Het is een apart fenomeen. F1, daar kun je van houden óf helemaal niets mee hebben. Het is niet iets wat je zomaar kijkt. Op game gebied ligt dat echter anders, want daar is de
F1-franchise een hele populaire geworden. Ook dit jaar kijken gamers uit naar de nieuwe versie, die over enkele weken uitkomt. Versie 2012.
Vorig jaar kregen we voor het eerst te maken met de KERS (Kinetic Energy Recovery System)- en DRS (Drag Reduction System)-elementen, die racers de mogelijkheid gaf om tegenstanders van dichtbij in te halen. Net als in het echt. De twee elementen zorgden hiervoor dat
F1 2011 realistischer dan ooit werd, en het is dan ook de vraag in hoeverre F1 2012 deze lijn doortrekt.
Persoonlijker
Echte grote veranderingen in de gameplay zal Codemasters, de ontwikkelaar van het spel, niet brengen. En dat is maar goed ook. Het spel zat namelijk al ijzersterk in elkaar, dus waarom moet je het veranderen als we toch nu in de periode zitten dat de huidige generatie consoles bijna aan het eind van haar leven zit? Dan is er moeilijk iets nieuws te halen op het gebied van gameplay technologie.
Daarom moet je het anders aanpakken. En dat is wat Codemasters doet. F1 2012 moet je een persoonlijke ervaring geven. Het moet een persoonlijke ervaring zijn, kun je beter zeggen. Al gelijk in het begin zit je als coureur, met een helm op je hoofd, in de garage en spreek je met verschillende teamgenoten die je van allerlei informatie voorzien. Een carrière modus, ja. Als beginnend coureur zul je dan ook te maken krijgen met een heleboel lessen, voorzien door je teamgenoten.

Realistischer
Grote veranderingen zijn er dus niet, maar het is wel meteen duidelijk dat Codemasters wel de puntjes op de i heeft gezet in F1 2012. Het voelt natuurlijk wel een beetje anders weer. Maar wat je voelt zijn verbeteringen, in plaats van veranderingen. Het sturen, het schakelen, de reactie van je F1-wagen op een nat wegdek, het is allemaal een stuk beter. Maar pittig dat het is geworden! Nooit eerder is een F1-game op een relatief lage moeilijkheidsgraad zo moeilijk geweest, en dus zul je heel vaak wegslippen. Tenzij je een goede speler bent. Gelukkig is er nog altijd de Flashback-mogelijkheid, die je vijf kansen geeft om een bocht over te doen. Altijd fijn.
Young Driver Test
Gelukkig is het zo dat je als beginnend coureur te maken krijgt met Young Driver Test, iets compleet nieuws in de franchise. Bij Young Driver Test moet je, indien je een relatief lage moeilijkheidsgraad hebt gekozen, alle oefeningen volgen. Remoefeningen, video’s bekijken, wennen aan een nat wegdek, bochten nemen, ga zo maar door. Het is wel fijn, want F1 2012 is – zoals eerder werd gezegd – een behoorlijk moeilijk spel. Daarom is de Young Driver Test ongetwijfeld een welkome toevoeging, maar het feit dat je deze niet kunt overslaan is erg jammer. Soms weet je al hoe het in elkaar zit, indien je betweterig bent, en dan moet je nog heel lang bezig zijn met die oefeningen.
Grafisch nog steeds niet in orde
Net als vorig jaar zijn de graphics in deze F1-game nog altijd niet mooi. En dat is jammer! F1 2012 is namelijk een spel dat je heel makkelijk mooi kunt krijgen, net als alle andere racegames. Dat is een algemeen feit. Er is een relatief klein speelveld en dus veel ruimte om de boel mooier te maken. Jammer dat Codemasters geen schijntje verbetering heeft toegebracht, dat kun je de ontwikkelaar wel verwijten. Hopen op de volgende generatie consoles dus.
Voldoet aan alle eisen
Maar F1 2012 voldoet tot nu toe aan alle eisen. Helaas was nog niet alles speelbaar, maar over enkele weken ligt de uiteindelijke versie al in de winkels en kunnen we een definitief oordeel vellen. In ieder geval zijn de perspectieven positief: F1 2012 voldoet aan alle eisen en weet als unieke F1-game zich weer te bewijzen. En dat is knap, als je geen concurrentie hebt. Ga zo door, Codemasters!