Soms wil je jezelf gewoon verliezen in een fantasierijke wereld. Even weg van het alledaagse leven en doen alsof jij degene bent die de wereld red van alle criminaliteit. Denk bijvoorbeeld aan
The Elder Scrolls 5 Skyrim. Met het nieuwe Outward krijg je hier weer de kans toe. Of je dat ook echt wilt, lees je in de Outward preview!
Outward wordt ontwikkeld door
NineDots. Een vrij kleine studio die enigszins succes heeft weten te boeken met games als
GoD Factory Wingmen. De games die de studio tot nu toe heeft uitgebracht zijn alleen compleet anders. De lat ligt dan ook behoorlijk hoog om een realistische
RPG te maken waarin overleven een groot onderdeel is. Maar om alvast een tipje van de sluier op te lichten: er lijkt zeker potentie te zijn!
The Witcher meets Dark Souls
Stel je nu eens een RPG voor waarin constant dood gaat. Dat is Outward. Misschien een beetje kort door de bocht, maar door de manier van spelen die je in RPGs gewend bent, gaat dit ongeacht gebeuren. Het voelt een beetje alsof negen maanden geleden
The Witcher 3 en
Dark Souls 3 een romantische avond hebben gehad en het resultaat daarvan is Outward. En dat is een leuke uitdaging, maar ook een beetje verwarrend.
Hoe moet je
Outward nu benaderen? Als een enorme RPG vol opdrachten en avontuur of als een
survival game waarin niet doodgaan je prioriteit is? Je ziet de twee niet vaak hand in hand gaan. Om opdrachten te voltooien moet je immers vaak gevaarlijke dingen doen of vijanden vermoorden. Het voelt dan ook heel vreemd om alles voorzichtig te -moeten- doen. Want anders ga je dood.
Laten we voor het constante doodgaan alleen eerst even een stapje terug doen. Beginnen bij het begin. Het verhaal. Bij het starten van de game heb je keuze tussen mannetje, vrouwtje en die kun je nog een beetje pimpen. Zoals bij veel dergelijke RPG's. Daarna begint je leven gelijk enorm teleurstellend. Nog teleurstellender dan het echte leven waarvan je probeert te ontsnappen.
Je wordt wakker op het strand nadat het schip waarop je werkte vergaan is. Je rent wat rond, vindt een stok en begint gelijk aan te vallen wat je aan kunt vallen. En dan ga je dood. Niet geheel zeker of dit de bedoeling was, gaat het verhaal verder in het dorpje Cierzo. Hier begint de echte drama. Ontwakend uit je coma staat het hele dorp buiten op je te wachten en ze willen maar een ding: GELD!
Een bloederige prijs
In Cierzo werkt de wet met bloedprijzen. Een van je voorouders heeft iets verkeerds gedaan en nu pluk jij daar de vruchten van (dit klinkt steeds meer als het echte leven). Jouw familie heeft nog een flinke schuld openstaan die jij ging afbetalen met de gemaakte buit die nu op de zeebodem ligt. Gelukkig geeft de lieve leider je vijf dagen om 150 zilveren munten op te hoesten. Eindelijk kan het avontuur beginnen!
Alleen is
Outward een moeilijke game. Je kunt niet direct de wijde wereld in. Voorbereiding is alles. Je moet wat basics vinden zoals een wapen, rugtas, en iets om water mee te vervoeren voordat je van het hoofd bewaking Cierzo mag verlaten. Terwijl je hier naar zoekt, praat je met wat mensen in het dorpje. De eerste opdrachten stromen binnen en hier en daar krijg je handige tips.
Denk bijvoorbeeld aan het laten vallen van je rugtas tijdens gevechten zodat je beter kunt rollen of hoe je eten moet klaarmaken om het langer te bewaren. Tips die in buitenwereld je leven gaan redden. Na een scala aan rondjes te hebben gelopen in het dorp is het je gelukt alle voorwerpen te vinden. De hoofdbewaking controleert nogmaals of je er echt klaar voor bent en dan is het tijd om dat geld bijeen te sprokkelen.
Een dagje uit het dagboek van...
