Acer Liquid E3 Review

Review
vrijdag, 16 mei 2014 om 10:06
xgn google image
Veel mensen zijn waarschijnlijk niet bekend met het feit dat Acer een lijn aan smartphones heeft. Op zich niet verwonderlijk, want Acer bedient met name het lagere segment in de markt. Het bedrijf komt nu met de Acer Liquid E3, een midrange telefoon waar heel veel inzit, maar wel voor een zacht prijsje. Weet de Liquid E3 te overtuigen in deze prijsklasse met geduchte concurrentie van onder andere de Motorola Moto G en Huawei Ascend G700?
Op gebied van midrange telefoons wil het design nog wel eens komen te lijden onder het mom van kosten drukken. Gelukkig is dat niet het geval bij de Liquid E3. Zoals veel andere smartphones wordt er gebruik gemaakt van plastic. Acer heeft er alleen wel voor gekozen om de achterkant te bedekken met mat plastic. Hierdoor krijgt de telefoon meteen een netter gevoel in vergelijking met het glimmende plastic van andere toestellen.

Rode accenten maken toch een verschil

De voorkant van de Liquid E3 valt met name op door de twee rode strepen dan wel gleuven, één boven en één onder. Functioneel gezien wordt de bovenste streep gebruikt voor telefoongesprekken en de onderste als een echte speaker.
Cosmetisch gezien zijn het best leuke accenten die het design opfleuren. Het is alleen zo jammer dat het ook stofvangers zijn die je maar moeilijk kunt schoonmaken. De speaker is overigens van DTS Studio Sound en produceert een lekker geluid. Enig punt van aandacht is het volume dat in een drukke omgeving maar moeilijk boven de ruis uitkomt.
Een ander opvallend element aan de Liquid E3 is de vorm. De meeste smartphones zien er enigszins uit als een ovaal met gebogen hoeken, maar deze telefoon is daarentegen een rechthoek met scherpe hoeken. Deze vorm kun je als vervelend ervaren vanwege de scherpe hoeken bij zaken als het pakken van de telefoon uit je broekzak of simpelweg bij het vasthouden van de telefoon.
Dit is uiteraard verschillend per gebruiker, maar wel een aandachtspunt. Verder is het niet mogelijk om de batterij te vervangen, aangezien je hier niet bij kunt. Zo voer je de Micro-simkaart en MicroSD-kaart in aan de zijkant van de telefoon in plaats van de achterkant.

Handige knop voor het maken van selfies

Wat je wel op de achterkant van de Liquid E3 vindt, is een grote knop die als koosnaampje de AcerRAPID-knop heeft. In feite is deze knop te gebruiken als snelkoppeling naar een door jou gekozen app. Dit is overigens als je de knop één keer indrukt, als je de knop voor langer ingedrukt houdt dan kom je uit bij de camera. Dit is zelfs mogelijk als het scherm op zwart staat, waarmee je ook langs de beveiliging gaat.
Vervolgens is het niet mogelijk om in de telefoon te komen en het is alleen mogelijk om foto's in de galerij te bekijken die je op dat moment maakt. Alle eerder gemaakte foto's zijn voor de gebruiker afgesloten. Het is dus een handige optie als je heel snel een foto van iets wilt maken, maar tegelijkertijd moet je oppassen dat je vrienden niet je telefoon in handen krijgen die het bestaan van deze functie kennen.

Acer Liquid E3: goede prijs

Op gebied van camera excelleert de E3 in deze prijsklasse. Achterop zit een camera met 13 megapixel en voorop een 2 megapixel camera, met een flitser. Deze flitser aan de voorkant is een uniek verkooppunt dat ervoor zorgt dat je selfies nu ook in het donker kunt maken.
Het is daarnaast ook erg handig dat je foto's kunt maken door op de AcerRAPID-knop te drukken. Zo kun je de telefoon een stuk stabieler vasthouden, terwijl je een selfie maakt. De camera op de achterkant maakt sterke foto's, maar heeft wel wat problemen met focussen. Hierdoor moet je af en toe geduld hebben met de camera.
Over het algemeen is de camera heel makkelijk te gebruiken. Acer houdt de app heel overzichtelijk en geeft je verder heel veel instellingen om foto's naar eigen smaak te schieten. Een leuke toevoeging aan het geheel is een klein bewerkingsprogramma dat je kunt vanuit de galerij. Hier kun je een filter over de foto leggen, een lijstje eromheen plakken of de foto bijsnijden, draaien en spiegelen. Het is geen uniek verkooppunt, maar het is leuk dat Acer dit standaard op de telefoon heeft staan.

