Ben-Hur vertelt een oud verhaal over de broederliefde tussen twee onwaarschijnlijke broers Judah Ben-Hur, een joodse prins en Messala, de zoon van een Romein. In de verfilming van een inmiddels eeuwenoud verhaal staan de thema’s liefde, geloof en vergiffenis centraal. Of deze film onze harten weet te veroveren lees je in de Ben-Hur review!
Waarschijnlijk hebben veel jongeren nog nooit gehoord van
Ben-Hur, maar het is in feite een oud verhaal dat in een nieuw jasje is gestoken. Het verhaal dat over extreme broederliefde, geloof en vergiffenis gaat, is in 1880 geschreven door de Amerikaanse generaal Lew Wallace. Na een groot succes te zijn in Amerika werd er al gauw een vertolking gemaakt op Broadway in de vorm van toneel, waarna het verhaal in 1925 voor het eerst op het grote scherm in de vorm van een stille film getoond werd. Ruim dertig jaar later, in 1959, kwam de beroemde versie van William Wyler uit met Charlton Heston, die maar liefst elf Oscars won.
De legende van Ben-Hur
Ben-Hur wordt in Amerika door veel mensen gezien als een stukje historie dat bij een religieuze opvoeding hoort. Toch wordt via de extra’s bekend dat veel jongeren niet bekend zijn met het verhaal van Ben-Hur. Overigens zijn de extra’s niet heel bijzonder, behalve als je benieuwd bent naar de geschiedenis van Ben-Hur en waar en hoe er gefilmd is. Tijd voor Hollywood om een nieuw publiek voor te stellen aan een krachtig en prachtig verhaal, waarin Jezus (gespeeld door Rodrigo Santoro) maar een kleine bijrol speelt.
Jezus en een bijrol? Dat klinkt onwaarschijnlijk, maar dat is toch waar. Ben-Hur gaat namelijk over Judah Ben-Hur (Jack Huston), die door zijn geadopteerde broer Messala (Toby Kebbell) als straf voor een mislukte aanslag op het leven van Pontius Pilatus (
Pilou Asbæk) als slaaf weg wordt gestuurd. Uiteindelijk ontmoet Judah Ben-Hur de man Ilderim (Morgan Freeman), die als ware mentor inzet op races met paard en wagen.
Judah ziet wraak op zijn broer voor zich in de vorm van een race met paard en wagen, om zijn moeder Naomi Ben-Hur (Ayelet Zurer) en nicht Tirzah Ben-Hur (Sofia Black-D’Elia) te wreken. Uiteraard gaat dit niet zonder slag of stoot en krijgt Jezus naast zijn bijrol toch een grotere betekenis in het verhaal.
Mentor Freeman
Het verhaal stijgt en daalt van hoogtepunten naar zwaktepunten, maar ook naar dieptepunten. Bij elk personage zien wij de verandering die diegene meemaakt, wat zorgt voor een goede diepgang in de film. Toch wordt een aantal personages overschaduwd door andere en hadden we graag meer gezien van die personages. Zo ook
Morgan Freeman, die als Ilderim Judah onder zijn vleugels neemt en zijn mentor wordt.
Iedereen kent Morgan Freeman als zachtaardige, maar wijze man. In Ben-Hur is daar niet veel aan veranderd, maar we missen toch de extra sterke levenslessen die Morgan Freeman altijd met zich meebrengt. Ook noemenswaardig is de Nederlander Marwan Kenzari die Druses speelt, de assistent/raadgever van Messala, die volgens ons ook nog meer diepgang had mogen krijgen.
En ACTIE!
Ben-Hur mag dan wel een mooie boodschap met zich meebrengen, maar de film draait niet alleen maar om diepgang. De remake van het verhaal bevat namelijk meer sterke actie die voorheen onmogelijk was in verband met het ontbreken van de technologie. In deze scènes komt de film pas echt tot leven. Helaas duurt het pas erg lang totdat dit gebeurt.
Voornamelijk de scène op zee is spectaculair in elkaar gezet door regisseur Timur Bekmambetov (bekend van Wanted) en producer
John Ridley (bekend van 12 Years a Slave) waarin de stijl van filmen aanspreekt bij de jeugd, maar toch het klassieke verhaal waarborgt. Dit alles zorgt voor een goede film waarbij je helaas niet op het puntje van je stoel zit. Ben-Hur vertelt een sterk en interessant verhaal rondom Judah, maar mist net even de charmes die er voor hadden kunnen zorgen dat deze film onze harten zou veroveren.
Prachtig verhaal, matig weergegeven
Ben-Hur heeft alle ingrediënten om een spectaculaire film te zijn, maar mist net even de extra kracht om het een strak geheel te maken. Voornamelijk het verhaal en de gedachte rondom wraak en vergiffenis zal mensen aan het denken kunnen zetten. Echter botst de actie met het verhaal en komt de actie volgens ons net te laat het verhaal in. Spectaculair is Ben-Hur niet te noemen, maar de film bezit wel kracht die ervoor kan zorgen dat je een avondje op de bank gaat zitten en filosofeert over wie jij zal moeten vergeven!
Cijfer: 6