De Halo: Reach bèta is net afgelopen en wist op de eerste dag meer dan één miljoen gamers te lokken. Ook wij hebben deze voorlopige versie getest en vroegen ons af wat er zoal veranderd is.
De multiplayer van de Halo franchise heeft nooit echt zware aanpassingen ondergaan, maar is meer geëvolueerd naar haar huidige status. Met Halo: Reach worden er wederom enkele nieuwe elementen toegevoegd, die de zeer populaire online gameplay net weer wat anders moet maken. Als voorproefje kon iedereen die over een exemplaar van Halo: ODST beschikt aan de slag met de Halo: Reach bèta.
Matchmaking
Het eerste dat opvalt tijdens het opstarten van de Halo: Reach bèta is het menu van de matchmaking. Je kan nu altijd zien welke vrienden ook Halo: Reach aan het spelen zijn. Dit is zeer handig aangezien je nu niet steeds alles via de guide button hoeft te regelen. Je kan ook weer volledig kiezen met wat voor mensen je een spelletje gaat spelen. Zo zijn de settings verder uitgebreid en kan je ervoor kiezen om met kletskousen, stille mensen of competitieve mensen te spelen.
Voor de match begint krijg je de keuze uit vier combinaties van maps en game modi. Het werkt beter dan het vorige systeem waarbij je maar twee mogelijkheden had. Het hele matchmaking systeem is opmerkelijk sneller maar had geregeld met verbindingsproblemen te kampen. Voorlopig worden deze problemen nog toegeschreven aan het feit dat we hier met een bèta versie te maken hebben. Toch zal Bungie hier nog hard aan moeten werken.
Verwarrende rankings
De bèta beschikte over vijf speelbare modi die zich afspeelden over vier verschillende maps. De eerste en meest populaire modus is de Arena, die twee teams van vier spelers laat strijden in verschillende slayer modi. In deze modus krijg je een dagelijkse ranking die gebaseerd is op je aantal kills, deaths, assists en medailles.
Na vijf dagen wordt je gemiddelde ranking berekend en wordt je ingedeeld in een categorie. Wanneer je eenmaal een categorie hebt zal je tegenstanders en teamgenoten krijgen die in dezelfde categorie thuishoren waardoor alles een beetje eerlijker verloopt. Het rankingsysteem is momenteel nog heel verwarrend en slechts weinig mensen snappen hoe het allemaal werkt, dus dat kan nog wel wat verbetering gebruiken.
De invasie gaat van start
Wie liever wat afwisseling heeft, zal zich beter thuis voelen in de Free-for-All en Grab Bag modi. In deze modi kan je aan de slag met bekende en minder bekende game types, waaronder Oddball, King of the Hill, Headhunter, Stockpile en vele anderen.
Vervolgens is er de gloednieuwe Invasion modus. Hierin nemen verschillende elite teams het op tegen verschillende spartan teams. De elites vallen het kamp van de spartans aan en proberen hierbij strategische punten te veroveren. Wanneer het juiste aantal punten is ingenomen zullen de elites proberen te ontsnappen met belangrijke data. De teams bestaan elk uit drie groepen van twee personen. Je hebt dus steeds een bloedbroeder in je eigen groep waar je altijd bij kan respawnen.
Tot slot is er ook nog Generator Defence, een modus waarbij drie elites het opnemen tegen drie spartans. Hier is het de bedoeling dat de aanvallende elites de generatoren van de spartans opblazen.
Kies je uitrusting
De meest opvallende vernieuwing van Halo: Reach is de mogelijkheid om een uitrusting te kiezen voor je van start gaat. Elke uitrusting heeft zijn eigen extra functie die heel wat strategie met zich meebrengt in de gameplay. De Airborne spartanen zullen dankzij een jetpack door de map kunnen vliegen. Hoewel je op deze manier een makkelijk doelwit bent kan het enorm handig zijn op maps met verschillende verdiepingen.
De Guard spartanen kunnen voor een korte tijd onsterfelijk worden. Ze kunnen op dat moment niet bewegen maar het geeft ze genoeg tijd om teamgenoten in te lichten over hun positie of om hun schild op te laden. De Scout kan enkele seconden sprinten en dit is vooral handig om tegenstanders in te halen die bijvoorbeeld met je vlag aan de haal zijn. Stalkers kunnen dan weer onzichtbaar worden om bepaalde punten te verdedigen of om tegenstanders in hun rug neer te slaan.
In bepaalde game modi, waaronder Invasion, zijn er nog wat andere varianten waarbij ieder een ander wapen krijgt om mee te starten. Deze uitrustingen zijn goed gebalanceerd en brengen een extra strategische factor in het spel.
Wie, onafhankelijk van zijn uitrusting, een vijand in de rug slaat kan ervoor kiezen om deze actie wat meer vernederend te maken. Zo kan je onder andere nekken breken en koelbloedige executies uitvoeren met een zwaard. Het ziet er allemaal heel cool uit en dat is het ook.
Wapens zonder balans
Er zijn heel wat nieuwe wapens verkrijgbaar in Halo: Reach en ze zijn niet altijd even goed uitgebalanceerd. De Plasma Rifle is een doelzoekend wapen dat maximum vijf plasma granaten tegelijk kan afvuren. Dit wapen is al sterk op kleine maps met veel schuilplaatsen maar zou te sterk kunnen worden op grotere, open maps.
De nieuwe DRM kan het best vergeleken worden met de klassieke battle rifle. Het wapen schiet nu wel maar één kogel per keer. Als je succes wilt hebben met dit wapen, moet je vooral oefenen op het maken van headshots. Het broertje van de DRM is de Needle Rifle, die dezelfde kogels afvuurt als de Needler. Het wapen levert helaas heel wat minder schade dan de DRM, maar zorgt voor een bevredigende ontploffing wanneer je enkele keren flink raak schiet.
De granaten zijn er nog steeds maar zijn twee tot drie keer krachtiger geworden dan in Halo 3. Het nadeel is dus dat iedereen eerst zijn granaten gooit alvorens over te gaan tot de eigenlijke wapens. Granaten hoeven helemaal niet raak te zijn om voor heel wat dode tegenstanders te zorgen. Dit is een groot probleem dat de strategische waarde van het spel niet ten goede komt.
Voorlopige conclusie
De Halo: Reach bèta is zeker niet foutloos verlopen, maar heeft bewezen dat de aangepaste Halo 3 multiplayer heel veel potentieel heeft. De wapens waren niet erg gebalanceerd en het rankingsysteem was veel te ingewikkeld. Toch lijkt alles de goede kant op te gaan wanneer je kijkt naar de toevoeging van strategische uitrustingen. Ook de vier beschikbare maps en de nieuwe game modi waaronder Invasion en Stockpile vielen zeker in de smaak. Bungie heeft in ieder geval nog heel wat werk als ze een probleemloze launch willen op 24 september, maar wij hebben er vertrouwen in dat ze de klus goed klaren.