Xbox One of PlayStation 4?

Article
maandag, 23 december 2013 om 12:00
xgn google image
We zijn allemaal in de ban van de nieuwe generatie consoles. De afgelopen weken zijn er dan ook genoeg artikelen voorbij gekomen over de PlayStation 4 van Sony en de Xbox One van Microsoft. Specials over de launchgames, het importeren van de Xbox One en tips, als 'Moet ik op de Xbox One wachten' vlogen je om de oren. Maar welke console is nou eigenlijk het best? De Xbox One of de PlayStation 4?
Wij helpen je op weg met het maken van die moeilijke keuze. Beide consoles zijn namelijk heel verschillend en de één zal beter bij je passen dan de ander. Microsoft heeft bijvoorbeeld gaandeweg heel wat plannen uit het raam gegooid. Het bedrijf is afgestapt van het plan om altijd internet en Kinect te moeten gebruiken, om nog maar niet te spreken over het DRM beleid, waardoor je games niet meer zou kunnen doorverkopen.
Wij helpen je met de lastige keuze om een next-gen console te kiezen. Onderdelen die bij het maken van deze keuze aan de orde komen, zijn de beschikbaarheid van de consoles, het design, de controllers, de interface, Kinect vs. PlayStation Camera, extraatjes die beide consoles bieden, de launchproblemen, de verschillende games en natuurlijk de prijs.
Ook staat als extra hulp bij het maken van je keuze de recensie van Sebastiaan over de PlayStation 4 op de site. De Xbox One hebben wij ook al in ons bezit, hier komt echter nog geen recensie over aangezien wij nog niet alle feautures kunnen testen, zoals de Nederlandse Kinect. Zodra de console in Nederland lanceert kunnen jullie hier ook een mooie recensie van verwachten.

Beschikbaarheid

Allereerst even wat aandacht voor de beschikbaarheid van beide consoles. Er zijn namelijk simpelweg te weinig units van de PlayStation 4 geproduceerd. De Xbox One heeft daarentegen geen problemen met een tekort, maar dit komt natuurlijk door de beperkte verkrijgbaarheid - slechts dertien landen verkopen de console op dit moment. Recentelijk werd zelfs bekend dat de console misschien pas in het derde kwartaal van 2014 in Nederland beschikbaar is.
Als je er vroeg bij was, dan had je al op tijd een pre-order geplaatst bij een winkelketen voor de PlayStation 4. Als je dat te laat, of nog steeds niet hebt gedaan, dan is de kans groot dat je pas volgend jaar aan de slag kunt met de console van Sony. Er zit dus wel verschil tussen de twee als het gaat om de beschikbaarheid, maar beide bedrijven hebben geen succes in het tevreden houden van de klanten met het lange wachten en uitstellen. Bij beide consoles zit een wachttijd, die alleen opgelost kan worden met het importeren van een Xbox One of, als je dat deed, het vroege pre-orderen van een PlayStation 4.
Verder is de verdeling van de PlayStation 4 units bijzonder apart. Sommige retailers kunnen namelijk wel leveren en andere niet. Dit heeft als gevolg dat verschillende retailers de PS4 op verschillende data aan de man brengen. Nog even wachten voor de meeste mensen dus. Qua beschikbaarheid scoren beide bedrijven een dikke onvoldoende.

Uiterlijk en eenvoud

Het uiterlijk van de PlayStation 4 brengt een combinatie van zijn voorgangers naar voren met het mat zwarte en glimmend zwarte contrast, met daartussen een mooie lichtgevende gleuf. De console heeft verder een plat en hoekig design, wat ervoor zorgt dat hij prima tussen al je andere apparatuur past. Ook is hij enorm klein en licht, helemaal vergeleken met de Xbox One.
Microsofts console heeft echter ook zijn charmes. Met zijn doosvormige uiterlijk is hij misschien minder revolutionair qua design, maar dat maakt hem niet minder mooi. Ook op de console van Microsoft zijn mooie afwerkingen en contrasten te zien. Bij de Xbox One zijn bovendien zichtbare openingen en ontluchtingsgleuven beter en mooier afgewerkt. De aanknop is trouwens ook een stuk makkelijker te vinden bij de Xbox One.
Wat je van het uiterlijk van de next-gen consoles vindt, heeft, natuurlijk, vooral met smaak te maken, maar ook met eenvoudigheid. Sony's console heeft niet langer meer het blok aan de stroomkabel zitten, deze is nu namelijk ingebouwd. Het gevaar hierbij is dat oververhitting een mogelijk probleem is. Het mooie lampje in de gleuf heeft dan toch meer een waarschuwende betekenis, in plaats van een mooie toevoeging aan het design.
Wat betreft het opstarten en wegzetten van de consoles heeft Sony een enorme stap vooruit gemaakt. Je zet de PlayStation neer en hij doet het. De kabels van diens voorganger passen zelfs in de PS4. Bij Microsofts consoles moet je echter Kinect instellen, en hoewel Kinect een leuke toevoeging is, werkt het allemaal nog niet perfect. Het instellen van de Xbox One lijkt daardoor eindeloos te duren, helemaal met de powerbrick er nog bij.
De PlayStation 4 heeft dan weer een bijbehorende stand niet inbegrepen, waardoor je nog eens een paar tientjes weg moet tikken om de console veilig rechtop te kunnen zetten. Voor de Xbox One wordt afgeraden dit te doen. Beide consoles kennen dus mankementen als het gaat om slimheid en eenvoudigheid. Belangrijkste verschil is dat de Xbox One een stuk groter is dan de PlayStation 4, zeker als je de powerbrick van de Xbox One erbij telt.
Om precies te weten hoe de consoles eruit zien en wat er allemaal bijgeveleverd zit, willen wij je graag doorverwijzen naar de unboxing video's van de PlayStation 4 en Xbox One.

