Die Duitsers toch. Al sinds 1998 proberen ze alle delen van de wereld te koloniseren met als doel zo machtig en groot mogelijke steden te bouwen. Virtueel dan wel, want ze zijn bij onze oosterburen dol op series als Anno. Wij kunnen echter ook meegenieten en dat doen we dan al vijf delen lang. Nu gooit de serie het over een iets andere boeg en zal voor het eerst totaal gratis te spelen zijn met Anno Online.
De Anno serie loopt alweer eventjes mee. Vijftien jaar geleden, in 1998, verscheen
Anno 1602: Creation of a New World. Doel van het spel: je schip naar de nieuwe wereld richten en daar een eiland koloniseren. Niet door te vechten met de inheemse bevolking (al kan er later in de game wel wat wapengekletter volgen), maar door vooral vredelievend een dorpje te bouwen, uit te laten groeien tot stad en te handelen met andere eilanden. Een concept dat na al die jaren nog altijd goed aanslaat en we in de vorm van
Anno 1503,
1701,
1404 en recent nog
2070 steeds weer
positief beoordeelden.
Nu laat de Anno-serie voor het eerst het jaartal achterwege met de introductie van Anno Online. De setting is echter bekend. De futuristische gebouwen van Anno 2070 zijn weer in de kast gestopt en we gaan terug naar de oude, vertrouwde tijd van houten schepen, rustige boerderijen en mannetjes die met een karretje de waren over de meestal modderige wegen rijden.
Oude, vertroude Anno, maar dan online
Eigenlijk is Anno Online precies hetzelfde als de eerdere delen. En dat mag een compliment genoemd worden. Hoe vaak wordt het concept van een game immers niet omgegooid, om maar te zwijgen van extreme grafische achteruitgang, wanneer de stap wordt gemaakt naar een free to play browsergame. Daar moet ontwikkelaar Blue Byte echter niets van hebben. Daarom heeft een team van veertig man de afgelopen twee jaar keihard gewerkt om de bekende Anno ervaring één op één over te zetten naar de browser.
Je begint zoals altijd met een kleine haven en start met het bouwen van jouw dorp. Voor de nieuwkomers vormen de eerste opdrachten een mooie tutorial: plaats je eerste huis, zet een houthakker in het bos, bouw een marktplaats, ga zo maar door. Heb je de basics onder controle, dan worden de opdrachten iets ruimer en uitdagender. Uiteindelijk is het doel uiteraard je eilandje volledig te vullen en zoveel mogelijk rijke inwoners te krijgen om de hoogtij van de Gouden Eeuw te herbeleven.

Samenwerken belangrijker dan ooit
Natuurlijk zijn er wel enkele aanpassingen gemaakt, want dit is de eerste Anno titel die daadwerkelijk gericht is op multiplayer. Een multiplayer waarin samenwerking centraal staat. Er zal vooral veel geruild worden, want niet op elk eiland zijn dezelfde grondstoffen te vinden. Daarom zul je andere spelers moeten benaderen als jij bepaalde spullen nodig hebt om verder te komen. Dit ruilen wordt volledig vrij gelaten door de ontwikkelaar. Er zijn geen vaste prijzen, geen minimale of maximale tarieven en geen limieten. De spelers maken op deze manier de complete economie, waarbij vraag en aanbod moet zorgen voor eerlijke prijzen voor alle spelers. Is er te weinig melk, dan gaan de prijzen omhoog, is er een overschot aan hout, dan zijn spelers gedwongen deze voor een lagere prijs te verkopen om er vanaf te komen.
Dit samenwerken wordt in de zogeheten endgame versterkt. Veel wil Blue Byte hier nog niet over kwijt, maar vast staat wel dat spelers dan ook samen gaan bouwen. Enorme projecten kunnen namelijk niet alleen uitgevoerd worden. Als voorbeeld wordt hier een kathedraal genoemd, waar zoveel grondstoffen en mankracht voor nodig is dat deze enkel met meerdere spelers te voltooien is.

Net even sneller gaan
Zoals met elke free to play game is er natuurlijk wel een gedeelte waar betaald voor kan worden. De game opzich is gratis, maar wil je wat sneller gaan, dan kun je (kleine) bedragen neerleggen. Dat is het idee achter het betaalmodel van Anno Online. Door echt geld over te maken ontvang je namelijk rubbies, wat het betaalmiddel is in de ingame winkel. Met deze rubbies kun je bijvoorbeeld een grote lading hout kopen, zodat je niet hoeft te wachten tot je houthakkers een half bos hebben geveld. Daarnaast zijn rubbies uit te geven om bepaalde processen in de game te versnellen. Wil je bijvoorbeeld een nieuw deel van je eiland gaan bebouwen, dan zul je deze eerst moeten verkennen. Normaal kan dat enkele uren duren, met een paar rubbies is het in één klap gedaan. Rubbies gebruiken scheelt dus eigenlijk alleen tijd, Blue Byte wil via dit systeem voorkomen dat betalende spelers een oneerlijk voordeel krijgen, maar gamers wel de optie geven om wat sneller taken gedaan te krijgen.
Alles wat je van Anno verwacht
Anno Online biedt alles wat je van een Anno game verwacht. Het ziet er hetzelfde uit, het concept is hetzelfde en het speelt hetzelfde. Gamers bekend met de serie kunnen zo aan de slag en voor nieuwe spelers is het een mooie kans om in te stappen. Zijn er dan totaal geen verschillen en nadelen? Helaas wel. Zo is de variatie in eilanden op dit moment ver te zoeken. Waar de Anno games altijd verschillende soorten eilanden kennen, zoals tropische en woestijnen, biedt Anno Online enkel de standaard ‘groene eilanden.’ De ontwikkelaar vertelt ons later te willen kijken naar uitbreiding op dit gebied, maar eerst is het nog wachten op de daadwerkelijke release die later dit jaar zal plaatsvinden. Dan kan iedereen instappen en lekker zijn eigen eilandje onder de zon koloniseren.