Hoe zou de wereld eruit zien als je alles om je heen kon voorspellen? Sportwedstrijden zouden vreselijk saai zijn, geld inzetten op wedstrijden ontzettend makkelijk en een ongeluk zou je altijd kunnen voorkomen, om maar een paar voorbeelden te noemen. Het is een moeilijke en diepe vraag of de wereld er uiteindelijk beter van zou worden, en in Perils of Man ga jij op zoek naar het antwoord.
Perils of Man is een point-and-click adventure game voor iOS en Android. In de game speel jij met de zestienjarige Ana Eberling, die op haar verjaardag plotseling in contact komt met haar lang verloren vader. Ze krijgt namelijk een cadeau van hem, waar ze veel meer mee kan dan op het eerste ogenblik lijkt.
Op zoek naar je vader
De Eberling-familie is een familie vol wetenschappers; Ana's vader was er één, haar opa ook en zelfs haar overgrootopa. Thomas, haar vader, verdween echter toen Ana nog een klein kind was, en niemand weet precies wat er met hem is gebeurd. Haar moeder - waarmee Ana haar huis deelt - is een beetje een chagrijnig type, en wil niet graag over haar echtgenoot praten.
Ana weet dus erg weinig over haar vader en zit vol met vragen, totdat ze op haar zestiende verjaardag een cadeau van hem krijgt: een stofbril. Deze accessoire - ook wel de Risk Atlas genoemd - bezit speciale krachten. Ana komt er al snel achter dat ze hiermee namelijk vijanden kan opsporen,
puzzels kan oplossen en tips voor deze opdrachten kan zien.
Al snel vindt Ana uit dat het haar vader is gelukt om door de tijd te reizen, en reist Ana Thomas achterna om opnieuw verenigd te worden.
Grote nadruk op het verhaal
Wat duidelijk werd in onze sessie met Mike Huber - de regisseur van de game - is dat Perils of Man vooral wil focussen op het verhaal. Volgens Huber vertelt de game een verhaal over het bepalen van je eigen lot. Wat als je dit kunt veranderen door middel van tijdreizen? Worden de wereld en jouw leven daar beter door?
De game moet volgens de regisseur genieten van duistere, cynische humor, alleen kwam dat niet erg duidelijk naar voren in de demo die wij te zien kregen. Het sfeertje voelt inderdaad duister aan, alleen was de cynische humor in de dialogen moelijk te herkennen.
Perils of Man heeft een Tim Burton-achtige sfeer
De stijl van de game doet overigens erg denken aan de films van Tim Burton. Vooral animatiefilms als Corpse Bride en Frankenweenie lijken hun sporen te hebben nagelaten in dit point-and-click avontuur.
Deze sfeer komt naar voren in verschillende aspecten van het spel, zoals oude erfstukken die door de levels verspreid liggen, maar ook in de manier waarop de personages eruit zien. Ze lijken allemaal een beetje de Uncanny Valley te betreden, waardoor ze wel wat weghebben van mensen, maar verschillend genoeg zijn om niet geheel menselijk over te komen.
De animaties lijken goed aan te sluiten bij het verhaal dat in Perils of Man verteld wordt. Omdat de look van de personages uit de Uncanny Valley lijkt te komen, krijgt de titel automatisch een duister sausje, iets wat ontwikkelaar IF Games ook probeert neer te zetten met het verhaal.
Gameplay lijkt goed in elkaar te zitten
Hoewel wij zelf alleen een korte demo van Perils of Man hebben bijgewoond, zag de gameplay van het spel er goed uit. De verschillende puzzels zijn lastig, maar wel logisch. Je hoeft dus geen vergezochte oplossingen te bedenken om verder te komen in de levels.
Wat grappig is in dit puzzelgedeelte, is het feit dat je speelt met een tenger zestienjarig meisje. Ana is geen krachtpatser, en dat heeft zeker effect op de gameplay. Zo moest in de demo die wij te zien kregen een zware waterton worden verplaatst. Ana heeft echter niet genoeg spierkracht om het houten vat op te tillen, om zo verder te gaan. Na wat gepuzzel wist het meisje het water uit de houten ton te laten stromen, waardoor wij verder konden met het level.
Het is een klein detail, maar het zorgt ervoor dat de puzzels wat dieper worden. Omdat Ana zo'n lucifer-achtig postuur heeft, moet je wat meer nadenken over de juiste oplossing; iets wat het spel interessanter maakt.
Perils of Man lijkt een solide titel te worden
Hoewel Perils of Man niet excelleert op een specifiek gebied, lijkt IF Games met de titel een all-round solide game neer te zetten. Perils of Man moet in twee delen verschijnen op iOS en Android, en lijkt een grappige titel te worden die je stukje bij beetje kunt spelen in de trein en bus, en je daarbij af en toe goed aan het denken zet.