Aankomende vrijdag verschijnt dan eindelijk Alan Wake, een game waar ruim zes jaar aan is gewerkt. Maar wie had er nou zo lang nodig om deze game te ontwikkelen? Dat is ontwikkelaar Remedy Entertainment, onderwerp van onze Biografie deze week.
Een Finse studio
Het is al uitzonderlijk als een ontwikkelaar of uitgever die wij behandelen uit Europa komt. En nog unieker is het als die studio dan in Finland gevestigd is, een land dat nog nooit in onze Biografie rubriek is langsgekomen. Overigens klinkt de naam Remedy Entertainment ons niet echt Fins in de oren, maar is het dus wel.
1995 is het jaar dat Remedy werd opgericht door vier ex-medewerkers van Future Crew, een bedrijf dat demo’s maakte die konden tonen wat bijvoorbeeld een grafische kaart in huis had. Al een jaar na oprichting kwam Remedy Entertainment met haar eerste game namelijk Death Rally.
Death Rally is een race game die je vanaf boven bekijkt. Een net iets anders aanzicht dan we tegenwoordig gewend zijn dus. Door deel te nemen in gevaarlijke races kun je geld verzamelen om jezelf in de race wereld op te werken en tevens een betere wagen te kopen. De auto’s waar je tegen racet zijn overigens niet ongevaarlijk, want die zitten volgestopt met wapens.
3D technologie
Remedy Entertainment werkte niet alleen aan dingen voor de consument. Zo ontwikkelde de studio in 1997 een 3D technologie, die door andere studio's gekocht kon worden. Kort daarna werden die activiteiten ondergebracht in een ander bedrijfje, namelijk Futuremark, waar we verder geen aandacht aan zullen besteden.
Max Payne
In 2001 maakte Remedy pas echt naam met een game die nu nog door iedereen herkend zal worden. We hebben het hier over Max Payne, waarvan het eerste deel op de PC, Xbox en PlayStation 2 werd uitgebracht. In Max Payne wordt je achterna gezeten door zowel de politie als de maffia omdat je verdacht wordt van moord.
De game werd een succes en in 2003 verscheen het tweede deel. Hierin is je naam gezuiverd en ga je verder door het leven als privé detective. Na deel twee was het lange tijd stil rondom de serie, maar er is nu een derde deel in de maak. Deze wordt echter niet door Remedy zelf ontwikkeld, maar door
Rockstar. Remedy heeft in 2002 de rechten namelijk verkocht aan
Take Two Interactive, het moederbedrijf van Rockstar, voor tien miljoen dollar.
Een heel lang project Sinds 2003 zijn er geen nieuwe games meer verschenen van Remedy Entertainment en de reden hiervoor is de ontwikkeling van
Alan Wake. Op de E3 van 2005 werd het spel al aangekondigd als game voor de Xbox 360 en PC. Ondertussen weten we dat de game veel later uit komt dan gepland was, want pas vanaf vrijdag ligt Alan Wake in de winkels en tevens is bekend dat de game niet meer naar de PC komt.
In Alan Wake speel je een schrijver die last heeft van een writers block. Zijn vrouw neemt hem mee op vakantie, in de hoop dat dit hem zal helpen. Echter wordt zij al snel ontvoerd en beland Alan in een nachtmerrie. Een verhaal dat hij geschreven heeft, maar wat hij zich niet meer kan herinneren, komt namelijk tot leven. Wat volgt is een zenuwslopende thriller waarin Alan op zoek gaat naar zijn vrouw.
Sterke ontwikkelaar
Ondanks dat Remedy Entertainment pas vier games heeft gemaakt, is de studio wereldberoemd en staat zij keer op keer garant voor succes. De verwachtingen van Alan Wake zijn dan ook hoog, en het lijkt erop dat Remedy wederom goud in handen heeft. We kunnen dus concluderen dat Remedy Entertainment een goede en sterke ontwikkelaar is waar we in de toekomst nog wel het één en ander van kunnen verwachten. En hopelijk hoeven we op hun volgende game niet weer zeven jaar te wachten.