Naast fysieke schoenen kwam
Nike in 2021 ook met digitale schoenen - ook wel bekend als
NFT’s. Maar door het geflopte project komt Nike nu mogelijk in de problemen.
Met de opkomst van cryptomunten kwam er ook iets anders bij, iets wat voor velen helemaal vreemd was in de wereld van digitale goederen, namelijk Non-fungible Tokens, beter bekend als
NFT’s. Deze digitale ‘voorwerpen’ hebben een unieke code en zijn in theorie exclusief voor de eigenaar, die ze weer kan verkopen of juist sparen.
Nike was één van de bedrijven die dacht een mooi slaatje te kunnen slaan uit NFT’s. Het gigantische schoenenmerk nam de start-up RTFKT over in 2021, dat voor het bedrijf NFT’s ging maken. Fans konden digitale schoenen kopen, die vervolgens uniek voor henzelf waren.
Het project kwam alleen nooit echt goed van de grond en Nike besloot vorig jaar om RTFKT langzaam af te bouwen en in januari van dit jaar te sluiten. Sinds de aankondiging van Nike werd het project nog maar door één man beheerd, die gebruikers op de hoogte hield toen de NFT’s na het besluit ineens verdwenen - en later weer opdoken.
Gestrand met peperdure digitale schoenen
Het hoofdstuk is alleen nog niet gesloten voor de schoenenfabrikant. Een groep kopers van de NFT’s heeft Nike nu namelijk voor de rechter geroepen, zo meldt
Reuters. Zij eisen 5 miljoen dollar aan schadevergoeding van het bedrijf.
Volgens de aanklacht heeft Nike de kopers gesaboteerd door het project ineens te sluiten. De vraag naar de NFT’s zakte direct gigantisch en daarmee ook de waarde van de digitale goederen. De kopers stellen dat als ze wisten dat de NFT’s van Nike ‘niet-geregistreerde effecten waren, dan hadden ze nooit gekocht voor de prijs die ze hebben betaald’.
Nike is niet het enige bedrijf dat weinig tot geen succes had met NFT’s. Zo kwam onder andere
Ubisoft met een game die helemaal draaide rondom de digitale goederen. De respons van spelers was alleen niet erg positief en de game is nooit echt van de grond gekomen.