijn de graphics toch ondermaats. Het is een apart stijltje en je moet er maar van houden en helaas zal niet iedereen dat doen.
Ook bij de audio laat de game een hoop liggen. Vooral het gebrek aan stemmen is een domper. De geluiden in de gevechten had ook beter gekund, het komt allemaal niet over alsof je iets indrukwekkends aan het doen bent. De muziek in de game komt dan wel weer regelrecht uit een sprookje, maar dat mag met een game over feeën ook niet missen. Toch wordt ook dit na een tijdje saai.
Niet veel te doen
In totaal zijn er drie werelden die door jou gered moeten worden. Door te praten kom je er precies achter wat er mis is en wat er gedaan moet worden. Dit maakt het soms te gemakkelijk. Er zit totaal geen uitdaging meer in. Alleen de gevechten zijn zo nog een beetje spannend, maar doodgaan zul je zelden. In een paar uur heb je één wereld compleet voltooid en je bent dan ook al snel klaar met Faery: Legends of Avalon.
Na het hoofdverhaal is het niet leuk om opnieuw te beginnen omdat je nu al precies weet wat er gaat gebeuren. Je bent dan ook nog geen tien uur bezig voor je de game weer aan de kant legt, want buiten het verhaal om valt er weinig tot niets te beleven. Je zult de game alleen nog willen oppakken wanneer er meer werelden toe worden gevoegd om te redden.
Niet bepaald een sprookje
Faery: Legends of Avalon is een simpele RPG geworden zonder al te veel diepgang. Alles werkt wel zoals het hoort, maar er gebeurt niets speciaals. Het draait vooral om het verhaal en dat is volledig in tekst tot je te nemen. Het is dus wel handig als je een beetje van lezen houdt anders krijg je niets van het verhaal mee. Het is wel eens leuk om met een fee aan de slag te gaan, maar de ervaring voelt niet zo mythisch en sprookjesachtig aan als het had moeten zijn. Voorlopig laten we de feeën dan ook maar hun werk doen in kinderverhalen.
Cijfer: 6