Mac gebruikers moeten goed opletten met de laatste
update van big Sur, er zit namelijk een nare fout in waardoor je een groot deel van je data kwijt kunt raken. Het gebeurt wel vaker dat updates niet helemaal doen en gaan zoals ze horen, maar dit is toch wel iets crucialer dan prettig zou zijn.
Met
Apple updates kunnen veel mensen altijd stress of bang zijn, wat zeker begrijpelijk is na een van de laatste updates. Er is wel eerder een grote fout geweest in
MacOS updates maar nog niet zo cruciaal als dit. Er is namelijk een grote kans dat de update halverwege of pas na afronden een foutmelding aangeeft. Dit kan ervoor zorgen dat je een (groot) deel van bestanden en apps kwijt kunt raken.
De oorzaak
Dit komt doordat de nieuwe upgrade niet eerst scant of er genoeg ruimte vrij is op de harde schijf. Hierdoor krijg je dus geen waarschuwing zoals gewoonlijk en zal de upgrade gewoon installeren, met of zonder genoeg vrije ruimte.
Wanneer dit gebeurt staat je Mac vervolgens vast in een loop en zal er een melding komen dat de er een "fout is opgetreden met het opstarten van de software update". Apple heeft al wel verteld hoe je kan voorkomen dat dit gebeurt. Als er vanaf MacOS Sierra wordt geüpgraded, is een minimaal vrije ruimte van 35.5GB vereist. Wanneer er van een oudere versie geüpgraded wordt naar Big Sur, is er een minimum van 44,5GB vereist. Even de bestanden opschonen dus!
Getroffen hardware
Waar voorheen alleen bepaalde modellen van Macs en Macbooks getroffen konden worden door dit soort fouten, is dat deze keer niet het geval. Het gebeurt bij elke Mac dat de upgrade probeert uit te voeren met te weinig vrije ruimte. De modellen van 2018 tot 2020 met de T2 beveiliging chip en Filevault 2 kunnen het je extra lastig om van dit probleem te kunnen herstellen. De modellen met deze chip en Filevault zorgen er namelijk voor dat je niet in de macOS recovery komt, er kan namelijk geen gebruik meer worden gemaakt van het wachtwoord.
Het probleem lijkt voor nu niet voor te komen op de nieuwe modellen met de M1 silicone van Appel. Dat is waarschijnlijk doordat deze al gelijk draait op de Big Sur systeem software.
Mogelijke oplossingen
Het makkelijkste zou natuurlijk zijn om contact te zoeken met Apple. Zij kan snel verder helpen en je in de juiste richting sturen. Mocht je het zelf willen proberen kan dat natuurlijk.
MrMacintosch heeft een hele guide gemaakt met hoe je dit het beste kunt doen en wat te doen in welk scenario. Het belangrijkste in dat geval is om te weten hoe je in de recovery mode moet komen en hoe je de Mac opnieuw in kan stellen via dit menu. Mocht het allemaal niet lukken, dan is de kans groot dat data verloren moet gaan en je een fresh-install moet maken van je Mac.