Styx Shards of Darkness borduurt verder op de fundering van het origineel, door de bekende gameplay te mixen met nieuwe mechanieken. Daarbij staat het sluipen weer voorop. Maar weet dit vervolg ook te overtuigen? Tijdens de Styx Shards of Darkness preview gaan we op zoek naar het antwoord.
Sluipen door gangen en langs vijanden om ongezien bij het einde van een level te komen. Er zijn meer dan genoeg games binnen het
stealth genre die de meesterspion in je naar boven halen, en elke game doet dat op zijn eigen manier. Hierbij doet de ene titel dit wel iets subtieler dan de ander. Zo gedisciplineerd als Corvo in
Dishonored te werk gaat, zo roekeloos is de goblin Styx, die in
Styx Shards of Darkness zijn comeback maakt.
Aan de slag met de eerste uren van de game
Dit vervolg op Masters of Shadows laat je als speler wederom in de huid kruipen van de gluiperige goblin. Tijdens het Focus Home event in Parijs was de game speelbaar, en dat was de uitgelezen kans om de stealth game aan de tand te voelen alvorens Styx Shards of Darkness volgende maand in de winkels ligt.
Die ervaring is grotendeels positief. Hoewel dit tweede deel voor het eerst ook in co-op te spelen is, was de speelsessie in Parijs solo. Tijdens de Styx Shards of Darkness preview kon er gestoeid worden met de eerste paar missies van de game. Hierin maak je kennis met de besturing, en krijg je te zien wat Styx allemaal kan om zijn missie succesvol te laten verlopen.
Want hoewel de goblin prima weet hoe hij met een mes om moet gaan, heeft het schepsel ook nog wat andere trucs die hij kan inzetten. Zo kun je diverse hulpmiddelen craften met grondstoffen die je verspreid door de levels kunt oppakken. Denk hierbij aan gifpijlen om vanaf een afstandje aan te vallen, of eieren om wat hulptroepen in te schakelen. Nieuw in Styx Shards of Darkness is namelijk het gebruik van klonen.
Gebruik een kopie van jezelf in de strijd
Middels de eerdergenoemde eieren kun je een kopie van jezelf plaatsen, en besturing van deze klonen is ook mogelijk. Hierdoor zijn de wezens heel breed inzetbaar. Gebruik een kloon als afleiding om langs een groep vijanden te sluipen, of gebruik de kloon als een soort checkpoint. Je kunt als Styx namelijk ook teleporteren naar de locatie van jouw kloon.
Het is een manier om bijvoorbeeld een klif te overbruggen. Werp een ei naar de overkant en je bent er. Dit geeft je als speler meteen een heleboel vrijheid in de manier van spelen. En dat is precies wat ontwikkelaar Cyanide Studio de speler wil bieden. Het begin en het einde staan vast, maar hoe je van punt A naar punt B komt, is helemaal aan jou.
De levels die in Styx Shards of Darkness te vinden zijn, hebben dan ook dikwijls meerdere wegen om te volgen. Daarbij speelt de verticaliteit in de wereld van de game ook een grote rol. Gebouwen staan vaak op losse plateaus die met bruggen of touwen zijn verbonden met elkaar. Styx kan hierdoor met gemak van locatie naar locatie klauteren.
Gebruik de wereld als wapen
De wereld heeft sowieso een heleboel voorwerpen waar je als speler interactie mee kunt hebben. Zo zijn er kisten aanwezig waarin je je voor vijanden kunt verstoppen. Maar ook tonnen met gif kun je met gemak inzetten als moordwapen. De levels zitten vol met potentieel materiaal om te gebruiken voor de snode plannen van Styx.
Heb je een level uiteindelijk met succes afgerond, dan keer je terug naar jouw schuilplaats. Hier kun je je voorbereiden op weer nieuwe missies. Zo zitten er verscheidene skill trees in de game verwerkt die de vaardigheden van Styx uitbreiden of verbeteren. Geluid bij een val wordt verminderd, je aanvallen doen meer schade, of je leert een nieuw voorwerp dat je in elkaar kunt knutselen. Het is slechts een greep uit de lijst met upgrades.
Vanuit de schuilplaats heb je tevens de mogelijkheid om missies opnieuw te spelen. Het leuke hiervan is dat je zodoende jouw score per level kunt verbeteren. Tijdens het spelen kun je medailles winnen voor jouw speelstijl. Dood je tijdens een level geen vijanden, dan krijg je een gouden plak. Sterft er ook maar één iemand, dan wordt dat goud al ingeruild voor zilver.
Verdien medailles voor je harde werk
Eenzelfde soort medaille kun je ook winnen voor de tijd waarin je een level voltooit en nog wat factoren. Het zorgt ervoor dat Styx Shards of Darkness ook bij een tweede keer uitdaging biedt voor de speler. Nog meer uitdaging dan de game al biedt, want Styx Shards of Darkness is onverbiddelijk lastig.
Vijanden waren tijdens de Styx Shards of Darkness preview een stuk sterker dan Styx, en zodra de goblin gezien werd was hij met twee goede slagen dood. Het benadrukt nog eens dat de game echt gezien moet worden als een stealth game, en je contact met de vijand zoveel mogelijk moet vermijden. Soms is dat helaas niet zo makkelijk gezegd als gedaan.
Je hebt tijdens het spelen namelijk geen kaart waarop je kunt zien waar jouw tegenstanders zich bevinden, en daardoor kun je soms ongewild in benarde situaties terecht komen. Of het feit dat de game je niet goed laat zien of een sprong wel of niet te halen is. Het zijn kleine ongemakken, die zo nu en dan zorgen voor een onnodig ‘game over’-scherm.
Styx Shards of Darkness Preview - Toffe game om in rond te sluipen
Toch is de indruk van
Styx Shards of Darkness op het event in Parijs in grote lijnen positief. De game biedt de speler enorme vrijheid in de manier waarop hij of zij de missie wil voltooien. Dit dankzij de meerdere routes die er per level te vinden zijn, maar ook het nieuwe
crafting-systeem draagt hier aan bij. Styx is een veelzijdig wezen dat middels upgrades ook nog eens sterker gemaakt kan worden.
Kleine ongemakken als het ontbreken van een kaart of ongewenste valpartijen door klunzig klimwerk trekken je soms wat uit het avontuur, maar voor de rest is Styx Shards of Darkness een hele toffe sluipgame. Wel is het nog even de vraag hoe de co-op gaat werken in de game. Dat antwoord krijgen we waarschijnlijk pas in maart, als
Styx Shards of Darkness daadwerkelijk in de winkels ligt.