Eén van de grootste titels die Electronic Arts binnenkort gaat uitbrengen is Crysis 2. Iedereen heeft van deze game torenhoge verwachtingen en aan de beelden te zien lijkt het erop dat ontwikkelaar Crytek niemand zal teleurstellen. Een prachtig vormgegeven New York dat geteisterd wordt door aliëns, dat kan toch niet meer fout gaan?
Maar het belangrijkste van het spel is toch de gameplay. Het mag er allemaal wel mooi uitzien, maar als het niet fijn speelt is de game ook figuurlijk een stuk minder aantrekkelijk. Daar komt nog eens het feit bij dat Crytek voor het eerst een game ook naar de consoles brengt. Oftewel: het is allemaal nog niet eens zo zeker. Gelukkig kan uit de eerste indrukken worden opgemaakt dat die zorgen eigenlijk overbodig zijn.
Deel twee is nieuw
Vele consolegamers hebben het eerste deel uit de Crysis franchise niet gespeeld. Deze kwam namelijk exclusief voor de PC uit; derhalve is Crysis 2 wellicht de eerste Crysis game die je zult spelen. Ontwikkelaar Crytek heeft daar rekening mee gehouden. Zo sluit het verhaal goed aan op de gebeurtenissen van deel één, maar als nieuwe speler zul je je niet ontheemd voelen in de wereld van Crysis 2.
We schrijven het jaar 2023. Het tweede spel speelt zich drie jaar na de gebeurtenissen in Crysis 1 af. De aliëns waren vermoedelijk verslagen op het eilandje uit het eerste deel, maar omdat een professor heeft zitten knoeien komen de gemuteerde monsters weer terug. Deze keer in New York, de stad van de Empire State Building en de New York Public Library. En New York gaat dan helemaal naar de kloten. Terwijl talloze gebouwen instorten heerst er een soort anarchie in deze stad waardoor niemand nog weet aan welke kant hij of zij moet staan. Jij duikt hier vervolgens op om de mensheid van de ondergang te redden als Alcatraz, een supersoldaat.
Nanosuit 2
Deze supersoldaat heeft de beschikking over de Nanosuit 2, de tweede versie van het pak dat je al in deel één had gebruikt. Ten opzichte van de voorganger heeft de Nanosuit 2 nu meer sterke en krachtige mogelijkheden. Waar je eerst met je pak hard kon rennen en extra kracht aan je slagen kon geven, kun je nu ook onzichtbaar worden, ongelofelijk ver inzoomen en nog veel meer. Hierdoor kun je bij verschillende situaties verscheidene keuzes maken. Het is volledig aan jou.
En dat heeft Crytek goed gedaan. In een verwoeste stad als New York is ruimte schaars. Door de ingestorte gebouwen en de onbegaanbare straten is het aardig lineair. Hoewel Crytek zijn best heeft gedaan om ervoor te zorgen dat het spel meer routes kent, voelt de wereld van Crysis 2 toch niet als een open wereld aan. Dat is echter niet echt teleurstellend. Mede dankzij de mogelijkheden van de Nanosuit 2 is de actie heel intens, spannend, volk adrenaline en nog meer bijvoeglijke naamwoorden om de actie van Crysis 2 beschrijven. Je bent constant keuzes aan het maken. Moet ik nu onzichtbaar worden zodat ik de ene soldaat kan vermoorden of doe ik mijn ‘armor modus’ aan, zodat ik als een gek op de soldaten kan afrennen en laten zien wie hier de baas is? Het is opnieuw volledig aan jou.
Er moet even wat aandacht besteed worden aan de actie die Crysis 2 biedt. Het is namelijk ongelofelijk. Soms zul je letterlijk van je stoel worden geblazen als je in een pittig gevecht zit en er van alles op je wordt afgevuurd. Nee, Alcatraz is zeker niet onsterfelijk. Dus je moet je best blijven doen, want anders is het zo weer voorbij. Wel bestaat de kans dat de actie op den duur wat eentoniger wordt, waardoor je niet zo snel meer verrast zult worden. In het level dat wij speelden, is het in ieder geval in orde. Maar aangezien de andere levels nog niet bekend zijn, is het nog maar de vraag of Crytek het tempo in al deze levels hoog kan houden. Het vertrouwen is er in ieder geval.
3D
Er is in ieder geval één deel van het spel dat zeker niet zal teleurstellen en dat is uiteraard het grafische aspect. Hoogstwaarschijnlijk heb je vaak genoeg de beelden van Crysis 2 gezien en je afgevraagd of dit nou echt zo mooi is. Het kan gelukkig bevestigd worden. Het ziet er allemaal prachtig uit, maar dat wisten we eigenlijk al. De grote vraag was eigenlijk of het er in 3D ook goed uitziet en of het werkt.
Voor het 3D-gedeelte heeft Crytek onder andere medewerking gevraagd aan James Cameron, die met Avatar 3D weer op de kaart zette. Eén van de redenen waarom Avatar van andere 3D-films verschilde was dat het 3D alleen als ondersteuning gebruikte. Denk dus niet aan kogels die op je af worden gevuurd, maar aan diepte. Hierdoor werd de film juist door de meeste kijkers als realistisch ervaren.
Ditzelfde is gedaan in Crysis 2. En daar moet je erg blij mee zijn. Geen onzin effecten dus, maar gewoon de diepte waardoor je het 3D-effect onbewust ervaart. Dat zorgt ervoor dat de 3D-ondersteuning als een echte toevoeging kan worden gezien. Het geeft je geen enorme extra’s, maar het voegt wel iets toe aan de speelervaring..
Dit kan een hele grote wordenHet komt waarschijnlijk niet als een verrassing; Crysis 2 is dé game van de eerste helft van dit jaar. Er komen natuurlijk nog heel veel andere toffe games uit, maar het lijkt erop dat de nieuwste game van Crytek zeker een aanschaf waard wordt. Laten we hopen dat de singleplayer niet al te eentonig en voorspelbaar wordt, want anders kan het toch een teleurstelling worden. Maar dat lijkt onwaarschijnlijk. De multiplayer modus was helaas niet speelbaar, maar onze Bas heeft die al een tijdje geleden
onder de loep genomen.