XGN Klaagt over hacken en illegaal gedownloade games

Article
woensdag, 23 februari 2011 om 17:30
xgn google image
Elk jaar worden er steeds meer games illegaal gedownload en aangezien de PlayStation 3 volledig is gehackt, zal dit aantal enkel maar toenemen. Hoog tijd dus dat we eens gaan klagen over deze illegale praktijken!
Het heeft iets meer dan vier jaar geduurd, maar de PlayStation 3 is uiteindelijk toch gehackt. Maandag werd bevestigd door George Hotz, de persoon die de iPhone heeft gehackt, dat de PlayStation 3 geen geheimen meer heeft en dat wil zeggen dat hackers druk aan het werk zijn om homebrew software te ontwikkelen. Bijkomstigheid is dat er nu ook gekopieerde games op de console te spelen zijn, wat natuurlijk het grootste probleem is. De Wii en de Xbox 360 waren al veel eerder gehackt, en dus is de huidige generatie consoles volledig te bewerken door piraten en hackers.
Het mag duidelijk zijn dat Sony niet blij is dat de PlayStation 3 gehackt is en het bedrijf doet er dan ook alles aan om de hackers achter de tralies te krijgen. Dat is echter niet zo eenvoudig en dat is één van de reden waarom Nintendo en Microsoft zelden straffe uitspraken doen over het opspeuren van hackers. Hackers zijn er ook al sinds het prille begin van de gamesindustrie. De SNES en zelfs de Atari 2600 werden vroeger al gehackt, voornamelijk dan om eigen gecreëerde spellen te testen.
Hacken is een sport
Piraten en hackers zijn er altijd al geweest en het doet me denken aan een uitspraak die ik ooit eens heb gehoord: “Zolang er beveiligingen bestaan, zullen er mensen zijn die proberen om deze te kraken.” Als hacker verdien je weinig tot geen geld en dus is het voor velen een soort sport, om als eerste een console te hacken en voor eeuwig in de geschiedenisboeken te staan. Ze staan niet altijd stil bij de gevolgen die dit teweeg kan brengen. Door publiekelijk een console te hacken, maken ze het mogelijk voor de rest van de wereld om hetzelfde te doen en illegale games te downloaden.
Hoewel ik het niet eens ben met mensen die hun consoles laten ombouwen, snap ik het wel. Games zijn tegenwoordig erg duur en als je dan wat geld tekort hebt, is de keuze soms snel gemaakt. Mensen zijn luie wezens en we doen niet vaak iets waar we grote inspanningen voor moeten leveren. Het probleem is dan ook dat het gewoon zo eenvoudig is om een spelletje te downloaden en op een omgebouwde console te spelen. Het is zo eenvoudig dat ook deze mensen niet stilstaan bij de gevolgen van hun daden. Want ook al merken wij, de eenvoudige consument, er niet veel van, toch zijn er flink wat bedrijven die bloeden vanwege piraterij.
World of Goo
Een mooi voorbeeld hiervan is het verhaal van een kleine ontwikkelaar genaamd 2D Boy. Dit kleine bedrijfje bracht in 2008 het spel World of Goo uit. Het spel werd meteen een immens succes op de PC en later is er ook een Wii versie verschenen. World of Goo was zonder twijfel het meest unieke puzzelspel van 2008 en kreeg tal van prijzen. Je zou dus verwachten dat 2D Boy met heel wat gemak zou kunnen groeien. Niet is echter minder waar en dat is allemaal de schuld van illegale downloads. Maar liefst 90% van alle mensen die het spel in bezit hebben, zijn schuldig aan piraterij. Om andere kleine ontwikkelaars te redden heeft 2D Boy het Indie Fonds opgericht, dat beginnende bedrijven steunt tijdens het ontwikkelen van hun eerste game.
BIG
Het zijn dus vooral de kleine ontwikkelaars die in de problemen komen vanwege illegale downloads en aangezien het deze bedrijven zijn die vaak voor de meest innovatieve games zorgen, is dit slecht nieuws voor iedereen. Er moet dus een oplossing komen, wat niet zo eenvoudig is. In 2005 probeerde ‘Ban Illegale Games en Software’, beter bekend als BIG, iedereen duidelijk te maken dat er wel degelijk straffen staan op het downloaden van illegale games.
Voordat BIG op het toneel verscheen, dacht 67 procent van de jeugd dat het volstrekt normaal is om software en games te kopiëren. Aan het einde van de actie was dit aantal teruggebracht tot 51 procent. Toch werd BIG niet serieus genomen en werd hun website zelf gehackt. De inhoud van de site werd aangepast en het logo, een varkentje met een bril, kreeg een kogel door het hoofd.
Kritisch
Het hacken en downloaden van games zul je volgens mij nooit een halt kunnen toeroepen. Ontwikkelaars en uitgevers zullen creatieve manieren moeten vinden om mensen hun spel te laten kopen. Goodies zijn altijd leuk, en het meegeven van codes voor exclusieve content bij de eerste aankoop van het spel, lijkt mij een mooi begin. Maar ook wij als gamers moeten kritischer zijn tegenover onze ‘soortgenoten’. Iedereen heeft vast wel vrienden die games downloaden en we zeggen er zelden iets van. Als we deze mensen aansporen om de games die ze geweldig vinden ook effectief te kopen, zouden we al een hele stap verder zijn.