Controllers

De controller van de Xbox 360 wordt door velen gezien als dé beste controller ooit. Sony zou nu best eens een gooi kunnen doen naar deze titel met de DualShock 4. De controller is iets groter dan zijn voorganger en ziet er vooral tof uit. Met de verbeterde analoge sticks en het vergrote ontwerp is het simpelweg de beste DualShock ooit.
Maar er zijn ook mindere kanten aan de DualShock. De enorme bron van licht op de achterkant van de controller is bijvoorbeeld een toevoeging van niks, althans op het moment. Afgezien van het feit dat hij wel eens van kleur verandert tijdens het gamen en aangeeft welke speler je bent, is het vooral een felle lichtbron. In een lichte ruimte zie je hem niet, omdat hij aan de achterkant zit, terwijl je in donkere ruimtes last van je ogen krijgt door de felheid.
Ook met de ingebouwde speaker en touchpad wordt nog veel te weinig gedaan. De speaker klinkt verder heel goedkoop en voegt niks bijzonders toe, terwijl het touchpad nog niet echt een doel heeft. Games als Killzone: Shadow Fall en Assassin's Creed IV: Black Flag gebruiken het wel, maar echt veel verandert het niet aan de gameplay. Hopelijk wordt dit anders in de toekomst.
De Xbox One controller is de opvolger van de Xbox 360 controller. Deze kan dus alleen nog maar beter worden, zou je zeggen. Er zijn miljoenen uitgegeven aan onderzoek - waar vage ideeën uit voort kwamen, zoals een geur uit de controller laten komen - en dat heeft zijn vruchten afgeworpen.
Deze zijn vooral goed te voelen wanneer je de controller eenmaal in je handen hebt. Vooral de D-pad is enorm verbeterd. Ook is hij enorm sterk en ligt lekker in je handen, zoals de 360-controller dat ook al deed. Bovendien zijn de triggers enorm soepel en is de controller op zich erg stabiel en sterk.
Beide controllers liggen dus goed in de hand en hebben enorme verbeteringen doorgemaakt. Een struikelblok blijft wel het batterypack bij de Xbox One controller, waardoor je steeds batterijen moet vervangen. Het zou beter zijn als de Xbox One hetzelfde had als de PlayStation 4 controller: makkelijk op laden met een kabeltje.
Ook het aansluiten van headsets is voor de Xbox One controller een struikelblok. Iedere normale headset of paar oortjes met een 3.5 jack aansluiting zullen probleemloos in de DualShock 4 geplaatst kunnen worden. Microsoft staat echter geen third-party headsets of kabeltjes toe, waardoor je per se een speciale headset moet kopen. Er zit wel een speciale Xbox headset bij de Xbox One bijgeleverd, maar de meeste gamers kopen naar verloop van tijd toch een kwalitatief betere headset, zoals een Turtle Beach. In 2014 staat Microsoft wel third-party headsets toe, maar dan zit je nog steeds met die aparte aansluiting, namelijk de 2.5 jack.
Welke controller uiteindelijk beter is, hangt gedeeltelijk af van wat er in de toekomst zal gaan gebeuren. Zal de DualShock met zijn features beter tot z'n recht komen? Ze zijn heel verschillend en de één zal ongetwijfeld de voorkeur krijgen boven de ander. De keuze is aan jou. Bij de Xbox One zit de linker analoge stick wat hoger, waar sommigen de voorkeur aan geven. Anderen kiezen weer voor de Dualshock 4, met zijn evenredige stickjes. Wat vind jij het belangrijkste? Stevigheid, grip, uiterlijk, of de plaatsing van de linker anologe stick en het oplaadgemak?

