Age of Mythology Retold PS5 Review - Strategie met een flinke dosis mythologie

Review
dinsdag, 01 april 2025 om 18:00
age of mythology retold main
Begin deze eeuw waren de hoogtijdagen van het Real-Time Strategy genre. Games als Command and Conquer, Warcraft en natuurlijk Age of Empires stonden op ieders harde schijf gebrand. Age of Mythology, uitgebracht in 2002, maakte deel uit van die hoogtijdagen en voegde een mythische dimensie toe aan het veelal op realisme gestoelde genre.
Age of Mythology was een directe klassieker. Nu, ruim 20 jaar na dato, is het hoog tijd voor een terugkeer van deze klassieker, voorzien van nieuwe graphics, aan de moderne standaarden aangepaste gameplay en controls, meer content en meer. Is dat voldoende om de hype van destijds opnieuw tot leven te wekken? Je leest het in onze review.
Het Real Time Strategy (RTS) genre is niet het meest geëigende genre voor consoles. Het selecteren van units, het micromanagen en soms noodzaak aan snelle reacties maken de games vaak niet erg geschikt voor consoles.
Veel games hebben de overstap naar consoles wel proberen te maken, maar vaak toch met weinig succes. Een muis en toetsenbord is nu eenmaal veel geschikter om snel en precies je acties uit te voeren. Toch hebben World’s Edge en Forgotten Empires het aangedurfd de mythische klassieker van weleer onder handen te nemen en opnieuw - ook - op consoles uit te brengen.
scqt661jpg

Neem de controle

Daar zijn ze wonderwel in geslaagd. Niet alleen de graphics en gameplay zijn onder handen genomen (daar komen we later nog op terug), maar ook het gebruik van de controller als input device werkt prima. Met slimme automatisering en aanpasbare snelkoppelingen kan je snel en soepel je troepen selecteren en commanderen. Zo kan je eenheden automatisch taken uit laten voeren. Je kan je boeren een voorgedefinieerd percentage grondstoffen laten delven.
Dat percentage kan je zelfs laten afhangen van de ‘age’ waarin je volk zich bevindt. De percentages zijn afhankelijk van de verwachte behoefte. Zo concentreert de standaard verdeling zich eerst meer op het verzamelen van voedsel en hout, om later meer te verschuiven naar goud.
Je kan eenvoudig groepen eenheden selecteren, ofwel door de selectieknop wat langer ingedrukt te houden (je krijgt dan een groeiende cirkel en selecteert alle eenheden binnen die cirkel), of door een van de d-pad knoppen ingedrukt te houden en zo één of alle eenheden van een bepaald type te selecteren.
Voor gebouwen geldt hetzelfde, er zijn diverse mogelijkheden om het juiste gebouw te selecteren. Natuurlijk kan je op scherm naar het gebouw van je keuze toe bewegen en hem selecteren, maar eenvoudiger is om via een radiaal menu meteen naar het gewenste gebouwtype te springen. De game doet dan de rest.
Wie toch over muis en toetsenbord beschikt kan naadloos overstappen van controller naar de PC-layout en weer terug.
Zo zitten er heel veel opvallende of minder opvallende Quality of Life-mogelijkheden in de game die je misschien helemaal ongemerkt zal gebruiken, maar juist dat is een teken dat de makers de juiste keuzes gemaakt hebben. Dan hebben we de helft van de mogelijkheden die de game biedt nog niet eens genoemd.
Met alle opties die de game biedt kan je je concentreren op de grote lijnen, zonder je zorgen te maken over de kleinste details. Dit zonder dat gamers die zich juist op dit micro-management verheugen die kans te ontnemen. Het is een mooie combinatie van ‘pick up and play’ voor nieuwkomers en enorme diepgang voor de veteranen.

Vernieuwde graphics

Ook de graphics hebben een flinke upgrade gekregen. De graphics van een twintig jaar oude game voldoen natuurlijk niet meer aan de hedendaagse standaarden. De game maakt gebruik van moderne technieken als ray-tracing, hoge resolutie texturen en dynamische belichting. Alle eenheden en gebouwen zijn voorzien van nieuwe textures met veel meer detail, waardoor alles fris en nieuw oogt. Wie inzoomt op in aanbouw zijnde gebouwen ziet ze in detail opgebouwd worden.
Mythologische eenheden zoals de Cycloop en Fenrir zien er nog imposanter uit indrukwekkender uit, terwijl omgevingen zoals Griekse tempels en Egyptische woestijnen tot leven komen met prachtige details. Reuzen en mummies hebben verbeterde animaties die hun macht beter tot uitdrukking laten komen.
De game maakt ook gebruik van betere belichtingstechnieken om de game levendiger en realistischer te maken. De animaties blijven natuurlijk een beetje houterig, maar bewegen natuurlijker dan voorheen.
De omgevingen waren al niet lelijk, maar ook die zijn flink onder handen genomen. Bijzonder is hoe de omgeving reageert op langs marcherende troepen. Het water spat realistisch op en gras buigt mee met je troepen. Soms is het een genot om even in te zoomen op je rennende en knokkende troepen.

