LEGO wil je natuurlijk niet meteen weer uit elkaar halen. Maar elke dag dat je een set onbedekt tentoonstelt, verzamelt hij stof. LEGO heeft bovendien geen vorm waar je even snel een stofdoek overheen kan halen. Op deze manieren kun je je sets toch afstoffen.
Een zachte borstel
Een heel goede manier om het ergste stof van je sets af te krijgen is met een zachte borstel. Daarbij kun je denken aan de zachtste tandenborstel die ze in de supermarkt of de drogist hebben, maar sommige verfkwasten of make-up borstels zijn nog zachter.
Het is belangrijk dat je borstel zacht is. Want hoewel de haren van een borstel goed tussen alle noppen en kieren van de LEGO kunnen komen, kunnen te harde haren krasjes achterlaten. Op een afstandje zie je die niet zo, maar een beetje ontsierend is het wel. Een zachte borstel is trouwens niet alleen handig voor sets die in elkaar gezet zijn, maar ook goed om bij de hand te hebben als je een bouwwerk uit elkaar haalt.
Een borstel kan een hele goede manier zijn om het stof van je LEGO af te krijgen, maar het vliegt dan wel ergens anders heen. Ook weet je met een borstel nooit zeker of hij echt niet krast tot je hem een keer hebt gebruikt.
Die problemen heb je niet met een microvezeldoek. Deze schoonmaakdoeken zijn zacht genoeg dat ze geen krassen achterlaten en bovendien houden ze het stof vast. In elk hoekje komen is lastig met deze doeken, maar om een set aan de oppervlakte snel grotendeels schoon te hebben, is een microvezeldoek eigenlijk ideaal.
Als je je ooit hebt afgevraagd of je iets niet gewoon kon afstoffen door erop te blazen, hebben we goed nieuws: dat kan. Het is alleen niet heel handig om het met je mond te doen. Je moet dan nogal hard blazen en je loopt het risico dat er wat druppeltjes vocht op je LEGO-set belanden.
Een geschikt alternatief is perslucht. Wie wel eens een PC heeft gebouwd en schoongemaakt zal het vast kennen. Het is in feite een spuitbus en een dun slangetje waar met hoge snelheid lucht uitkomt. Mede door het slangetje is dit een heel geschikte manier om kleine, moeilijk te bereiken hoekjes van een bouwwerk stofvrij te krijgen, zonder dat bouwwerk uit elkaar te halen.
Lauwwarm water
In het ideale geval komt stof en ander vuil meteen los als je het eraf probeert te halen. Maar als het stof er al langer zit en een beetje is gaan plakken, of als je per ongeluk iets hebt gemorst op je LEGO, zit er weinig anders meer op dan de steentjes echt schoonmaken. LEGO zelf raadt daarvoor aan dat je warm water gebruikt, maar niet te warm. 40 graden Celsius is zo’n beetje het maximum.
Als je afwasmiddel gebruikt, zorg dan dat het ongeparfumeerd is en geen olie bevat. Was je steentjes bovendien met de hand en niet in een vaatwasser of wasmachine. Drogen moet ook met de hand: een oven, magnetron of zelfs zonlicht kan de steentjes te warm maken. Dan kunnen ze vervormen en zelfs een onzichtbare vervorming kan maken dat een steentje niet meer zo goed werkt.
Een overduidelijk nadeel van deze manier om je LEGO schoon te maken is dat je je set uit elkaar moet halen. Een gemonteerde set zou je eventueel met een licht vochtige doek schoon kunnen maken, maar het is een heel gedoe om hem in een teil schoon te maken. Voordat je water gebruikt om je LEGO schoon te maken, moet je natuurlijk ook goed opletten dat je onderdelen waar stickers op zitten droog blijven.