Interface en menu's

Het menu van de Xbox 360 werd vorig jaar al grondig op de schop gegooid. Microsoft kwam toen met een Windows 8-achtige interface, die prima werkte en er goed uitzag. De PlayStation 3 had daarentegen een erg onoverzichtelijk menu. Microsoft heeft verder geborduurd op haar Xbox 360 uiterlijk en dat zorgt voor een slick en goedwerkend menu, met overzichtelijke tegels en tabs.
Bij Sony hebben ze echter ook allesbehalve stilgezeten, want de interface van de PlayStation 4 is supersnel en vele malen overzichtelijker dan haar voorganger. Je kunt gemakkelijk schakelen tussen activiteiten, waardoor elementen als de PlayStation Store nu bovendien een stuk makkelijker te bedienen zijn. Wel blijft die enorm zweverige achtergrondmuziek draaien, waar je maar net van moet houden.
Ook de feed met recente activiteiten kan voor problemen gaan zorgen, aangezien deze op een gegeven moment erg vol raakt en er dan geen touw meer aan vast te knopen is. De interface van de PlayStation 4 is goed, maar er is zeker ruimte voor verbetering.

Kinect vs. PlayStation Camera

Een steeds belangrijker onderdeel van de nieuwe generatie consoles is de toevoeging van bewegingssensoren. Na het uitkomen van de Nintendo Wii en het enorme succes ervan kwamen Sony en Microsoft respectievelijk met een vergelijkbare versie: PlayStation Eye Camera en Kinect. De Kinect van de Xbox 360 werd beter bevonden door de meerderheid van de gamers en beviel bij veel mensen eigenlijk beter dan de PlayStation Eye Camera; iets wat vooral bleek uit verkoopcijfers.
De Kinect van de Xbox One heeft dus al een voorsprong op de PlayStation Eye Camera. Ondanks ons tegenvallende oordeel over Kinect is het nog altijd de koning onder het vaststellen van bewegingen. De 2.0 versie van het apparaat heeft een prima werkend spraakherkenning (in het Engels) en is slimmer dan alle andere apparaten die bij jou in de huiskamer staan. Hij kan zelfs herkennen wie de controller in handen heeft. Die spraakherkenning mag dan nu nog niet zo heel erg goed werken, terwijl we de Nederlandse versie nog niet hebben kunnen testen, maar in potentie is het een goedwerkend apparaat.
De nieuwe PlayStation Eye Camera kan heel veel leuke dingen, maar is bij lange na niet zo functioneel en slim als Kinect 2.0. Hij heeft weliswaar een feilloos contact met de DualShock 4 en je kunt leuke dingen doen in de Playroom, maar de Kinect is ook echt nuttig. Je kunt er van alles tegen zeggen en de console reageert, Xbox on!, Xbox off!, Xbox start party!, noem het maar op.
Helaas weten we nog niet hoe de Nederlandse versie gaat werken. Sony heeft dus nog behoorlijk wat in te halen als het gaat om deze bewegings- en spraaktechniek. Ook is de Playstation Eye Camera niet bijgeleverd en de Kinect bij de Xbox One wel, iets dat je weer terug ziet in de prijs. De Xbox One is 100 euro duurder, maar voor de PlayStation Eye Camera betaal je ook nog eens een extra 50-60 euro, mocht je deze per se willen.

Extra's

We hebben nu heel wat vergelijkingen op tafel liggen tussen de twee consoles, maar helemaal vergelijkbaar zijn ze natuurlijk niet. Beide consoles hebben exclusieve elementen die de ander niet of nog niet heeft. De share knop en haar mogelijkheden op de DualShock 4 is hier een goed voorbeeld van. Voeg daar ook nog remote-play aan toe en je hebt de twee features die de PlayStation 4 wezenlijk onderscheiden van de Xbox One. Met de share knop kun je gemakkelijk en snel momenten opnemen, zoals een mooie goal in FIFA of een lange killstreak in Call of Duty. Ook kun je een livestream opzetten en dit kun je dan allemaal delen met je vrienden. Remote play is een functie die samenwerkt met je PlayStation Vita. Je kan het beeld van je PlayStation 4 streamen op de Vita en de Vita dan gebruiken als (extra) controller.
De Xbox One heeft daarentegen weer meer en betere apps en een betere sociale omgeving. Zo zullen elementen als Skype an Facebook beter naar voren komen als je speelt op de Xbox One. De PlayStation 4 richt zich, ondanks de toevoeging van de share knop, meer op het gamen en de Xbox One ook op de zaken rond het gamen, zoals social media.
De Xbox One is dus meer een entertainmentconsole. Het is ook een televisie en computer en het verbindt zo'n beetje alles met elkaar. Als je echter puur een console koopt om te gamen, dan ben je misschien wel beter af met een PlayStation 4. Hecht je veel waarde aan social media of bepaalde apps, dan is het wellicht beter om voor de Xbox One te gaan.

