LEGO is een kort geding begonnen tegen een Nederlands bedrijf. Daarbij gaat het alleen niet om een andere speelgoedfabrikant. In plaats daarvan heeft LEGO een probleem met grote betonblokken.
Je hebt ze op straat vast wel eens gezien: grote betonblokken met daarop uitsteeksels zoals op een LEGO-steentje. Ze worden bijvoorbeeld veel gebruikt om straten af te zetten bij werkzaamheden of evenementen. Het bedrijf Betonblock uit Heerhugowaard komt nu in de problemen door deze blokken.
Betonblock maakt mallen voor dit soort betonblokken en op de website van het bedrijf worden ze ‘legoblokken’ genoemd. Volgens LEGO maakt dat inbreuk om hun woordrecht (via NH Nieuws). Dat is een juridische bescherming waardoor het woord “LEGO” niet door andere partijen voor commerciële doeleinden gebruikt kan worden.
Het woord mag wel beschrijvend gebruikt worden, maar volgens LEGO is de manier waarop Betonblock het woord gebruikt niet beschrijvend en leidt het tot schade. Met rechtszaak wil LEGO voorkomen dat het merk LEGO een algemene term wordt, zo legt LEGO-advocaat Jeroen Boelens uit. Betonblock is het er niet mee eens dat het gebruik van het woord LEGO in dit geval een probleem is.
Sander Tacx, de marketingdirecteur van Betonblock, is van mening dat het gebruik van het woord LEGO in dit geval geen schade toe doet aan de Deense speelgoedfabrikant. De betonblokken en het plastic speelgoed raken elkaar niet omdat “nog nooit een achtjarig kind door zijn ouders [is] verwend met een betonblok van 2500 kilo, omdat hij legoblokken had gevraagd”, aldus Tacx.
Advocaat Jesse Hofhuis staat Betonblock bij in de rechtszaak en heeft ook vraagtekens bij LEGO’s rechtszaak. Volgens hem is de term legoblokken al jaren gangbaar in de betonindustrie en is het dus gek dat LEGO nu ineens haast maakt met een kort geding.
Juist de gangbaarheid van de term is een reden waarom de rechtszaak een probleem kan zijn voor Betonblock. Klanten vragen geregeld of het bedrijf ‘legoblokken’ levert, dus als Betonblock die term niet meer mag gebruiken, kan het zijn dat mensen naar de concurrent gaan. Tacx hoopt dan ook dat als Betonblock de zaak verliest, LEGO de hele betonindustrie aanspreekt.