Diverse rassen, verschillende gameplay

Age of Mythology kent diverse rassen die elk hun eigen ontwikkeling in de game doormaken. Elk ras heeft zijn eigen speelbare content en verhaallijn, hoewel de verschillende verhaallijnen regelmatig met elkaar in aanraking komen. Kijk niet gek op als de Noren ineens opduiken in de campagne van de Chinezen of Egyptenaren.
Elk ras heeft zijn eigen sterke en zwakke punten. Zo spelen de Grieken het redelijk op veilig. Zij zijn flexibel en gebalanceerd, je kan feitelijk alle kanten met ze op. Ze hebben de beschikking over diverse krachtige eenheden als de Minotaurus en Medusa. De Egyptenaren daarentegen richten zich sterk op de ontwikkeling van de economie en verdediging, terwijl de Noren juist heel mobiel en agressief te werk gaan. Belangrijk is een ras te kiezen dat bij je speelstijl past.
In de nieuwste DLC voor Age of Mythology wordt een nieuw ras geïntroduceerd. De Chinezen en hun Immortal Pillars. Uniek voor de Chinezen is het concept van het Favored Land. Door gebouwen aan elkaar te verbinden genereren ze Favor, wat extra bonussen oplevert. Het is voor dit ras dus belangrijk om alle gebouwen in verbinding te houden en daarmee een vrij compacte stad op te zetten.
De Chinezen hebben de beschikking over imposante goden en mythische eenheden. Persoonlijke favorieten zijn de vliegende Qinglong-draak en de vurige Qilin, die hele contingenten in no-time in de as kunnen leggen.
De Chinezen bieden een heel eigen gameplay die sterk varieert van die van de andere rassen. Wie ver genoeg weet te evolueren kan al snel overpowered raken. We zijn dan ook benieuwd hoe dit ras zich op langere termijn staande houdt tegen de overige rassen in de Arena of the Gods, de online competitie van Age of Mythology..

Veel content en diverse speelwijzen

Age of Mythology Retold biedt een overvloed aan content. De singleplayer campagne bevat meer dan vijftig scenario’s die stuk voor stuk al snel een uur in beslag kunnen nemen. De Chinese campagne is daarentegen ‘slechts’ negen episodes lang en lijkt meer bedoeld als introductie van het ras dan als daadwerkelijk uitdagende campagne. Dat doet het overigens goed, de favor-modus en mythische units komen goed uit de verf.
Voor wie de aangeboden campagnes niet voldoende is, biedt de game ook een scenario editor, waarin je je eigen missies kan maken met behulp van de tools. De toevoeging van ranked multiplayer-matches en uitgebreide modding-tools zorgt ervoor dat de game lang speelbaar blijft en je nooit om een uitdaging verlegen hoeft te zitten.

Age of Mythology Retold Review - Waardig eerbetoon

Age of Mythology Retold is niet zomaar een heruitgave van een 20 jaar oude game. Het is een herbewerking van een klassieker die een balans zoekt tussen eerbetoon aan het oude, maar ook nieuwe technieken inzet om die klassieker naar moderne standaarden te verheffen.
AoM Retold is een waardig eerbetoon aan een tijdloze klassieker, gecombineerd met moderne technologie en innovaties. Met vernieuwde graphics, aangepaste gameplay, console-optimalisatie, nieuwe content in de vorm van de DLC met de Chinese beschaving en een schat aan speelwijzen. Zowel fans van het origineel als nieuwsgierige nieuwkomers zullen zich prima thuis voelen in deze game.
De nieuwe DLC met het Chinese ras en hun bijzondere en ook bijzonder krachtige goden en draken passen naadloos in de gameplay. Met een heel eigen speelwijze geeft het een verfrissende draai aan de toch al diverse mogelijkheden van de game. De campagne had wat langer mogen zijn, maar de potentiële mogelijkheden in de diverse online modi is enorm.
Age of Mythology Retold laat zien dat het RTS genre, zeker op consoles, misschien in een winterslaap gesukkeld is, maar eerder een slapende titan is dan een besneeuwd standbeeld. Klaar om weer wakker geschud te worden en heerlijk speelbaar op een nooit verwacht platform: de console.

8,0

Age of Mythology Retold - Standaard Editie - Xbox Series X|S/Win10 - Download Image
Age of Mythology Retold - Standaard Editie - Xbox Series X|S/Win10 - Download
EUR29.99
Op voorraad
Koop op bol.

Populair Nieuws