Eenmaal voorbij de dikke muur die om Cierzo staat, kom je in Chersonese terecht. En dit is wat er dan ongeveer met je gebeurt: je loopt twee mensen tegen het lijf, het blijken bandieten te zijn. Je probeert terug te vechten, maar het duurt niet lang voordat je dood bent. Je wordt wakker in een nabije grot waar een hyena huisvest. Je maakt de hyena dood, maar leeft zelf nauwelijks meer.
Met de glorie van overwinning loop je naar buiten waar een andere hyena je in een hap dood bijt. Je begint opnieuw in de grot en maakt de hyena buiten dood. Je hebt alleen wel een infectie opgelopen waaraan je langzaam dood gaat. Je ziet een nest met eieren en denkt: "Misschien kan ik iets met de eieren om mezelf te helpen", maar zodra je de eieren oppakt, komt er een soort struisvogel aanrennen en die maakt je dood.
Je bent weer terug in Cierzo. De cirkel is rond. Alleen al je eten is ook verrot en je hebt nog steeds een infectie. Het wordt je duidelijk dat Outward misschien toch meer een survival game is, dan een RPG. Ongeacht was het een enorm avontuur. Nu kun je je opnieuw voorbereiden en iets voorzichtiger te werk gaan. Voor een Dark Souls-achtige RPG-ervaring ben je bij Outward aan het juiste adres.
Of misschien kun je de volgende keer beter niet alleen gaan. Een leuk pluspuntje van Outward is dat je het in co-op kunt spelen. Zowel online als splitscreen op de bank. Het is een mooie tussenweg voor RPGs. Je bent niet zo eenzaam als in Skyrim, maar voelt je ook niet eenzaam in een menigte zoals in MMORPGs. Het maakt de game een tikkeltje makkelijker en een stuk leuker.
Lichte bèta kwaaltjes
De wereld van Outward ziet er mooi uit. Nee, het is geen The Witcher 3, maar de capaciteit van NineDots is een stuk kleiner dan die van CD Projekt Red. Er valt in ieder geval niet over te klagen. Omdat dit een bèta-versie is, liepen we hier en daar wel wat kwaaltjes tegen het lijf. Hopelijk zijn deze er bij de officiële release uit, maar bij sommige dingen weten we het niet zeker.
De combat voelt bijvoorbeeld een beetje clunky. De beweging voelt wat gek waardoor je veel aanvallen mist. De grootste ergernis in Outward is de dialogen van NPCs. Dialogen spelen een grote rol voor immersie in RPGs, maar in Outward kun je ze beter vermijden momenteel. De NPC zegt bijvoorbeeld heel iets anders dan dat jij leest of spreekt maar de helft van de dialoog uit. Enorm pijnlijk.
Waar Outward het wel goed aanpakt, is het realisme. Het laten vallen van je rugtas om beter te kunnen rollen, je eten dat snel bederft of dat je te lange rusteloos permanent levenspunten kwijtraakt tot je weer geslapen hebt. En als je dan gaat slapen, moet je ook uren besteden aan jezelf bewaken om niet in je slaap aangevallen te worden. In het begin moet je dit even uitvogelen, maar dat is wat nieuwe games tof maakt.
De grootste verrassing van allemaal op het gebied van realisme: je gaat niet echt dood. Wanneer je al je levenspunten kwijtraakt, krijg je een tekstje te lezen. Hierin staat bijvoorbeeld hoe je tenauwernood wist te ontsnappen en op veilige afstand bent gaan rusten. Voor sommigen heeft dit geheel een te hoge leercurve, maar de potentie voor een tof, realistisch avontuur is er zeker.
Outward Preview - Overleven is eigenlijk een makkie
Outward brengt een bijzonder mix van survival en RPG met zich mee. Misschien iets meer survival dan RPG. Er moet nog wel wat aan de weg getimmerd worden voor de release. De clunky combat, halve dialogen en wellicht de hoge leercurve (zonder echte tutorial) vormen een barrière om te genieten van Outward. Gelukkig staan hier ook goede dingen tegenover.
Outward is geweldig realistisch en denkt na over dingen waar je zelf geen aandacht aan zou schenken. De wereld ziet er mooi en fris uit en de vreemde avonturen die je beleefd (en ook samen kunt beleven!) zijn het opzich al waard. De belangrijkste vraag is, wil jij een Dark Souls-tintje over je RPG game hebben zitten?
Outward is vanaf 26 maart aanstaande beschikbaar op PC, PlayStation 4 en Xbox One.