Company of Heroes 2 Ardennes Assault Preview - interactieve geschiedenisles

Preview
zaterdag, 11 oktober 2014 om 15:00
xgn google image
In de Tweede Wereldoorlog is er heel wat afgevochten, zo ook in de Ardennen. Veel games slaan deze regio over, maar Company of Heroes 2: Ardennes Assault wijdt er een speciale uitbreiding aan.
De demo die wij te zien kregen toonde vooral twee dingen aan: de game doet zijn best om zo authentiek mogelijk over te komen, terwijl de moeilijkheidsgraad behoorlijk hoog ligt. Je steekt dus waarschijnlijk ook nog iets op over geschiedenis tijdens het spelen, maar gelukkig valt er nog genoeg lol te beleven aan deze complexe strategiegame.
Company of Heroes 2: Ardennes Assault

Meer dan pixels

In Ardennes Assault is het de bedoeling dat je gaat geven om je manschappen. In de meeste strategiespellen zijn de soldaten die je het slagveld opstuurt niet veel meer dan een stel pixels om je doel mee te halen, maar Company of Heroes 2 wil dit anders aanpakken. Omdat je squad hetzelfde blijft door de levels heen (en ook hun ervaringsniveaus hetzelfde blijven), denk je wel twee keer na voordat je ze op de vijand afstuurt. Een beetje zoals Fire Emblem, maar dan in een WO2-setting.
Recht op de nazi's af marcheren heeft sowieso weinig nut. Gelukkig maar dat er altijd genoeg alternatieve wegen aanwezig zijn om met zo min mogelijk kleerscheuren een vuurgevecht door te komen. Stuur een tank naar een punt, en laat je squad erachter lopen als cover en verrassingsaanval, of kruip door de bosjes met een deel van je team, om de tegenstanders achter een groot machinegeweer te belagen vanaf de zijkant.
Voordat je een missie begint, krijg je een video te zien waarin je al een korte indruk krijgt van wat je te wachten staat. Precies zoals dat destijds ging, waarschijnlijk, kijk je op een kaartje naar de mogelijkheden voor aanvalsposities, en vergaar je kennis die je later kunt gebruiken om een missie tot een goed einde te brengen.
Company of Heroes 2: Ardennes Assault

Herspeelbaarheid in Ardennes Assault

Ook met de herspeelwaarde zit het wel snor. Omdat de AI volledig op jouw acties reageert, zul je steeds andere situaties aantreffen als je een missie voor de tweede keer speelt. Die herspeelbaarheid wordt alleen maar beter als je de extra objectives doet. Deze opdrachten zijn niet verplicht om het verhaal te vervolgen, maar kunnen wel voor wat extra uitdaging en ervaringspunten zorgen.
Juist omdat je personages permanent bij je blijven (totdat ze het loodje leggen), ben je eerder gemotiveerd om deze missies te ondernemen. De extra ervaringspunten die je ermee verdient, maken je manschappen immers sterker, en dat scheelt weer een hoop frustraties in de toekomst.
In de missie die wij te zien kregen de geallieerden de opdracht om een Duitse konvooi uit te schakelen, die zwaar bewaakt werd door nazi-grondtroepen. Een goed idee voor een missie in een game, maar omdat Ardennes Assault authentiek wil blijven, is dit daadwerkelijk een gebeurtenis die plaatsgevonden heeft in de Tweede Wereldoorlog.
Company of Heroes 2: Ardennes Assault

Geschiedenis 2.0

Dit voegt misschien niet veel toe op het gebied van gameplay, maar wij vinden het idee erg tof dat je echte belangrijke gebeurtenissen naspeelt, terwijl je ook nog eens een zeer vermakelijke strategiegame speelt. Een prima combinatie dus.
Ook de graphics stellen niet teleur. Bommen slaan kraters in de grond, waar je soldaten in kunnen liggen, en na een vuurgevecht is een besneeuwd landschap ineens bedekt met as, kogels en bebloede lichamen. Ook het geluid is van een hoog niveau, omdat de studio achter de game de tijd genomen heeft om daadwerkelijke tanks uit die tijd op te nemen en in de game te verwerken.
Company of Heroes 2: Ardennes Assault

Ardennes Assault is voor strategie- en geschiedenisfans

Zowel geschiedenis- als strategiefans kunnen Company of Heroes 2 Ardennes Assault met een gerust hart in huis halen, de demo die wij zagen liep zo soepel dat we er redelijk zeker van kunnen zijn dat we hier wederom met een geweldig deel in de Company of Heroes-serie te maken hebben. Zo wordt geschiedenisles nog leuk.