Warner Bros legt Nemesis systeem Shadow of Mordor vast in patent

News
dinsdag, 09 februari 2021 om 9:30
ss a450b2cd995cd86538a20d24db3b816dd4dd7bb01920x1080f1621501406
Door de jaren heen zijn er veel The Lord of the Rings games uitgekomen, maar één titel die veel indruk wist te maken is Shadow of Mordor. Met name het zogeheten Nemesis systeem is een revelatie geweest, maar andere ontwikkelaars kunnen die nu niet meer gebruiken door een patent van Warner Bros.
Wie denk aan The Lord of the Rings denkt natuurlijk aan Hobbits, elfen, dwergen, ringen, Sauron en natuurlijk Orcs. In tegenstelling tot veel andere LotR games staat de laatstgenoemde groep centraal in Shadow of Mordor en ook nog eens op een heel interessante manier. Ontwikkelaar Monolith heeft namelijk een hele society voor Orcs uit de grond gestampt.
In het zogeheten Nemesis systeem staat hiërarchie centraal. Onderaan de ladder staat het uitschot, de Orcs wiens levens geen cent waard zijn, maar hoger op de ladder kom je de echt machtige en sterke Orcs tegen. Daar kan alleen altijd verandering in komen. Enerzijds door Tallon, de speler die tegen de Orcs vecht, en anderzijds door gevechten en ruzies tussen de monsters zelf. De wezens onthouden ook elk gevecht tussen elkaar en Tallon en kunnen op basis daarvan hun traits en kennis aanpassen. Het Nemesis systeem is dan ook vloeiend en altijd in beweging, waardoor het werd geprezen door vriend en vijand.

Toestemming vragen bij Warner Bros

Andere ontwikkelaars die het systeem nu alleen willen gebruiken, komen van een koude kermis thuis. Warner Bros, de uitgever van Shadow of Mordor, heeft namelijk na een lang juridisch gevecht eindelijk een patent weten te krijgen op het Nemesis systeem. Volgens het patent heeft Warner Bros nu alle rechten in handen op systemen die het volgende willen doen:
Andere ontwikkelaars die soortgelijke systemen dus willen gebruiken, zullen eerst goedkeuring moeten krijgen van Warner Bros of een flinke boete riskeren. Studio’s naast Monolith die onder de vlag van Warner Bros vallen kunnen het systeem gelukkig wel gebruiken.