Je zou denken dat negen maanden na de lancering van de
Xbox Series X, de next-gen console van
Microsoft ruim beschikbaar zal zijn in de winkels. Helaas is niets minder waar. Maar hoe komt het precies dat de Xbox Series X altijd
uitverkocht is?
Aankloppen bij andere fabrikanten
Hoewel Microsoft een enorm techbedrijf is dat de hand legt aan veel producten en onderdelen, rolt niet elk stukje dat in de Xbox Series X zit van de band bij Microsoft. Sterker nog, de belangrijkste onderdelen die nodig zijn bij de productie, zoals de chipset met de processor en grafische kaart, haalt het bedrijf bij Advanced Micro Devices - beter bekend als AMD.
Dat betekent dat Microsoft voor de Xbox Series X afhankelijk is van andere bedrijven en het dus niet zo eenvoudig de productie van de next-gen console kan opschroeven. Als dat wel het geval zou zijn geweest, dan zou de lokale Media Markt in ieder geval vol staan met kersverse exemplaren. Maar voorlopig is er ook die plek alleen één grote leegte te vinden.
En dan is er ook nog het probleem dat Microsoft niet de enige is die bij de fabrikanten van de verschillende onderdelen aanklopt. Sony bestelt namelijk ook haar processoren en videokaarten bij AMD en ook de grote Japanse concurrent heeft last van
tekorten. Net zoals de Xbox Series X is de PlayStation 5 ook nergens te vinden en moet je mazzel hebben om er één te bemachtigen.
Wereldwijde tekorten
Dat er niet genoeg onderdelen zijn voor de Xbox Series X, komt grotendeels door een tekort van één bepaald klein stukje: semi-conductor chips. Die chips worden gemaakt door slechts een paar fabrikanten ter wereld en door de corona-pandemie hebben de fabrieken een tijd lang stil gelegen.
De vraag is alleen onverminderd hoog, waardoor de productie ook al maandenlang op volle toeren draait. Daarbij komt ook nog eens kijken dat het opzetten van een nieuwe chip-fabriek extreem duur en tijdrovend is, waardoor dan ook geen ‘simpele’ optie is om de tekorten op te lossen.
Dat de productie op het maximum zit en de vraag zo hoog is, komt niet alleen door de next-gen consoles van Sony en Microsoft. De
semi-conductor chips van onder andere TMSC worden namelijk gebruikt in zo’n beetje elk elektronisch apparaat dat tegenwoordig van de band komt gerold. Van consoles, grafische kaarten en processoren, tot aan smartphones en auto’s. Elke branche zit te smeken om de chips bij de fabrikanten, waarbij dat voor Sony
succesvol lijkt te zijn geweest.
Eerlijk delen met Xbox Series S
Naast een grote reservering voor
semi-conductor chips lijkt Sony daarnaast nog een voordeel te hebben ten opzichte van Microsoft. Waar het Japanse bedrijf namelijk heeft besloten om maar één next-gen console te lanceren, heeft de Amerikaanse concurrent haar aandacht verdeeld over twee apparaten: de Xbox Series X en
Xbox Series S.
Dat leek initieel een slimme zet, omdat consumenten met wat minder budget nu ook de kans hebben om een next-gen console in huis te halen. Helemaal aangezien een groot gedeelte van de gamers nog niet eens een 4K televisie in huis heeft staan, dus is een native 4K-resolutie voor velen overbodig.
Microsoft moet daardoor alleen wel haar middelen verdelen over twee consoles. Want hoewel de
Xbox Series S niet precies dezelfde hardware heeft als de Xbox Series X, zijn er wel degelijk een paar overeenkomsten in de benodigde onderdelen. Daardoor heeft Microsoft nog meer last van de tekorten. Gelukkig is het wel vaak mogelijk om een Xbox Series S te bestellen, in tegenstelling tot haar grote broer.
Kapers op de loer
Wanneer het moment eindelijk daar is dat er een Xbox Series X op de vrije markt verschijnt, zal de normale consument er niks van merken. Ook niet als je bent ingeschreven bij een webshop om een melding te krijgen wanneer er een nieuwe voorraad verschijnt. Voordat die mail namelijk is beland in jouw mailbox, zijn de Xbox Series X consoles al onderweg naar iemand anders.
Voor de next-gen consoles zijn er namelijk talloze
scalpers opgedoken. Door middel van speciaal gemaakte
bots kunnen ze een Xbox Series X kopen het moment dat een exemplaar opduikt op bijvoorbeeld bol.com. In slechts een seconde of twee wordt de console in het digitale winkelmandje gestopt en betaald. En de voorraad is weg.
De
scalpers hebben alleen geen enkele intentie om de Xbox Series X onder hun televisie te zetten. Dat exemplaar wordt namelijk meteen op Marktplaats of Ebay gezet, om vervolgens voor een flinke meerprijs te worden verkocht. Het is precies de reden waarom Coolblue en BCC hebben besloten om
next-gen consoles te verkopen door middel van loterijen en ook waarom de Xbox Series X altijd is uitverkocht. Zelfs negen maanden na lancering.