Launchgames

Eén van de belangrijkste punten voor een aanschaf zijn natuurlijk de launchgames en dan vooral de exclusives. Dat spellen als Call of Duty: Ghosts en Battlefield 4 minimale verschillen hebben op de Xbox One en PlayStation 4 weten we inmiddels al wel, maar welke exclusives springen eruit?
Op de PlayStation 4 heb je eerlijk gezegd niet veel boeiends om te doen. Dit gaat natuurlijk nog veranderen, maar momenteel zul je het moeten doen met Killzone: Shadow Fall - die niet slecht is, maar ook absoluut geen topgame. Ook Knack is allesbehalve een toptitel, die ervoor zorgt dat de PlayStation 4 meer units verkoopt. Een 3.0 was het cijfer voor de platformer. Verder zijn games als Contrast en Resogun wel leuk, maar ook geen systemsellers. Een tegenvallende line-up voor de PlayStation 4 dus. Gelukkig heeft Sony nu wel party chat toegevoegd, waardoor online gamen met je vrienden een stuk leuker is geworden.
De Xbox One zou Sony hiermee kunnen overklatsen met titels als Ryse: Son of Rome, Dead Rising 3 en Forza Motorsport 5. Van deze games wordt Forza eigenlijk altijd wel goed ontvangen. Van Johan kreeg deze game een 7,5. Een game als Dead Rising doet het ook goed met een 8,0 van Laura. Toch is het lastig om hier een winnaar te kiezen, aangezien aan jou de keuze is welke launch line-up je beter vindt. De games van de Xbox One worden door ons echter op dit moment wel beter bevonden.
Indie-games lijken beter weg te komen op de PlayStation 4. Sony maakte namelijk tijdens de E3 van 2013 al bekend dat alle onafhankelijke ontwikkelaars vrij zijn om een game te ontwikkelen voor de PlayStation 4. Microsoft was aanvankelijk niet zo open richting indie-ontwikkelaars, maar dat veranderde met het ID@Xbox programma, wat warm onthaald wordt door de individuele ontwikkelaars. Toch lijken indie-ontwikkelaars over het algemeen momenteel vriendelijker te worden ontvangen bij Sony.

Problemen

Beide consoles kenden echter ook genoeg problemen bij de lancering. De Xbox One crasht regelmatig en maakt soms vage geluiden. Daar tegenover staat de Blue Light of Death van de PlayStation 4. Tegen de tijd dat er bij jullie een Xbox One in huis staat, is de kans echter groot dat deze problemen verholpen zijn. We hebben dan immers niet meer met een Day One-editie te maken, maar met een uitvoering die vele maanden een testfase heeft doorlopen in andere landen.
Ook bij de PlayStation 4 hoef je je hoogstwaarschijnlijk geen zorgen te maken. Er zijn namelijk nog niet zoveel geluiden over kapotte consoles en de eerdergenoemde Blue Light. De kans dat je dus in aanmerking komt met één van deze problemen, is relatief klein.

