Wat is er momenteel aan de hand met de Japanse game-industrie?

Article
maandag, 05 augustus 2024 om 17:00
20211005 switcholed8f1633465772
Het gaat plotseling niet goed met Japanse game-ontwikkelaars en -uitgevers op de beurs. Maar waarom zakken de cijfers nu ineens in elkaar? Wij leggen het voor je uit.
Nintendo is tegenwoordig één van de meest consistente gamebedrijven ter wereld. De uitgever komt constant met nieuwe titels die redelijk tot erg goed presteren, naast releases van nieuwe Amiibo, Joy-Cons en speciale edities van de immens populaire Nintendo Switch. Bovendien neemt het bedrijf weinig risico’s. Nintendo heeft bijvoorbeeld niet ineens besloten om volop een nieuwe trend te volgen, zoals PlayStation heeft gedaan met live-service games.
Door al die factoren is Nintendo een geliefd bedrijf bij aandeelhouders. Zij hoeven zich normaal geen zorgen te maken dat het aandeel als een gek keldert door een plotselinge, gewaagde aankondiging of een vreemde uitspraak van de CEO. Zelfs toen Nintendo vrijdag aankondigde dat de winst het afgelopen kwartaal flink is gedaald, door het wachten op de opvolger van de Switch, bleef het aandeel vrij stabiel.
Toch is het aandeel van Nintendo op maandag ineens gedaald met ruim zestien procent op Nikkei, de Japanse beurs. En Nintendo is niet de enige die plotseling te maken heeft met slecht, financieel nieuws. De waarde van het aandeel van SEGA is in één dag gedaald met dertien procent en die van Capcom zelfs met zeventien procent.

Wat is er gaande op de Japanse beurs?

Met die problemen voor de bekende en grote Japanse uitgevers, zou je verwachten dat er iets gaande is op de Japanse markt. Of ten minste, dat het veroorzaakt wordt door beslissingen vanuit de Japanse overheid. Maar dat is opvallend genoeg niet het geval.
De economie is tegenwoordig één grote, wereldwijde mengelmoes en dat is duidelijk geworden door de zwarte dag op de Japanse beurs. In de Verenigde Staten is namelijk een tegenvallend banenrapport binnengekomen. Het is zelfs zo erg dat experts vrezen voor een recessie in het land.
Criticasters stellen dat de Federal Reserve - de bankentoezichthouder - te lang heeft gewacht met een renteverlaging en achter de feiten aanloopt. De instantie heeft nu bekendgemaakt pas in september de rente te verlagen, zodat de economie gestimuleerd wordt.
Door die onzekerheid over de Amerikaanse economie, zijn beleggers er niet happig op om geld te investeren. Daarom worden riskante en volatiele aandelen, waar gamebedrijven en ook tech onder vallen voor beleggers, nu verkocht om plaats te maken voor veilige aandelen.

Waarom wordt precies Japan zo hard getroffen?

Het zijn alleen niet Nintendo, SEGA en Capcom die de dupe zijn van de mogelijke, aanstaande recessie in de Verenigde Staten. De complete Japanse aandelenmarkt is namelijk getroffen door de speculaties. De Nikkei is vandaag over het algemeen gedaald met twaalf procent en de beurs is zelfs meerdere keren stilgelegd, om te proberen om de gemoederen te kalmeren - zonder succes.
De Japanse markt heeft een ongunstige positie als het gaat om twijfelachtige beleggers. De Nikkei is door de ligging van Japan namelijk één van de eerste grote markten die open gaat op een dag, waardoor het voor beleggers een goede graadmeter is voor de rest van de wereldwijde markten.
Niet alleen Japanse gamebedrijven gaan dus onrustige tijden tegemoet. Het is goed mogelijk dat ook ontwikkelaars en uitgevers in Europa en de Verenigde Staten snel zullen volgen.