Gemiddelde specificaties voor het middensegment

Het scherm van 4,7 inch groot heeft een resolutie van 720 bij 1280 pixels. Dat wordt verder ondersteund met een IPS-LCD beeldscherm en capacitive touchscreen. Tezamen zorgen ze voor een goede beeldkwaliteit in hun prijsklasse. Dit komt zeker goed naar voren als de helderheid op het hoogst wordt gezet, want op dat moment worden de kleuren net wat levendiger.
De kijkhoek zorgt voor de gemiddelde gebruiker ook voor geen problemen, vanaf bijna iedere hoek kun je nog goed zien wat er op het scherm gebeurt.
Andere specificaties van de Liquid E3 liggen op het gemiddelde in het middensegment. Zo heeft de telefoon een 1,2Ghz quad-core processor, 1GB werkgeheugen en 4GB intern geheugen met de optie om uit te breiden via een MicroSD-kaart. Het intern geheugen is dus niet heel erg veel, want de meeste toestellen in dit segment zitten toch op de 8GB.
Daar komt nog bij dat de telefoon draait op Android 4.2, waar de meeste toestellen die nu uitkomen meteen geleverd worden met Android 4.4. Nou heeft Acer al bekendgemaakt dat de Liquid E3 een update krijgt om de besturingssoftware te verhogen naar Android 4.4. Al met al toch een vlek op de lijst van specificaties.

Gebruiksvriendelijk met wat bugs

Over het algemeen heeft Acer een gebruiksvriendelijke telefoon ontworpen. Zo zijn apps als Facebook, zaklamp en FM-radio standaard geïnstalleerd. Enige wat wel mist is een notities app. Verder kun je gebruikmaken van de zogeheten Float Caller functie. Dit is een hele handige functie als je iets aan het doen bent op je mobiel.
Normaal gesproken wordt bij een inkomend gesprek het hele scherm overgenomen, maar door de Float Caller functie is het enkel een smalle banner in het midden van het scherm. Een hele gebruiksvriendelijke toevoeging van Acer.
Bij de notificatiebalk hebben wij daarentegen wel gemengde gevoelens. Aan de ene kant mist de balk een 'alles wissen'-knop, om zo alle notificaties uit de lijst te gooien. Daarentegen geeft Acer je wel de mogelijk om notificaties te dempen voor 1 uur, 24 uur of gewoon voor altijd.
Echt vervelend zijn overigens de bugs waar de Liquid E3 op dit moment nog mee kampt. Zo hadden wij het probleem dat het toestel niet langer apps wilde installeren na het downloaden op de Google Play Store. Oplossing is dan de telefoon even uitschakelen en weer opstarten, zoals je met zoveel elektronische apparaten doet.
Het is jammer dat dit soort bugs nog in de telefoon zitten. Hopelijk worden deze bugs in de toekomst schoongeveegd door middel van software-updates, maar voor nu helpt dat uiteraard niet.

Afwegen tegen concurrenten

Met de Liquid E3 levert Acer toch een aardige telefoon af voor het middensegment. Zo heeft de telefoon een goed beeldscherm dat qua specificaties en uitvoering net boven de concurrentie uitstijgt. Hetzelfde idee had Acer waarschijnlijk voor de camera, maar hier laat de E3 toch een aantal steekjes vallen.
Desondanks is de camera toch heel volledig in de opties en instellingen, zeker met een flitser aan zowel voor- als achterkant. Tegenover deze positieve punten staat dan weer een lager intern geheugen en besturingssoftware ten opzichte van concurrenten met daarbovenop enkele bugs. Hierdoor blijft de Acer Liquid E3 een beetje steken om door te kunnen stromen naar de top.

Genoeg te bieden

De Acer Liquid E3 kost 199 euro en als je een telefoon zoekt in deze prijsklasse, dan raden wij toch aan om hem mee te nemen in een vergelijking met andere toestellen. Zo heeft de E3 genoeg te bieden voor de juiste persoon. Je kunt hem bijvoorbeeld ook krijgen in een model met dual-sim optie onder de naam Acer Liquid E3 Duo.
Cijfer: 7