Warlock: Master of the Arcane Preview

Preview
maandag, 02 januari 2012 om 17:00
xgn google image
Uitgever Paradox Interactive komt haast elke maand wel met een nieuwe strategiegame. Vaak zijn deze games echter erg moeilijk en veel te serieus. Maar wat als de uitgever met een iets eenvoudigere, vrolijkere game op de proppen komt? Het resultaat van die poging is Warlock: Master of the Arcane.
De Majesty franchise is ongetwijfeld een van de meest succesvolle producten van uitgever Paradox Interactive. Hoog tijd dus om het Majesty universum uit te breiden naar andere genres. Warlock: Master of the Arcane speelt zich af in Ardania, de wereld van Majesty, en is een zuivere strategiegame. Wij mochten onlangs aan de slag met de bèta van Warlock: Masters of the Arcane. Probeert Paradox Interactive wat extra geld te slaan uit de Majesty franchise of is er hier meer aan de hand?
Koning Rat
Het verhaal begint in onrustige tijden, de koning is namelijk overleden en er kan geen opvolger gevonden worden. In totaal zijn er drie facties: de mensen, de monsters en de ondoden. Aan het begin van de game moet je een leider kiezen, die voordelen met zich meebrengt. Zo zal Grand Librarian voor meer charismatische punten zorgen terwijl King Rat dan weer meer geld in de schatkist brengt. Enkel de leider van de factie die de andere facties ten gronde kan brengen, zal zichzelf tot koning kunnen kronen. Een groter verhaal hoef je niet te verwachten. Naast wat kleine missies die extra geld opleveren, ben je vrij om je rijk te regeren zoals jij dat wilt.
Magische gameplay
De gameplay van Masters of the Arcane lijkt sterk op die van Civilization. De wereld bestaat uit ontelbare hexagonen en de grootte van je stad bepaald de grenzen van je rijk. De gameplay is turn-based en dus moet je telkens goed kunnen inschatten wat je tegenstanders zullen doen tijdens hun ronde. Het plaatsen en verbeteren van gebouwen duurt dan ook enkele rondes. Hierdoor zul je belangrijke beslissingen moeten maken. Plaats ik eerst een legerbasis zodat ik troepen kan maken, of ga ik eerst een boerderij bouwen zodat mijn stad kan groeien?
Toch voelt Masters of the Arcane niet aan als een aftreksel van Civilization. De gameplay mag dan wel hetzelfde zijn, de grafische stijl is dat niet. De fantasievolle wereld zorgt voor genoeg afleiding en je magische mogelijkheden zorgen voor een unieke twist. Elke nieuwe beurt krijg je namelijk een gevuld magisch balkje. Dit balkje loopt leeg naarmate je spreuken gebruikt tijdens je beurt. Je kunt je troepen genezen, ze meer snelheid geven of bliksemschichten gooien naar vijandige troepen.
Oorlogje spelen
Maar het merendeel van de gevechten vindt gewoon plaats op de map. Ook de gevechten zijn turn-based en je moet kleine groepjes soldaten naar vijandige troepen sturen. Vervolgens bepaald de AI wie er wint. Dit hangt af van het aantal verbeteringen dat je hebt doorgevoerd aan hun wapens en dergelijke. Ook ervaring speelt een grote rol. Geharde troepen zullen sneller een slagveld winnen waarbij ze in de minderheid zijn. Vrees je toch dat je troepen te zwak zijn? Dan kun je bijvoorbeeld gaan schuilen in het bos. Bomen geven je extra bescherming en staan verrassingsaanvallen toe.
Je kunt heel wat verschillende troepen aanmaken. De basisdriehoek bestaat uit cavalerie, infanterie en artillerie waarbij de ene inspeelt op de zwaktes van de andere. Daarnaast heb je ook nog fantasievolle troepen waaronder reuzen, zombies, ratten, etc.. Diplomatie speelt hier een minder grote rol dan in Civilization. Master of the Arcane draait dus niet zozeer om het maken van allianties en opbouwen van cultuur, maar eerder om het oorlogvoeren. Misschien dat dit nog wordt aangepast in de afgewerkte game. In de bèta was maar plaats voor één map en de multiplayer was ook nog niet speelbaar.
Nostalgische gevoelens
Masters of the Arcane roept warme gevoelens op voor Majesty spelers en maakt maar al te graag verwijzingen naar die game. Zo zul je je koninkrijk nooit alleen moeten achterlaten. Het kan namelijk gebeuren dat een roedel wolven je gebouwen komt aanvallen. Daarnaast komen sommige troepen letterlijk uit de Majesty games, terwijl gebouwen en wapens meer subtiele herkenningspunten bevatten. De graphics zijn over het algemeen heel mooi maar het spel heeft nog te kampen met kleine problemen. Troepen worden soms wazig en de AI reageert ook niet altijd naar behoren.
Werk aan de winkel
Wie van mening is dat de Civilization games te moeilijk of inspiratieloos zijn, moet deze game goed in de gaten houden. De gameplay is vrijwel identiek aan die van Civilization hoewel de magische mogelijkheden een welkome draai geven aan de gameplay. De sfeer zit helemaal goed en ook de oorlogselementen zijn al helemaal in orde. Masters of Arcane heeft alle elementen om een erg leuke strategiegame te worden voor de beginnende strateeg. Toch heeft de bèta nog met problemen te kampen. Wij hopen dat deze problemen dan ook worden opgelost. Ten slotte zijn we ook benieuwd hoe de nog niet beschikbare mappen en multiplayer modi er zullen uitzien in de volledige game. Er is dus nog wel wat werk aan de winkel voor ontwikkelaar Ino-Co Plus.