Het ambitieuze
Netflix-project van regisseur Carl Erik Rinsch gaat er nooit komen. In plaats daarvan wordt hij nu aangeklaagd voor fraude, witwassen van geld en andere financiële misdaden.
Netflix wordt vaak bekritiseerd door het vroegtijdig annuleren van series. Tegelijkertijd geeft de streamingdienst ook het groene licht voor een hele berg aan projecten, waar niet altijd resultaat uit komt. Het meest beruchte project is waarschijnlijk de sciencefictionserie van regisseur Carl Erik Rinsch.
De zaak is nu namelijk zo erg dat hij
door federale instanties wordt aangeklaagd voor fraude, witwassen en andere criminele zaken. Van de 55 miljoen die door Netflix is overgemaakt aan Rinsch is namelijk geen enkele cent overgebleven en de beloofde serie is in geen velden of wegen te bekennen.
Als de regisseur schuldig wordt verklaard door de jury, dan kan hij een gevangenisstraf krijgen van maar liefst 90 jaar. Hoeveel jaar Rinsch precies moet zitten zal in de handen liggen van de rechter.
Wat heeft de regisseur gedaan?
Volgens
The New York Times is de saga begonnen toen Netflix een biedingsoorlog won voor het sciencefictionproject van Rinsch, die daarvoor alleen de geflopte film 47 Ronin (met
Keanu Reeves in de hoofdrol) had gemaakt en een korte film. Netflix won het project door meer geld te bieden dan Amazon en te beloven dat Rinsch de controle zou hebben over de final cut.
Over de loop van 2018 en 2019 maakte Netflix 44 miljoen dollar over aan de regisseur om zijn serie van de grond te krijgen. Later klopte hij aan bij de streamingdienst voor nog eens 11 miljoen dollar, die hij nodig had om de show af te maken.
Bizarre aankopen en investeringen
In plaats van het geld te steken in de serie, belegde Rinsch 10,5 miljoen dollar van het bedrag, dat hij vervolgens grotendeels kwijtraakte binnen twee maanden tijd. Aan Netflix liet hij weten dat het project ‘geweldig was en dat hij veel voortgang boekte’.
De rest van het geld investeerde hij in crypto, waar Rinsch wel succesvol mee was. Met de winst kocht hij vijf Rolls-Royce auto’s, een Ferrari en bijna een miljoen aan twee matrassen en beddengoed. De regisseur claimde dat het props waren voor de serie. Misschien nog wel het meest bizar is dat hij meerdere miljoenen stak in een juridisch team om Netflix aan te klagen voor meer geld.
Netflix heeft het project uiteindelijk al in 2021 geannuleerd, maar wil geld zien van Rinsch. Volgens een bemiddelaar zou de regisseur 12 miljoen dollar hebben besteed aan dingen die absoluut niet nodig waren voor de productie en terugbetaald moeten worden aan de streamingdienst.