Crytek brengt de bloederige actie en het spektakel van Ryse: Son of Rome over naar de
PC. Dat zorgt uiteraard voor ongekend mooie graphics, maar is de game ook een beetje leuk om te spelen? Wij mochten aan de slag met een klein voorproefje.
Ryse: Son of Rome is een third-person action adventure waarin je met de Romeinse generaal Marius Titus onder je knoppen erop los mag hakken. Het verhaal van Ryse volgt zijn leven en weg naar de top van het Romeinse legioen. Marius moet als aangewezen persoon het Romeinse Rijk en de keizer verdedigen van de invallen van de Barbaren.
Ryse: Son of Rome stond bijna een jaar geleden vooral in de spotlight als één van de launchgames van de Xbox One. De game moest daarom meteen de mogelijkheden van het systeem tonen door vooral extreem mooie graphics op je beeldscherm te toveren, zoals vaak het geval is met launchgames. Inhoudelijk had Ryse echter weinig te bieden. Zodoende werd
Ryse: Son of Rome door ons bestempeld als behoorlijk repetitief en een beetje aan de korte kant, goed voor een 7.
Nu mogen we onze handen vuil maken aan de PC-versie, waar de technische aspecten van de game pas écht kunnen schitteren. Of er qua inhoud daadwerkelijk wat veranderd is, betwijfelen we echter.
Ryse: Son of Rome kent oogstrelende graphics
Om maar meteen te beginnen met het oppervlakkige deel van deze preview: de graphics. Ja, Ryse ziet er verschrikkelijk goed uit. Met de grafische settings op standje ‘oogstrelend’ word je echt overdonderd door de beelden die de CryEngine, de grafische engine van de game, op je beeldscherm weet te toveren.
Natuurlijk komen de visuele aspecten van Ryse: Son of Rome, als je een hele dikke grafische kaart hebt, het best tot hun recht op de PC. We zijn ook niet anders gewend van ontwikkelaar Crytek die er eigenlijk om bekend staat de meest vooruitstrevende graphics te produceren met zijn games. Kijk maar naar de
Crysis-reeks, of de allereeste
Far Cry.
Deze schitterende beelden van Ryse gaan daarnaast gepaard met ontzettend vloeiende animaties. De bewegingen van alle personages zien er natuurlijk en bovenal menselijk uit, maar ook gezichtsuitdrukkingen zijn overtuigend en komen tijdens de filmische cutscenes van de game erg geloofwaardig over. Het geheel geeft je af en toe het idee dat je naar een film zit kijken, want de beelden die de CryEngine weet te produceren lijken op sommige momenten nagenoeg fotorealistisch.
Erg goede voice-acting draagt ook bij aan de filmische ervaring van de game. In dat opzicht is Ryse: Son of Rome absoluut Hollywood-waardig te noemen. Met de graphics lijkt het dus weer helemaal goed te komen, maar hoe zit het met de gameplay?
Bloederige executies
Zoals we eerder al belichtten heb je hier te maken met een third-person action adventure, waar vooral de nadruk ligt op de action. De gevechten besloegen in deze preview van Ryse: Son of Rome het overgrote deel van de game. Wat we dus het meeste aan het doen waren was hakken, slaan, meppen en schoppen. In de basis gebruik je hiervoor maar drie knoppen. Met de linker muisknop zwiep je met je zwaard, met de rechter muisknop mep je met je schild en met de spatiebalk kun je daarnaast aanvallen van je tegenstanders blokkeren. Dit werkt allemaal prima met toetsenbord en muis. Hoewel het mogelijk is een controller aan te sluiten, was dit echt niet nodig.
Het is een erg simpel gevechtssysteem dat je binnen
no time onder de knie krijgt. De uitdaging zit ‘m dus niet daar in. Wat vooral belangrijk is tijdens de gevechten in Ryse: Son of Rome is namelijk het timen, zeker wanneer je met een goter groepje tegenstanders te maken krijgt. Met een gevechtssysteem dat enigszins doet denken aan de
combat van de
Batman Arkham-reeks zul je dus op tijd moeten
blocken en
counteren om vervolgens toe te kunnen slaan met je zwaard.
Om je tijdens deze gevechten te helpen, kun je gebruikmaken van bepaalde perks. Perks kunnen je bijvoorbeeld tijdelijk krachtiger maken, of je health weer bijvullen. Je kent het wel. Om een perk te activeren moet je een verzwakte tegenstanders executen middels een quick time event. Deze executions zien er allemaal stuk voor stuk erg bloederig uit en worden op hele brute wijze, met slow motions en al, in beeld gebracht. Een feest voor het sadistische oog.
Ryse: Son of Rome biedt repetitieve gameplay
Tot nu toe zul je vast denken: Vet! Spelen! Zin in! Maar helaas wist dit gevechtssysteem ons niet heel erg lang te boeien. We waren namelijk constant hetzelfde aan het doen en de powers die we er in het tweede level bij kregen maakten het afslachten van de hordes barbaren die op ons pad kwamen nog veel makkelijker. Het hielp ook niet dat het executen van tegenstanders een koud kunstje was en we zo constant perks konden activeren die ons sterker maakten, of onze health weer moeiteloos volledig bijvulden. Ook alle executions hadden we na een halfuurtje alweer gezien. Dit wekt bij ons de indruk dat je al snel klaar bent met de gameplay van Ryse. Maar wie weet wordt de volledige game wat uitdagender en zit er meer variatie in.
We maken ons ook een beetje zorgen om erg lineaire level designs van de gedeeltes die we te spelen kregen. Hoewel deze omgevingen er ontzettend groot en spectaculair uitzagen, hadden we nauwelijks bewegingsvrijheid. We liepen bijvoorbeeld vaak op tegen onzichtbare muren en werden constant maar één bepaalde richting op gestuurd door de game.
Ryse: Son of Rome gaat voor graphics
Het ziet er dus voorlopig naar uit dat Ryse vooral voor het smijten van prachtige graphics in je gezicht gaat. Daarbij schijnt de game in te gaan leveren op daadwerkelijke gameplay-mogelijkheden en lijkt het niet erg lang boeiend te blijven. Of dat ook bij de volledige versie van de game het geval is, zullen we moeten zien. Ryse: Son of Rome verschijnt 10 oktober op de PC.