Zo kan je gratis de F1 GP van Canada live kijken

Article
vrijdag, 07 juni 2024 om 11:00
maxverstappen gp canada 2023 kwalificatie
Na een weekje rust is het aankomend weekend weer tijd voor de GP van Canada. Wil je de race live volgen, maar er geen duur maandelijks abonnement voor moeten betalen? Dan kan dat op deze manier.
Canada is niet een land waar je misschien meteen aan zal denken als je denkt aan de Formule 1. Dan passeren eerder landen als Groot-Brittannië, Italië, Duitsland en Brazilië de revue. Maar stiekem is Canada een land dat al lang verbonden is met de koningsklasse van de motorsport.
Zo wordt de GP van Canada al georganiseerd sinds 1967 en heeft het land een aantal high profile coureurs voortgebracht. Natuurlijk de legendarische Gilles Villeneuve, die in 1982 op tragische wijze om het leven kwam, en zijn zoon Jacques Villeneuve. Hoewel Gilles niet verder kwam dan de tweede plek in het kampioenschap, werd zijn zoon wel wereldkampioen in 1997.
Tegenwoordig hebben we alweer een lange tijd een F1-coureur uit Canada op de grid in de vorm van Lance Stroll. Aankomend weekend zal hij weer flink toegejuicht worden vanaf de tribunes op het circuit dat is vernoemd naar de overleden Gilles Villeneuve.
Stroll zal waarschijnlijk niet strijden om de overwinning, maar het lijkt er wel op dat het een spannend weekend gaat worden. De laatste paar raceweekenden is het namelijk niet meer zo vanzelfsprekend dat Max Verstappen er met de winst vandoor gaat. Zo was Lando Norris de snelste in Miami, terwijl Charles Leclerc eindelijk zijn thuisrace won in Monaco. En zelfs de overwinning van Verstappen in Imola was hard bevochten.
Het Circuit Gilles Villeneuve staat er bovendien om bekend dat het een hobbelige baan is. Dat is precies het probleem waar Red Bull Racing mee kampte tijdens de afgelopen paar races. De kans is dus groot dat we weer een spannend duel gaan krijgen om de overwinning in Canada.

Gratis de GP van Canada kijken

Om alles live te volgen in Canada, heb je een abonnement nodig op Viaplay of F1 TV Pro. Dat zijn de twee streamingdiensten die rechten voor de Formule 1 in handen hebben. Maar er is ook een manier om de Grand Prix gratis te bekijken.
In elk land zijn de uitzendrechten voor de Formule 1 weer anders geregeld. Zo was het eerst nog Ziggo die hier de sport mocht uitzenden en nu is die licentie - tot in ieder geval het einde van dit seizoen - in handen van Viaplay. In het Verenigd Koninkrijk en Duitsland heeft Sky Sports een monopolie op de sport, met de hoofdprijs als gevolg voor de fans. En in andere landen is F1 helemaal gratis op de publieke televisie te volgen.
Eén van die landen die in die laatste categorie valt is Luxemburg. In het land worden alle Grands Prix uitgezonden via RTL Zwee. Je kan die uitzending alleen niet zomaar vanuit Nederland of een ander land volgen, want toegang buiten Luxemburg wordt geblokkeerd. Gelukkig is er een oplossing voor het zogeheten geo-blocking: een Virtual Private Network.
Met een VPN kan je namelijk verbinding maken met allerlei servers op de hele wereld, afhankelijk van de dienst die je gebruikt. Wanneer je eenmaal verbonden bent met een server en daarna een site of streamingdienst bezoekt, dan zal de site of streamingdienst in kwestie denken dat je in het land van de server zit. Met een VPN kan je dus verbinding maken met een buitenlandse server en zonder problemen de race in Montreal volgen.