Wat zijn de voor- en nadelen van 5G internet?

Article
zaterdag, 02 mei 2020 om 11:00
xgn google image
5G internet. Volgens de ene persoon is het een technologische revolutie die ons internetgebruik sterk gaat versnellen, terwijl de ander zendmasten in brand steekt uit angst voor het coronavirus. Maar hoe werkt 5G internet nu eigenlijk en wat zijn de voor- en nadelen? Wij leggen het voor je uit.

De opvolger van 4G

Als er geen wifi-netwerk beschikbaar is, dan vertrouwen Nederlanders op het 4G mobiele netwerk om contact te kunnen blijven houden met de buitenwereld. Dat systeem bestaat al sinds 2009 en is, zoals de naam verklapt, de vierde generatie mobiel internet.
Binnen de technologische wereld is een systeem van elf jaar oud alleen bijna antiek te noemen en daardoor is het hoog tijd voor een nieuwe generatie. Dat komt in de vorm van 5G internet, dat in Nederland echt van start moet gaan in 2020.

Wat biedt 5G allemaal?

Zoals je waarschijnlijk al verwacht zal 5G internet een stuk sneller zijn in vergelijking met 4G en niet zo klein beetje ook. Waar de huidige generatie internet snelheden kan bereiken van 150 Mbit, kan 5G potentieel 1,25 Gbit bereiken. Daar gaan we uit van maximale snelheden en een ideaal scenario, maar het verschil tussen de twee generaties is duidelijk.
Daarbij biedt 5G nog meer voordelen ten opzichte van de vorige generatie dan alleen snelheid. Het mobiele netwerk kan namelijk meer data versturen, is een stuk stabieler en, waarschijnlijk het meest opvallende voor de gemiddelde gebruiker, het is minder belastend voor je accu. Daardoor kan je langer je smartphone gebruiken, zonder dat je met een lege batterij komt te zitten.

Wat zijn de nadelen van 5G internet?

De introductie van een compleet nieuw netwerk gaat niet zonder slag en stoot, waardoor sommige partijen het nieuwe generatie internet liever niet geïntroduceerd zien worden in Nederland. Zo is het signaal van 5G een stuk korter dan 4G, wat ervoor zorgt dat er veel meer zendmasten geïnstalleerd moeten worden in Nederland. Tegenstanders vrezen daarbij ook voor meer schadelijke straling.
Een andere vrees die bestaat komt voor uit de installateurs van het 5G netwerk. Eén van de grote spelers is namelijk Huawei, het enorme telecombedrijf uit China die hechte banden heeft met de overheid. De Verenigde Staten heeft meermaals geclaimd dat het bedrijf spioneert voor China en de vrees is daarom dat Huawei via het 5G netwerk andere landen kan afluisteren.
De nieuwe technologie is daarnaast ook niet geschikt voor elke smartphone. De meeste telefoons die momenteel in het bezit zijn van de meeste Nederlanders ondersteunen geen 5G. Alleen smartphones die recent zijn gelanceerd, zoals de Samsung Galaxy S20, kunnen gebruikmaken van het nieuwe mobiele netwerk. Wil je dus meteen genieten van het snellere internet, dan mag je je portemonnee erbij gaan pakken.

Wanneer is de lancering van 5G in Nederland?

Zoals eerder gezegd is de planning om te beginnen met 5G in Nederland in 2020. Vodafone heeft als eerste provider zelfs al het netwerk gelanceerd, maar daarbij moet gezegd worden dat het nog zal gaan over de frequenties van 4G en daarmee niet veel sneller dan het oude netwerk.
Een belangrijk moment voor 5G internet is de veiling van de frequentiebanden. In juni zal de eerste veiling worden afgerond en daarna kunnen we dus pas de eerste uitrol van het netwerk verwachten. Dat moet al snel klaar zijn, want de Europese Commissie heeft geëist dat het eerste deel van het 5G netwerk beschikbaar zijn voor 30 juni 2020. We zullen dus nog even geduld moeten hebben voordat we met de nieuwe generatie mobiel internet aan de slag kunnen.