Prijs

Dan is er nog het prijsverschil, niet onbelangrijk. De PlayStation 4 kost 400 euro, wat opzich niet zo duur is, vooral in vergelijking met de PlayStation 3 die bij lancering 600 euro kostte. Hiervoor krijg je de console, bijbehorende kabels, een controller, een headset en twee weken gratis PlayStation Plus. Geen stand om hem rechtop te zetten dus en geen PlayStation Eye Camera. Hier betaal je echter respectievelijk toch al snel 30 en 60 euro voor. Mocht je deze artikelen dus een must vinden, dan kom je uit rond de 500 euro.
Als je het zo bekijkt, dan valt de 500 euro die je neerlegt voor de Xbox One best wel mee. Natuurlijk, de PlayStation Eye Camera en de stand heb je misschien niet per se nodig, maar als je dan kijkt dat dit bij Microsoft's Xbox One er wel direct bij in zit, dan is die 100 euro niet meer zoveel verschil en haal je direct een compleet pakket in huis.
De Xbox One heeft overigens niet alleen Kinect 2.0 in de aanbieding - welke dus aanzienlijk beter is dan de PlayStation Eye Camera - bij de aankoop van de console, er zit ook een prima headset bij. Dat mag ook wel, want deze kost zo'n 40 euro als je hem los koopt. De headset die Sony aanbiedt is niet beter dan de gemiddelde set oortjes, die nu in je broekzak zitten en zo zien ze er helaas ook uit, maar je kunt hier zoals eerder aangegeven wel weer je eigen headset op de controller aansluiten.
Wat je niet bij de aankoopprijs ziet, maar zeker wel van belang is, is de prijs die je betaalt om online te kunnen gamen. PlayStation had jarenlang een gratis online-service, maar die jaren zijn voorbij. Bij de PlayStation 4 zul je wel moeten betalen voor het online gamen met je vrienden. Maar dat is het dan ook, je betaalt alleen voor het gamen, niet voor andere zaken.
Bij Microsoft betaal je al heel lang voor Xbox Live, om via het internet te kunnen gamen, maar je moet bij de Xbox ook beschikking hebben over dit abonnement voor apps en soms zelfs voor demo's. Beide abonnememten kosten op jaarbasis rond de 50-60 euro, maar bij PlayStation krijg je dus veel meer opties, mocht je geen abonnement willen betalen.
Specificaties PlayStation 4 Xbox One
Prijs €400,- €500,-
Hard Drive 500gb 500gb
Bewegingssenoren Niet inbegrepen Kinect inbegrepen
Blu-ray Ja Ja
RAM 8gb GDDR5 8gb DDR3
USB-poorten 3.0 3.0
HDMI Ja Ja, in en uit
Ethernet Ja Ja
WiFi Ja Ja
Oudere spellen afspelen Nee Nee
Constant internet nodig Nee Eens per 24 uur
Online abbonement Ja, PlayStation Plus Ja, Xbox Live

Uiteindelijke keuze

Uiteindelijk moet je zelf die keuze maken. Wil je gamen, of wil je meer dan dat? Wat zijn de punten die voor jou belangrijk zijn? Welke games zijn het leukste? En wat kopen mijn vrienden? Zulke vragen zul je jezelf moeten stellen, voordat je een keuze voor een van beide consoles kunt gaan maken.
De Xbox One is meer dan een gameconsole en biedt randzaken, zoals vele apps en televisie mogelijkheden. Dit bestuur je allemaal via een in potentie goed werkende Kinect. Hoewel dit zeker nog niet altijd vlekkeloos gaat, is Kinect 2.0 absoluut een vooruitgang in de technologie. Op punten van design en games ligt de keuze bij jou, toch lijkt de Xbox One objectief gezien de betere exclusives aan te bieden en doet de PlayStation 4 het net wat beter op gebied van design en omvang. Qua controller, uiterlijk en interface houdt Microsoft behoorlijk vast aan de Xbox 360. Erg revolutionair is het allemaal niet, maar dat is niet per se slecht. Deze elementen waren namelijk al goed aan de Xbox 360. Tenslotte betaal je 100 euro meer voor de console, maar met de bijgeleverde Kinect 2.0 en de betere headset zou dit best wel eens die 100 euro waard kunnen zijn, en heb je direct een compleet pakket in huis.
De PlayStation 4 is dus 100 euro goedkoper. Je krijgt voor dat geld ook daadwerkelijk minder accesoires. De console van Sony richt zich echter meer op het gamen zelf. Met revolutionaire verbeteringen op het gebied van de controller en interface is de PlayStation 4 niets minder dan een top console, net zoals de Xbox One. De launchtitels en PlayStation Eye Camera mogen dan wat minder zijn, naast dat er nog te weinig met de vernieuwingen aan de controller wordt gedaan, De PlayStation 4 biedt veel toffe extra's zoals remote-play en het livestreamen of delen van clips via de share knop. Wij hopen en verwachten dat deze feautures in de toekomst vaker gebruikt zullen gaan worden. Op dat moment kan namelijk echt het maximale uit de consoles gehaald worden.
Qua problemen en beschikbaarheid van de console hoef je weinig zorgen te maken. De problemen lijken minimaal en de beschikbaarheid van beide consoles ook (lang wachten versus importeren of nog veel langer wachten). Wij hopen hiermee echter alles goed voor jou op een rijtje te hebben gezet, zodat je een gewogen keuze kan maken om je zuurverdiende geld aan te besteden en klaar te zijn voor de volgende generatie gaming. Nu rest alleen de vraag nog: Voor welke console ga jij? Welke features vindt jij het belangrijkst? De keuze is aan jou!