De Mario Kart-reeks werkt al jaren ongeveer hetzelfde. De meeste games hebben een nieuwe twist, maar wat betreft de basisformule speelt Nintendo op safe. Maar Mario Kart World is allesbehalve safe en dat pakt tot dusver goed uit.
Toen de nieuwe Mario Kart voor het eerst te zien was in de allereerste Switch 2 onthulling, zagen we een hint naar een nieuwe twist. Er waren 24 startplaatsen, het dubbele van wat tot nu toe het hoogste aantal spelers is geweest in Mario Kart. Een leuke nieuwe twist, wat extra chaos, maar niet wat je noemt baanbrekend.
Maar de werkelijke onthulling van Mario Kart World in de Switch 2 Direct vertelde een ander verhaal. Mario en zijn vrienden (en vijanden) racen niet meer in losstaande levels, maar op circuits die verspreid zijn over een wereld waarin verschillende gebieden helemaal met elkaar in verbinding staan. Het is een gewaagde nieuwe richting voor Mario Kart, maar pakt het goed uit?
We hebben de game inmiddels even mogen spelen en tot dusver lijkt deze nieuwe richting voor Mario Kart geen verkeerd idee. We zouden zelfs durven zeggen dat een aantal van deze veranderingen de potentie heeft om Mario Kart beter dan ooit te maken. De manier waarop een Grand Prix werkt is meteen een goed voorbeeld.
In eerdere Mario Kart-games reed je in een Grand Prix vier races, elk op een ander circuit. Met een paar uitzonderingen reed je al die circuits drie keer per race. Het duurt dan ook niet lang voordat je een Mario Kart-game kent als je broekzak.
Maar ‘nog een rondje’ is er niet bij in de races die we tot dusver hebben gereden in Mario Kart World. Een Grand Prix bestaat weliswaar uit vier races, maar elk van die races gaat van A naar B, zonder dat er ook maar een deel van de baan herhaald wordt. Bovendien ga je rijdend van het ene circuit naar het andere: even bijkomen van de vorige race voor je verdergaat is er niet bij.
Dat maakt de races op maar liefst twee vlakken extra spannend. In de eerste plaats moet je altijd op je hoede zijn omdat geen bocht zich herhaalt: elke seconde gebeurt er iets nieuws en je kunt nooit denken dat je de baan genoeg onder de knie hebt om de laatste ronde met twee vingers in je neus op de eerste plaats te blijven.
Daar komt bij dat je pas helemaal aan het einde weet wie er gewonnen heeft. Goed, misschien dat je op een gegeven moment merkt dat iemand achterblijft, maar je krijgt geen moment om de tussentijdse punten te bekijken en te constateren dat de koploper al niet meer in te halen is.
Overigens kan het zijn dat circuits waarop je gewoon vanouds rondjes rijdt wel bestaan: we hebben wat klassieke banen herkend tijdens het spelen. Maar op geen enkel moment reden we daarop daadwerkelijk meerdere rondes, dus we kunnen nog niet echt uitsluitsel geven over of er wel of geen banen zijn waarop je ‘klassiek’ racet.
Alle bovenstaande veranderingen zijn verfrissend, maar de echte ster van de show is een nieuwe modus: Knockout Tour. Het werkt in feite als een Battle Royale. Je kunt elkaar niet direct uitschakelen, maar je moet het zien te presteren om niet achteraan te rijden: bij elk checkpoint worden de achterste vier racers geëlimineerd.
Als een kleine reminder: je speelt met 24 racers en de game is scheutig met items. Niemand wil er bij het volgende checkpoint uitliggen dus er wordt fanatiek gespeeld. Het is een recept voor chaos van het beste soort.
Ook de spanning ligt hoog, want die chaos maakt dat je je leven nooit zeker bent. Het voelt fantastisch om door te mogen na een checkpoint, ongeacht of je dat op de eerste plek doet, of met de hakken over de sloot. Want je kan nu wel op kop rijden: de rest is nooit ver weg en kan je gigantisch inhalen op het laatste moment voor het checkpoint. Wij vielen op zeker moment van de top tien naar plek 21 in minder dan een halve minuut en daarmee waren we ineens de sjaak bij het eerste checkpoint.
Dat alle circuits dit keer in een samenhangende wereld zijn opgenomen, betekent ook dat er een wereld is om te verkennen. Dat kun je ook doen. Wij kregen die kans bijvoorbeeld tijdens het wachten op genoeg spelers voor Knockout Tour.
Daarbij zijn we een paar interessante dingen tegengekomen, zoals een mysterieuze munt en manieren om een andere outfit aan te doen. Maar we hadden wat weinig context voor hoe freeroam normaal gesproken werkt en waar de dingen die je vindt goed voor zijn. Of het vrij rondrijden in de wereld ook echt iets toevoegt zal dus later moeten blijken.
Mario Kart is makkelijk om te leren en je hebt er snel plezier mee. Dat maakt het een vrij populaire game om uit de kast te halen als je wat mensen over de vloer hebt: kijk maar naar de enorme verkoopcijfers van Mario Kart 8 Deluxe. De game mag zich na acht jaar (nog eens drie jaar als Wii U-game niet meegeteld) koning noemen van de feestjes.
Kan Mario Kart World deze koning van zijn troon stoten? Met een nieuwe manier van racen en een ontzettend spannende nieuwe modus haalt Nintendo in ieder geval alles uit de kast om de game een zo goed mogelijke kans te geven. Of het genoeg is moeten we merken op 5 juni, wanneer de game uitkomt als launch title voor de Switch 2.