Al jarenlang vraagt iedereen zich af welke game World of Warcraft ooit eens van de troon zal stoten. De grootste kanshebbers zouden The Old Republic en
Guild Wars 2 zijn, maar is dat wel echt zo? Wij gingen onlangs aan de slag met de bèta van Star Wars: The Old Republic. Onze bevindingen lees je hier.
In 2003 verscheen
Star Wars Galaxies, een masssively multiplayer online game die zich afspeelde in het universum van Star Wars. Het spel kende in het begin een mooi aantal spelers maar het kon zeker niet tippen aan het later verschenen
World of Warcraft, dat op de dag van vandaag miljoenen gebruikers kent. Laatstgenoemde zorgde er dan ook voor dat Star Wars Galaxies heel wat spelers verloor. In december sluiten de servers van Star Wars Galaxies voorgoed en in diezelfde maand verschijnt de nieuwe Star Wars MMO, Star Wars: The Old Republic. De verwachtingen zijn hooggespannen, mede omdat het spel gemaakt wordt door BioWare, ontwikkelaar van onder andere
Dragon Age en
Mass Effect. De bèta liet ons enkel spelen met de Republic en dus zullen aanhangers van de Sith Empire wel wat kunnen bijleren over hun aartsrivalen.
Koude Oorlog Het verhaal van The Old Republic speelt zich zo’n 300 jaar af na de gebeurtenissen uit
Star Wars: Knights of the Old Republic en zo’n 3500 jaar voor de Star Wars films. Er heerst een koude oorlog tussen de Galactic Republic en de Sith Empire. Die koude oorlog is ontstaan na een 28-jarige oorlog tussen beide partijen. De Jedi worden ervan beschuldigd dat ze de Sith enkel maar sterker hebben gemaakt en daarom is de Jedi Orde teruggekeerd naar de planeet Tython, waar de orde ooit is opgestart. Uiteraard blijft het nooit lang rustig in een Koude Oorlog en dus zul je steeds heel wat missies voorgeschoteld krijgen. Afhankelijk van de klasse die je kiest, zul je een ander deel uitmaken van het groter verhaal en zul je erg uiteenlopende zijmissies krijgen.

Classes
Wanneer je van start gaat met de game, kun je kiezen uit vier verschillende classes zijnde Jedi Knight, Jedi Consular, Trooper en Smuggler. Elke klasse heeft een andere speelstijl met verschillende specialisaties. Je zult daarom in het begin goed moeten nadenken welke rol je op je wilt nemen, zowel individueel als in een groepsvorm. Een Jedi Knight loopt recht op de tegenstander af, gewapend met de Force en zijn trouwe lightsaber. Als specialisatie kun je hier kiezen voor een betere bescherming of het dragen van twee lightsabers. Jedi Consulars zijn dan weer gespecialiseerd in het gebruiken van de Force. Door gebruik te maken van deze kracht kun je voorbij vijandige linies sluipen om ze vervolgens neer te halen. Daarnaast kun je als Jedi Consular er voor kiezen om je teamgenoten te genezen.
De Trooper is een echte oorlogsmachine die bewapend met een flink aantal geweren het gevaar opzoekt. Als Trooper kun je ervoor kiezen om de sterkste bepantsering van de Republiek te dragen of om net de krachtigste, meest explosieve wapens op te nemen. Ten slotte is er de Smuggler. Wanneer je deze klasse neemt, zul je gebruik moeten maken van het verrassingselement en vanuit onverwachte hoeken moeten aanvallen. Je kunt onzichtbaar worden als Smuggler en ervoor kiezen om je te specialiseren in precisieschoten, waardoor je bijvoorbeeld iemand in het been kunt raken om hem te vertragen. Als Smuggler zul je ook vaak schuilplaatsen moeten zoeken om vanuit een veilige locatie te schieten. Al deze classes zorgen voor heel wat variëteit en aangezien ze alle vier een andere verhaallijn met zich meebrengen, lijkt de replaywaarde alvast erg hoog te liggen.
I find your lack of grinding amusing
Wie MMO zegt, denkt meteen aan World of Warcraft en dus moeten we de vergelijking maken wat gameplay betreft. In het begin lijkt de gameplay van The Old Republic vrij veel op die van World of Warcraft maar al snel blijkt alles veel dieper te gaan. De missies zijn minder eentonig en verplichten je niet steeds om X-aantal vijanden te verslaan. In plaats daarvan krijg je wel vaak een bonus wanneer je een bepaald aantal tegenstanders omlegt. In heel wat MMO’s moet je grinden, zomaar wat tegenstanders omleggen voor ervaringspunten. In The Old Republic zul je weinig tot geen missies moeten doen waarbij het gaat om hersenloos grinden en dat kunnen we enkel maar als een pluspunt beschouwen. Wat wel herkenbaar is uit andere MMO’s is het feit dat je zelf voorwerpen kunt maken uit objecten die je terug kunt vinden in je omgeving, ook wel crafting genaamd.

