Tegenwoordig komen er steeds sneller achter elkaar nieuwe mobiele toestellen uit en de een kan nog meer dan de ander. Het motto van tegenwoordig lijkt dan ook te zijn: 'groter, sneller, beter, maar vooral ook duurder'. Toestellen zitten al heel snel tegen de drie- of vierhonderd euro aan te drukken als je ietswat aan snufjes wil. Acer ziet dit ook en heeft nu een toestel op de markt gebracht wat prijstechnisch echt een instapmodel is. Maar wat weet Acer te bieden voor de lage prijs?
Allereerst is het zaak om even te melden dat de Acer Liquid Z5 te krijgen is in verschillende uitvoeringen. Er is een normale en een Duo uitvoering. De laatstgenoemde biedt je de mogelijkheid om twee SIM-kaarten te plaatsen, een Mini-SIM en een Micro-SIM. Ideaal voor degenen die bijvoorbeeld een privé en een zakelijk nummer hebben. Daarnaast is het toestel in verschillende kleuren te krijgen, namelijk wit of grijs.
Oogt luxe, maar schijn bedriegt
Ongeacht welke kleur je kiest, je krijgt voor relatief weinig geld (minder dan 200 euro) een redelijk sjiek ogend toestel. De Acer Liquid Z5 is namelijk elegant vormgegeven. Het toestel is 145,5 x 73,5 x 8,8 millimeter met een kunststof behuizing en bevat een groot scherm van maar liefst 5 inch. Het toestel is dus niet heel veel groter dan de meeste instapmodellen, maar bevat wel een groot scherm. Wat wel over het scherm gezegd moet worden is dat de resolutie erg laag is. Het scherm bevat namelijk slechts 845 bij 480 pixels wat er eigenlijk voor zorgt dat de menu’s er minder fancy uitzien dan je zou verwachten. Daarbij ontbreekt het bij deze smartphone aan een lichtsensor en merk je al snel dat het scherm duidelijk is als je er recht op kijkt, maar als je er niet helemaal recht voor zit, snel onduidelijk wordt, al helemaal als het zonnetje schijnt.
Als je dan voorbij het scherm gaat kijken, kom je bij de knoppen en klepjes die het toestel heeft. Allereerst voelen de klepjes erg goedkoop en een beetje rommelig aan en ze gaan stroef open en dicht. Ook de knop die het toestel aan de achterkant heeft voelt erg goedkoop en plastik aan. De Liquid Z5 weegt 147 gram en is daarmee niet heel erg licht, maar ook niet uitzonderlijk zwaar te noemen. Op de voorzijde heeft het toestel twee speakers zitten en ook op de achterzijde is een speaker ingebouwd. De speaker aan de achterzijde is een zogenaamde DTS-sound-speaker die een vol geluid weet te produceren.
Natuurlijk mag het een smartphone tegenwoordig niet aan een camera ontbreken en ook de Acer Liquid Z5 heeft deze. Aan de voorkant zit een VGA-camera waarmee videogesprekken gevoerd kunnen worden. Aan de achterzijde bevat het toestel nog een lens, en wel een 5 Megapixel camera met een flitser.
Instappertje qua hard- en software
De flitser is op zich wel verrassend te noemen, want dat zie je bij toestellen in deze prijsklasse niet snel. De Acer Liquid Z5 draait namelijk op het Android 4.2.2 besturingssysteem (Jellybean) en bevat een intern geheugen van 4 GB, wat uitbreidbaar is tot maximaal 32 GB, en een 1,3 GigaHertz Dual Core processor met 512 Mb aan werkgeheugen. Wat de Acer Liquid Z5 wel heeft, is de AcerFloat mogelijkheid, waarmee het soepeler werkt als je meerdere apps tegelijk open wil hebben. Toch merk je wel redelijk snel als je de telefoon intensief gebruikt dat deze langzaam wordt, maar dat komt vooral door het lage werkgeheugen. Als krachtbron gebruikt de Acer Liquid Z5 een 2000 mAh batterij die voor een standby tijd van ruim een dag zorgt (bij normaal, niet intensief gebruik).
Het toestel is dan ook een echte instapper wat betreft de hardware. Hetzelfde geldt voor een gedeelte van de software. Over het besturingssysteem kun je weinig melden natuurlijk, maar de Liquid Z5 heeft wel een aantal handige snufjes voor beginners op het gebied van smartphones. Zo is er een aantal snelle profielen ingesteld zoals de Basic modus, waarin je alleen kan bellen en sms-en, of de Senior modus, die het toelaat om naast het bellen en SMS-en bijvoorbeeld een vergrootglasfunctie in te schakelen of snelkiesnummers te gebruiken.
Niet meer dan een instapper
De Acer Liquid Z5 is bedoeld als een goedkoop instapmodel in de smartphone wereld, en dat is precies wat het is. Het toestel heeft geen monsterlijk hoge specs en wil zich niet meten met de high end toestellen op de markt. Wat het toestel wel doet, is heel simpel een gebruiksvriendelijke interface neerzetten voor een laag bedrag met een lange stand-by tijd. Helaas is dat wel te merken in bijvoorbeeld de schermresolutie en de snelheid van het toestel. Al met al is dit een toestel wat precies doet wat Acer wil, een instapmodel zijn en niet meer dan dat.
Cijfer: 6