Wat is Google Backstage en waarom is het opgericht?

Article
vrijdag, 17 november 2017 om 12:48
xgn google image
“Wat doet Google met mijn gegevens?” Het is een enge vraag die bij iedereen wel eens in het hoofd spookt en waarvan het antwoord zich niet makkelijk laat raden. Tenzij je door ellenlange teksten over privacy policies wil scrollen. “Dat kan beter”, dacht Google en daarom is er nu Google Backstage.
In het tech-hub TQ aan de Singel in Amsterdam kunnen bezoekers deelnemen aan een spel van het bedrijf, wat doet denken aan een Escape Room. Op spelenderwijs leer je wat er van jouw gegevens terecht komt en hoe Google dat gebruikt om je op een slimmere manier te helpen. Wil je zelf meedoen, dan kan dat gratis via de officiële website. Volgens Rachid Finge, communications manager van Google Nederland, gaat het hard: “We zijn tot 30 december open en hebben de eerste drie weken al vol zitten. Binnen no-time waren die plekken weg, maar we openen elke week nieuwe inschrijvingen.”
Google Backstage
Google is geen liefdadigheidsinstelling. Het is logisch om je af te vragen hoe veilig de informatie is die je op het internet plaatst, want Big brother Google is watching you. Waarom dan Google Backstage? “Google heeft niets te verbergen, wil alleen maar dingen uitleggen”, aldus Finge. “Het is belangrijk dat wij ook onze kant kunnen vertellen en mensen gerust kunnen stellen over hoe we omgaan met de gegevens. We hebben de informatie al op onze privacypagina en Google Mijn account staan, maar mensen hebben vaak geen zin of tijd zich daarin te verdiepen."
Google Backstage

Google Backstage gooit het over andere boeg

En dus besloot Google het eens over een heel andere boeg te gooien en een spel te maken waarin mensen zelf ‘in de huid’ van het bedrijf kruipen. Voor de onderdelen YouTube, Maps en Search zijn verschillende kamers ingedeeld waar je in teams opdrachten moet voltooien. En dat vereist een beetje denkwerk en coördinatie, want het is aan de deelnemers om uit te vogelen wat nou precies de bedoeling is. Google Backstage is daarmee de derde grootschalige onderneming in Nederland, na de Privacy Tour (22 maart tot en met 21 april, red.) en een mediacampagne.
Volgens Finge waren de eerste reacties op het spel positief: “Voordat het grote publiek ermee aan de haal kon gaan, zijn er testers geweest en zij hebben de meest kritische blik. We moesten vooral goed zoeken naar de juiste balans. Je wil immers een spel maken en mensen tegelijk iets leren. Schiet je te ver door naar het spel, dan leert niemand wat. Schiet je te ver door naar het leren, dan is het niet leuk meer.” Of dat ook gelukt is blijft nog even afwachten, want Google Backstage is deze week pas opengegaan tot 30 december.