Interactie
De missies zijn bovendien interactief, wat ervoor zorgt dat je zelfs als Jedi duistere beslissingen kunt nemen. Het is deze interactie die ervoor zorgt dat je je meer betrokken voelt in het verhaal. En zelfs wanneer je in groep speelt, zullen meerdere leden van je groep de kans krijgen om een antwoord te geven op de stelling van een ander personage. Het stemmenwerk van The Old Republic is ook sterk en bijna elke NPC heeft wel wat te vertellen wanneer je ze aanspreekt op straat of in een gebouw. Het zorgt voor extra leven in de brouwerij en versterkt de sfeer. In de bèta liepen de mondbewegingen en de audio niet altijd synchroon en dus hopen we dat dit nog verbeterd zal worden.
Knights of the Old Republic: De MMO
De missies hoef je niet in je eentje te doorkruisen. Na verloop van tijd zul je vergezeld worden door een partner. Wanneer je missies op je beginplaneet bijna ten einde zijn, krijg je je eerste partner. Hierna krijg je je eigen schip en ligt het universum open voor verkenning. Hoe dan ook, deze partner, mens of robot, zal je helpen tijdens gevechten door de aandacht van je tegenstanders te lokken of door je sneller te laten genezen. Je partner heeft net zoals jijzelf meerdere aanvallen en krachten om te gebruiken en zal ook steeds betere wapens nodig hebben om sterkere vijanden af te slaan.
Daarnaast kun je je teamgenoten op pad sturen om bepaalde voorwerpen te verkopen, zoals in
Torchlight het geval was. Je teamgenoten hebben ook een eigen persoonlijkheid en zullen steeds anders reageren op de beslissingen die je neemt. Wanneer een partner je echt aardig vindt, zullen er extra opties opduiken in conversaties. Zodoende voelt de game soms wel aan als een online versie van het inmiddels klassieke Star Wars: Knights of the Old Republic.

Flashpoints
Leuk die NPC’s, maar een MMO haal je uiteraard in huis vanwege de sociale aspecten. En die heeft The Old Republic in overvloed. Net zoals in World of Warcraft zijn er Instances, gebieden die je in groepsvorm moet doorlopen om de sterkste bazen te kunnen verslaan. Maar je kunt ook een stapje verder gaan door een Flashpoint missie te starten met enkele vrienden. Flashpoint missies zijn erg verhaal gedreven en meerdere mensen uit je groep zullen antwoorden kunnen geven tijdens een gesprek. Spreek hierbij goed af welke kant je op wil gaan, aangezien je beslissingen heel wat invloed hebben op de afloop van de Flashpoint missie. Iedereen mag een beslissing maken en vervolgens wordt het antwoord van iemand willekeurig gekozen. Flashpoints leveren grotere beloningen op maar zijn heel wat moeilijker dan missies die je in je eentje doet. Teamwork is dan ook van vitaal belang.
Rugby en Battlefield
Ben je het even beu om in team te werken en wil je liever hun schedels inslaan? Dan kun je terecht in de Warzones, ook wel PvP genoemd in andere MMO’s. Op het moment van schrijven zijn er twee Warzones beschikbaar, Huttball en Alderaan. In Huttball is het de bedoeling dat je met je team een bal in het kamp van de tegenstanders draagt. Je kunt tegenstanders afsnijden door je op andere platformen te lanceren, er kan gepast worden en doorheen het veld zijn allerlei hindernissen om het geheel wat lastiger te maken. Huttball is een vrij unieke modus en is in de bèta al zeer geliefd onder de spelers.
Alderaan kan dan weer vergeleken worden met de multiplayer van
Battlefield. Over het heuvelachtige landschap liggen verschillende punten die je moet veroveren. Hoe meer van deze punten je bezit, hoe meer schade er wordt aangericht aan het vijandelijke moederschip. Doel is dus het moederschip van de tegenstander tot ontploffing te brengen. Ook hier is teamwork weer een echt must. Deze multiplayer heeft genoeg te bieden maar iets meer omgevingen zouden welkom zijn.
Beloftevol
Heel wat games proberen World of Warcraft al jaren van de troon te stoten en de eerste MMO van BioWare lijkt goed op weg te zijn om precies dat te doen. Dit komt onder andere door het Star Wars universum, dat erg mooi tot leven komt. Er is een grote verscheidenheid aan missies en de hoeveelheid ingesproken teksten lijkt wel oneindig te zijn. Doordat je zelf beslissingen kunt maken tijdens missies, word je haast letterlijk in het verhaal gezogen. Ook de vele opties om met of tegen vrienden te spelen zorgen voor heel wat amusement. De gameplay zit dus nu al vrijwel piekfijn in elkaar, maar dan blijft de vraagt: hoeveel mensen gaan dit spel kopen? Een MMO staat of valt namelijk met het aantal actieve spelers in de community. Momenteel wil de game wel eens haperen en de audio loopt soms achter. Wij zijn benieuwd wat voor aanpassingen BioWare in de komende maanden nog gaat doorvoeren.