Er zijn niet bijzonder veel fysieke gamewinkels in Nederland en één van de grootste ketens is ook aan het verdwijnen.
Game Mania vroeg in september faillissement aan. Een doorstart was nog eventueel mogelijk geweest, maar ook dat is nu van de baan.
Game Mania is al min of meer uit het straatbeeld verdwenen. Het faillissement is nog niet helemaal afgehandeld, maar alle filialen zitten al een tijdje dicht. Een doorstart had nog een kans kunnen zijn om de winkel op één of andere manier te behouden, maar curator Marjolein Oonk-Pallandt laat aan
RetailTrends weten dat dat niet gaat gebeuren.
Er is namelijk niemand zijn die zich heeft gemeld voor een doorstart. Dat lijkt tegenstrijdig met wat eerder werd gezegd door een advocaat die bij de afhandeling van het faillissement betrokken is: volgens hem waren er
35 geïnteresseerde partijen voor een doorstart. Hoet het ook zij, het gaat niet gebeuren.
Wel zijn er negen partijen die de inventaris en voorraden van Game Mania willen overnemen. Er wordt binnenkort een besluit genomen over de verkoop van de inventaris. De gesprekken daarover zitten in een afrondende fase.
Waarom is Game Mania failliet?
Het was al enige tijd duidelijk dat het niet zo goed ging met Game Mania als voorheen. In 2019 had de keten nog meer dan 70 winkels, maar ten tijde van het faillissement waren het er in Nederland en België samen nog een stuk of 30. Afgelopen zomer zocht het bedrijf vergeefs naar een partij die de winkelketen wilde overnemen.
Dat het met Game Mania minder goed ging, had voor een deel te maken met de digitalisering in de game-industrie. Steeds meer mensen kopen hun games digitaal, wat door veel uitgevers op weinig subtiele manieren wordt aangemoedigd, bijvoorbeeld door betere edities alleen digitaal aan te bieden. Game Mania had ook last van stijgende kosten en grote concurrentie onder verkopers van fysieke games.