Nu er steeds meer zorgen ontstaan over de veiligheid van videovergaderdienstdienst
Zoom, heeft het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken besloten de dienst niet meer te gebruiken. Zo meldt het Duitse
Handelsblatt. Volgens die krant heeft het ministerie een memo verspreid waarin gewezen wordt op de risico's van het gebruik van de dienst.
Het Duitse ministerie is niet het enige die maatregelen neemt tegen het gebruik van Zoom. Ook de Taiwanese regering heeft actie ondernomen. Maar waar Taiwan Zoom helemaal niet meer gebruikt, wil het Duitse Ministerie zo ver niet gaan. Zij waarschuwen alleen voor de gevaren. De service mag nog wel gebruikt worden op privé-apparaten en voor communicatie met externe partners van het Ministerie.
Beveiligingsproblemen voor Zoom
De klachten over Zoom betreffen de privacy van gebruikers die niet voldoende beschermd zou zijn. Zo zou Zoom de namen en e-mailadressen van gebruikers koppelen aan LinkedIn-profielen zonder daar toestemming voor gekregen te hebben. Daarnaast zijn er ernstige twijfels of de wachtwoorden van gebruikers wel goed beveiligd zijn. Ook waren opgenomen vergaderingen eenvoudig in te zien en was het mogelijk om in lopende chats in te breken.
Zoom ook in Nederland minder gebruikt
In sommige Nederlandse scholen is ook besloten de dienst niet meer te gebruiken. Op een Zoetermeerse school bleek dat tijdens een videochat met leerlingen
ineens porno vertoond werd. Zoom heeft inmiddels excuses aangeboden voor de vele problemen en heeft beloofd hier snel tegen op te treden. Op 8 April is er al een patch voor de dienst beschikbaar gekomen.
Ook heeft Zoom
aangekondigd dat er een adviesraad van beveiligingsexperts gaat komen die er voor moeten gaan zorgen dat de beveiliging van Zoom snel op orde komt. In deze adviesraad zitten grote namen, waaronder diverse CISO's, chief information security officers van onder anderen VMware, Netflix, Uber en EA. Daarnaast zal Alex Stamos, een bekende expert op het gebied van cybersecurity, aantreden als aan als extern adviseur. De bedoeling is dat deze activiteiten binnen 90 dagen effect zullen hebben.
Alternatieven voor Zoom
Al eerder hebben we hier op XGN een aantal
alternatieven voor Zoom op een rijtje gezet. Mocht je Zoom niet meer willen of mogen gebruiken, dan kan je overwegen uit te wijken naar Microsoft Teams, Jitsi Meet of Cisco WebEx.