Ook
Nintendo blijft niet achter in de virtual reality-wereld. Dit keer kunnen we de wereld van
VR verkennen door misschien wel het meest goedkoopogende stukje VR-bril zelf in elkaar te knutselen. Dat doe je allemaal met Nintendo's creatiefste zelfknutselpakket tot nu toe: de Nintendo Labo VR Kit. Dit is onze Nintendo Labo VR Kit preview.
Dat de bril er goedkoop uit mag zien, mag de pret niet bederven. Je bent uren zoet met het in elkaar zetten van je eigen creaties en hoeft je dus absoluut niet te vervelen. Met een grijns op je gezicht open je de doos! Dan wordt het tijd om flink te gaan bouwen.
Creatief aan de slag
Zoals we ondertussen wel
gewend zijn van Nintendo Labo, krijg je een doos vol bedrukt uitdrukkarton en een Nintendo Switch-cartrigdge met daarop de Nintendo Labo-software. Met alweer dit vierde pakket is die software voor de creatiefste Nintendo-gebruikers ondertussen wel bekend. Mocht je de één of meerdere van de eerdere pakketen al hebben, dan zul je wat gapend naar de introductie kijken omdat je dan net als vorige pakketten weer hetzelfde oefenvouwsel in elkaar moet zetten. Maar wanneer dat is gelukt, kom je in een wereld van heel veel nieuwe creaties waar je dan weer een grote lading aan minigames mee kunt spelen.
Dit keer ga je aan de slag met een foto-camera, een olifant, een vogel, een windpedaal en blasters. Deze kun je allemaal combineren met een VR Bril die je als eerste in elkaar zet. Opnieuw kunnen dit urenlange projecten worden. De bril zelf kan binnen ongeveer dertig minuten klaar zijn, maar alle andere atributen ben je afwisselend een uur tot zelfs twee bezig om alles te perfectioneren. Alhoewel je de projecten stapgewijs kunt afhandelen, leent dit pakket zich niet voor de vlugge spelsessies. Je kunt gerust vanuit gaan dat je zeker enkele middagen en avonden vrij zult moeten houden om te knutselen, of te assisteren om de kleine alles zelf in elkaar te laten zetten.
Lomp en onhandig
Alhoewel het gaaf is dat je dit allemaal met elkaar kunt combineren, lijkt Nintendo hier toch even tegen wat simpele ontwerpproblemen aan te lopen. Zo moet je de VR Bril constant met één hand of twee handen vasthouden om met een andere hand een controller te besturen. Er is geen materiaal bijgeleverd om de bril aan je hoofd vast te kunnen maken, waardoor je zelf op zoek moet naar creatieve oplossingen om die lompe grote kartonnen bril toch op je snufferd te houden. Dit belemmert je tijdens het spelen, waardoor je eigenlijk meer plezier hebt in het urenlang in elkaar zetten van al die bouwwerken, dan die kartonnencreaties te gebruiken.
Sowieso zitten er de nodige haken en ogen aan virtual reality zoals het hier is toegepast. In het ontwerp is rekening gehouden met brildragers, omdat er voldoende ruimte is om je bril gewoon op te houden. Toch is het wanneer je al een paar lenzen voor je ogen hebt, soms redelijk lastig om volledig scherp voor ogen te krijgen wat je nu ziet. Zo moet je soms die bril net een beetje anders vasthouden om wel scherp naar je onderwerpen te kijken. Het scherm van je Nintendo Switch komt ook ontzettend dicht voor je ogen te zitten, waardoor het niet raadzaam is om dit Nintendo Labo-pakket een langere tijd door kinderen te laten spelen. Op een gegeven moment merk je toch echt dat de ogen wat vermoeid raken.
De minigames
De vraag is of je echt lang achterelkaar wilt spelen. De minigames van dit VR Pakket zijn allemaal vrij simpel opgezet en kun je zien als kleine snoepjes voor tussendoor. Op het moment dat je de VR Bril hebt gemaakt, kun je met een controller in de hand enkele simpele minigames doen waarbij je in een 3D-omgeving rond kunt lopen met het doel om bijvoorbeeld dozen kapot te maken of met een auto rond te rijden. Eigenlijk ogen deze minigames niet echt als games. Op het VR-aspect na, kan een beetje hobbyist exact dezelfde spellen in zijn vrije tijd op zijn zolderkamer in elkaar zetten. Het enige wat je aandacht voornamelijk weet te trekken, is het feit dat al die simpele minigames uit de VR Plaza zijn ondergedompeld in een simpel VR-sausje.
De echte lol moet komen wanneer je aan de slag gaat met de net iets grotere minigames. Zo kun je al je creaties wel ergens voor gebruiken. Wanneer je een foto-camera hebt, kun je in een andere minigame weer foto's maken van vissen die voor je langszwemmen. Het is even leuk om al die vissen te spotten, maar je raakt er snel op uitgekeken. Hetzelfde is het geval wanneer je de Toy Con Bird in elkaar hebt gezet. Alhoewel jij je als speler even vogelvrij voelt wanneer je door een spelwereld mag vliegen om eten te verzamelen, voelt het allemaal al snel vrij beperkt. Alleen de aller kleinsten kunnen ervan genieten.
Uitzonderingen
Zijn dan echt alle minigames niet zo geweldig? Eigenlijk is het best leuk om aan de slag te gaan met de Toy Con Blaster. Dit is je eigen kartonnen geweer waarmee je op van alles in-game kunt schieten. Tijdens de minigame komen overal vijanden vandaan. Tussendoor krijg je verschillende interessante baasgevechten voorgeschoteld. Met dezelfde blaster kun je ook een twee-spelers wedstrijd aangaan waarbij je de harten van nijlpaarden voor je probeert te winnen door zoveel mogelijk eten in hun mond te schieten. Je hoeft hiervoor maar één Toy Con Blaster te maken, die je vervolgens aan de andere speler kan doorgeven.
Het wordt ook eventjes interessant wanneer de Toy Con Bird en Wind Pedal met elkaar worden gecombineerd. Op dat moment vlieg je niet zomaar wat doelloos als een vogeltje rond, maar ga je opeens zo hard mogelijk vliegen. De Toy Con pedal gebruik je om alsmaar sneller te gaan. De olifant kun je gebruiken door de enorme slurf als een verfspuit te gebruiken. Op die manier kun je zelf op creatieve wijze je eigen 3D-figuren maken. Hier kun je nog best een tijdje mee zoet zijn, al gaat dit op den duur ook best wel vervelen.
Nintendo Labo VR Kit preview - Opent nieuwe deuren
Het idee dat jij je eigen VR-bril inelkaar kunt zetten is best tof. Met heel veel plezier zet je de leukste kartonnen creaties in elkaar. Het spelen met dat karton komt daarentegen helemaal niet zo lekker uit de verf. Het gros van de tijd zal gaan zitten in het in elkaar knutselen en versieren van je creaties. Maar wanneer je eenmaal de mogelijkheid hebt om met je kartonnen speelgoed te gaan spelen, merk je dat de minigames van de software zelf te beperkt zijn. Daarnaast speel je ze in één grote pixelcollage.
De echte fun van dit pakket zal niet zitten in het spelen met de spellen die worden geleverd bij dit pakket. De fun zou pas echt kunnen beginnen als bekende Nintendospellen op deze manier plots in VR speelbaar zouden zijn. Denk aan Fortnite in VR, of
The Legend of Zelda Breath of the Wild. Zo zijn er best wel wat
games die wij wij graag in VR zouden zien, mits je die bril aan je hoofd vast kunt binden. Dan heeft dit pakket plots wel meerwaarde.