Wasteland 2 Preview - Post-apocalyptische geiten

Preview
maandag, 16 september 2013 om 13:00
xgn google image
In 1988 zette de game Wasteland de nieuwe standaard voor role playing games. Nu, 25 jaar later, keren we terug naar deze post-apocalyptische wereld dankzij de hulp van Kickstarter.
Het is geen verrassing dat de originele Fallout gezien wordt als het vervolg op de eerste Wasteland. Veel van de inmiddels overbekende gameplayelementen vinden hun oorsprong namelijk terug in die game. Totdat Bethesda met Fallout 3 het over een andere -first person- boeg gooide, draaide het in Fallout ook om het overleven in een vergane wereld die je vanuit isometrisch perspectief bekijkt.
Futuristische cowboy
Als onze demo begint zien we een stel van vier Desert Rangers op een dorre vlakte staan. In wezen in een Desert Ranger hetzelfde als een futuristische cowboy, die door het land reist om mensen te helpen en 'lawbreakers' neer te knallen. Er werd ons beloofd dat je uiteindelijk met zeven man tegelijk de Wasteland kunt ontdekken, maar voor vandaag moesten we genoegen nemen met vier man. Wat ons meteen opviel was het tekstbalkje rechtsonder in beeld, dat constant meeloopt en vertelt wat er gebeurt. Zo is het makkelijk om alle dialogen nog even terug te lezen, maar zelfs alle acties die je onderneemt schrijft de game voor je uit. Als je een autokerkhof oploopt zal het tekstblokje omschrijven dat je nu op een verlaten autokerkhof bent, dat al jaren niet meer gebruikt is maar waar lokale bendes zich schuilhouden. Het is een interessante manier om extra context aan de wereld te geven, zonder de speler met informatie te blijven bombarderen: het tekstblokje gaat rustig door, ook als je er geen aandacht aan schenkt.
Keuzes, keuzes
Zoals we mogen verwachten van een Fallout-achtige game, speelt het oplossen van morele dilemma's weer een grote rol een Wasteland 2. Zo kregen we via de radio ineens een oproep van een doodzieke vrouw die uit haar lijden verlost wilde worden. Toen we haar zagen liggen waren we het er al snel over eens dat dit nog niet eens zo'n gek verzoek was. Net toen onze cowboy haar neerschoot, kwam haar man aanrennen met medicijnen. Een ongemakkelijke situatie volgde, die uiteindelijk op een vuurgevecht uitdraaide waar één van onze squad goed geraakt werd. De turn-based gevechten in de game zijn relatief traditioneel: om beurten verplaats je jouw poppetjes en je kiest of je aanvalt of een andere actie onderneemt. Daarna is de vijand aan de beurt. Het is oppassen geblazen in Wasteland 2, want wanneer één van je rangers het loodje legt, dan is hij voorgoed dood. Gelukkig is er de kans om je maatjes weer tot leven te wekken, maar ga er maar vanuit dat je gedurende je avontuur nogal eens gedwongen zult wisselen van personages.
Alles kapot
Het feit dat je iedereen neer kunt schieten in de game geeft al aan hoe vrij je wordt gelaten met het maken van keuzes. Je zorgt er op die manier misschien voor dat je een hele lijn aan quests misloopt, maar dan had je die onschuldige man maar niet neer moeten knallen voor zijn toffe wapens. De herspeelbaarheid van Wasteland 2 is dus enorm, omdat de verschillende beslissingen die je maakt drastische gevolgen kunnen hebben voor de gamewereld.
Gillende geit
Nu lijkt dit allemaal erg serieus te klinken, maar vergis je niet. Wasteland 2 zit helemaal vol met flauwe humor. Zo kun je een mijnenveld onschadelijk maken door er een kudde schreeuwende geiten overheen te laten rennen (die allemaal dit geluid maken), en wordt je tijdens de turn-based gevechten beter gezien als de vijand een discorobot op je afstuurt die met confetti en lichtstralen je positie verklapt. De combinatie van deze post-apocalyptische wereld en flauwe humor is een wat vreemde, die Wasteland 2 een eigen gezicht en originele stijl geeft. Wij kunnen in ieder geval niet wachten totdat we de definitieve versie van Wasteland 2 in onze handen krijgen om de bizarre wereld te gaan ontdekken.