We hebben het allemaal wel een keertje meegemaakt: je ziet iets prachtigs wat je wil fotograferen, maar het is donker en de
foto ziet er verschrikkelijk uit.
Camera’s hebben dan ook veel meer moeite in slecht belichte omgevingen. Maar met deze tips maak je de mooiste nachtfoto’s met je
smartphone!
Maak gebruik van de nachtmodus
Het is smartphonefabrikanten tegenwoordig ook opgevallen dat veel gebruikers moeite hebben om goede foto’s te maken in de nacht of andere donkere situaties. Gelukkig hebben ze daarvoor een handige oplossing bedacht, die we steeds vaker terugzien op telefoons: de nachtmodus.
Je zal daardoor geen militaire, groene tint over je foto krijgen, maar de camera van je smartphone zal met de nachtmodus de optimale instellingen gebruiken om de beste nachtfoto te maken. Op die manier zal er bijvoorbeeld meer detail te zien zijn op de foto, overheersen lichten minder en heb je minder of zelfs geen last van die irritante noise - kleine ‘korrels’ op de foto. Check dus snel de camera-applicatie op je smartphone of jouw fabrikant zo’n nachtmodus heeft ingebouwd.
Speel met de instellingen van de camera
Heeft jouw telefoon niet zo’n nachtmodus, raak dan niet meteen in paniek. Veel camera applicaties bieden namelijk daarnaast de mogelijkheid om zelfs de instellingen aan te passen. Zo noemt Huawei het bijvoorbeeld Pro-modus, waarmee je met dezelfde opties kan stoeien als een peperdure spiegelreflexcamera. Er zijn drie instellingen waarmee je rekening moet houden wanneer je een goede nachtfoto wil maken: de sluitersnelheid, ISO en aperture.
De sluitersnelheid bepaalt hoe lang de lens open blijft staan om licht en informatie te verzamelen, voordat alles verwerkt wordt tot één foto. Om een goede nachtfoto te maken moet je de sluitersnelheid soms wel zetten op tien seconden. Het is daarom ook handig om ervoor te zorgen dat de camera stabiel blijft, door bijvoorbeeld een statief. Houd er bovendien rekening mee dat bewegende objecten en mensen ‘uitgesmeerd’ worden over de foto. Soms kan dat tot prachtige plaatjes leiden, zoals met de lampen van auto’s over een drukke weg.
De ISO staat voor de gevoeligheid van de lens. Des te hoger de ISO, des te meer licht er opgevangen zal worden door de lens en waardoor een foto dus beter belicht zal zijn. Het zorgt er alleen ook voor dat je meer noise krijgt. Je zal dus moeten spelen met de instellingen om ervoor te zorgen dat je een juiste balans krijgt tussen belichting en korrels.
De laatste instelling die belangrijk is, is de aperture, oftewel de lensopening. Je zou denken dat je de lens zo open mogelijk moet zetten, zodat er meer licht opgevangen kan worden, maar het tegenovergestelde is waar. Wanneer je de lensopening namelijk kleiner maakt, wordt de foto minder breed, waardoor er minder licht opgevangen hoeft te worden op alles goed op de foto te krijgen. Zet de lensopening dus zo laag mogelijk, mits het onderwerp van de foto dat toelaat.
Maak slim gebruik van alle lichtbronnen
Heb je al die functies niet op je smartphone, dan zijn er alsnog een aantal methodes waarmee je mooie nachtfoto’s kan maken. Ga bijvoorbeeld slim om met de lichtbronnen die er zijn in de omgeving. Er is ‘s nachts immers geen zon die de hele straat verlicht, de belichting komt vaak vanuit lantaarnpalen, licht uit gebouwen of uithangborden.
Wanneer je een foto maakt van een beweegbaar object, zoals een mens, zorg er bijvoorbeeld voor dat het licht vanuit de juiste kant komt. Fotograaf je iemand terwijl er achter hem of haar een lamp hangt, dan is de kans groot dat diegene volledig in het donker gehuld is. Zorg er daarom dus voor het licht de voorkant van voren komt en niet van achteren. Op die manier heb je ook minder last van noise.
Ga spaarzaam om met de flits
Hoewel de flits een handige functie lijkt om op een makkelijke manier te zorgen voor licht van voren, is het in veel gevallen niet de juiste oplossing. Het werkt als je een foto wil maken van een kleine scene met een focus op het midden, maar in bijna alle andere situaties kan het de foto flink verpesten.
Een cameraflits zorgt namelijk voor enorm veel licht op een centraal punt. Over het algemeen zorgt dat voor overbelichting op objecten en mensen in het midden van de foto, inclusief de iconische glimmende gezichten en rode ogen. Tegelijkertijd is het zoveel licht dat de randen van de foto en de achtergrond worden verduisterd. Zo zullen bepaalde vrienden op een groepsfoto al snel in de vergetelheid raken, omdat ze simpelweg vrijwel niet te zien zijn. Zet je flits dus alleen aan als je situatie erom vraagt.
Schakel over op zwart-wit
Het maken van een zwart-wit foto ziet er soms al snel artistiek uit, maar het kan ook een goede oplossing zijn situaties met weinig licht. Het lost namelijk automatisch een aantal problemen op die normaal opduiken bij nachtfoto’s.
Zo hoef je je geen zorgen te maken over de witbalans, waardoor kleuren er soms onnatuurlijk uit komen te zien. Ook de noise op een foto lijkt op een zwart-wit foto eerder op film grain, wat voor sommige fotografen juist weer een stilistische keuze is. Je kan daarnaast ook meer spelen met de ISO en sluitersnelheid. Waar een kleurenfoto er misschien onnatuurlijk overbelicht uitziet, kan het juist meer details tonen op een zwart-wit foto.
Al met al komt er veel experimenteren en uitproberen kijken bij het maken van de mooiste nachtfoto’s. Ga er dan ook op uit, probeer zoveel mogelijk te spelen met de instellingen en opties en leer je smartphone-camera van binnen en buiten kennen.