In de Bravely Second Preview van XGN kijken we naar de eerste indruk van dit vervolg op de 3DS
RPG Bravely Default. Hoe beviel deze game?
Als
JRPG liefhebber word je als bezitter van Nintendo’s 3DS op je wenken bediend. Van
Shin Megami Tensei en
Persona tot
Pokémon en zelfs
Mario & Luigi; voor RPG-liefhebbers is het smullen geblazen achterin de auto of tijdens de treinrit naar school.
Eén van deze RPG’s was
Bravely Default uit 2013. Silicon Studio en
Square Enix zijn in die tijd hard aan het werk geweest aan Bravely Second, het vervolg op deze game. Het heeft ongeveer een jaar geduurd voor de game eindelijk deze kant op kwam. Hoe is de eerste indruk?
Alle elementen die je mag verwachten
Meteen valt het al op dat Bravely Second een JRPG is in hart en nieren, met alle elementen die je van een game als deze zou verwachten. Een verhaal over het redden van de wereld van een duistere keizer, een groep kleurrijke metgezellen en natuurlijk een heleboel tactische beslissingen. Niets nieuws onder de horizon voor de doorgewinterde kenner.
Gevechten worden uitgevoerd op een turn based manier, en het verslaan van vijanden levert de waardevolle experience points op. Natuurlijk versla je een heleboel monsters en andere vijanden waardoor jouw team sterker wordt, nieuwe vaardigheden leert en steeds een stap dichterbij het ultieme doel komt. Gelukkig onderscheidt Bravely Second zich op een positieve manier van de (vaak clichématige) Japanse RPG-formule. Dit komt vooral door het Brave en Default systeem.
In de meeste JRPG’s kies je een aanval, laat je de aanval uitspelen en incasseer je ook wat slagen. Verdedigen is meestal een optie maar uiteindelijk vrij nutteloos. In Bravely Second kan je in plaats van verdedigen defaulten, wat inhoudt dat je verdedigt en een beurt overslaat. Hierdoor verdien je een extra Brave punt die je nodig hebt om acties uit te voeren. Met de Brave actie kan je deze punten consumeren en meerdere aanvallen in één beurt uitvoeren.
Brave, of default?
Dit gevechtssysteem waar de game naar vernoemd is, kan in het begin verwarrend zijn, vooral als je dit systeem niet kent. Toch voelt het al snel vertrouwd aan en nog sneller alsof je nooit iets anders gehad hebt. Hoe dit systeem zich later in de game evolueert kunnen we nog niet zeggen, maar dit alleen al maakt Bravely Second een stuk unieker in een zee van soortgelijke games.
In onze (nog veel te korte) tijd met Bravely Default viel ons ook meteen de geweldige grafische stijl van de game op. Personages hebben vergeleken met het eerste deel ietwat meer realistische proporties, al zijn ze nog steeds op een creatieve manier gestyleerd. Het is wel jammer dat je alle equipment (behalve de wapens) die je aan de personages geeft niet terugziet op het 3D model.
De omgevingen die we tot nu toe gezien hebben zijn vormgegeven als een tweedimensionaal sprookjesboek, waar je als kleine avonturier doorheen rent. Echte uitschieters moeten we nog tegen komen. We waren in ieder geval al onder de indruk van graphics van een 3DS game die, laten we eerlijk zijn, normaal gesproken niet bijster indrukwekkend zijn.
Bravely Second Preview - Nog maar het begin
Bij RPG’s is het ontzettend moeilijk om te oordelen over de kwaliteit als je de hele game nog niet gespeeld hebt; veel van deze games zijn uren lang en verhaalgedreven, en Bravely Second is hierop geen uitzondering. We zullen daarom ook veel meer over de game te zeggen hebben in onze volledige Review.
Wel kunnen we mogelijke twijfelaars dit meegeven: Bravely Second heeft de potentie om één van de beste RPG’s van dit jaar te worden. Of het deze lovende verwachtingen ook waar gaat maken, valt nog te bezien. De game is in ieder geval goed op weg.
Bravely Second ligt vanaf 26 februari bij ons in de winkel. Pre-order deze RPG als je er op de dag van release mee aan de slag wilt gaan!