LEGO is alom geliefd speelgoed, maar het roept ook een vraag op. Het is gemaakt van plastic, dus hoe
duurzaam is het? Gelukkig heeft
LEGO daar zelf wat antwoorden op.
Houd jij van LEGO, maar vraag je je af of het wel verantwoord is om zoveel plastic in huis te halen? Je bent niet de eerste die die vraag heeft gesteld. Nog beter: LEGO zelf heeft zich die vraag gesteld, dus het is niet al te moeilijk om wat informatie te vinden over de duurzaamheid van LEGO.
Gerecyclede steentjes
De steentjes zelf zijn natuurlijk al een potentieel probleem voor de duurzaamheid van LEGO. Ze zijn gemaakt van plastic, dat gemaakt is van olie. Beide nogal een issue wat betreft vervuiling en de leefbaarheid van de planeet. LEGO is daarom bezig met alternatieven.
Veel flexibele elementen worden bijvoorbeeld al gemaakt van een biologisch plastic van suikerriet. Daarbij wordt ook opgelet dat er niet teveel wordt gewonnen en dat het gebruik van suikerriet voor speelgoed niet zorgt voor voedselschaarste. Meer dan 200 elementen worden nu gemaakt met dit plastic en je vindt het in ongeveer de helft van alle LEGO-sets.
Ook transparante elementen worden in ieder geval voor een deel van gerecycled materiaal gemaakt. Voor andere harde LEGO-steentjes wordt ook gezocht naar een duurzaam alternatief. Steentjes gemaakt van gerecyclede plastic flessen voldeden niet aan LEGO’s eisen, maar er wordt nu gekeken naar een plastic gemaakt van bio-afval.
Zo weinig mogelijk plastic in verpakkingen
Om plastic in steentjes kun je eigenlijk niet heen, maar met de verpakking is dat een ander verhaal. Als sinds jaar en dag worden de dozen van recyclebaar karton gemaakt, maar in die dozen vind je dan weer een heleboel plastic zakjes. Momenteel is er een transitie gaande om die zakjes ook grotendeels van papier te maken, met alleen nog een plastic coating aan de binnenkant.
Op andere vlakken is plastic al helemaal weg. Bouwplaten zitten bijvoorbeeld in papier verpakt en de tasjes die je bij LEGO Stores krijgt zijn ook van papier. Verpakkingen met platic vensters worden ook niet meer gemaakt. Het papier wordt overigens op een gecertificeerd verantwoorde manier gewonnen. \
Het liefst geen verspilling
LEGO probeert ook om te zorgen dat er geen speelgoed verspild wordt. Gloednieuwe steentjes passen bijvoorbeeld op steentjes van meerdere decennia oud. Zo kun je steentjes blijven gebruiken in je nieuwe bouwwerken en hoef je niets weg te gooien dat niet kapot is.
In de Canada, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk is er bovendien een programma genaamd LEGO Replay. Daarmee kun je LEGO die je niet gebruikt doneren, waarna er wordt gezorgd dat het terecht komt op een plek waar er nog mee gespeeld gaat worden. LEGO wil dit graag breder uitrollen, maar in de tussentijd kun je natuurlijk zelf zorgen dat steentjes bij vrienden, familie of een kringloopwinkel terechtkomen.
Minder CO2
Net als veel andere bedrijven heeft LEGO ook een doel om de CO2 uitstoot flink te verminderen. De meeste uitstoot komt op dit moment van zaken als de leveringsketen en niet van LEGO’s eigen bedrijfsactiviteiten. Maar in 2050 wil LEGO helemaal klimaatneutraal zijn wat betreft de uitstoot.
Het is bekend dat veel bedrijven zich mooier voordoen dat ze zijn als het gaat om uitstoot. Mocht je je hier verder in willen verdiepen, dan kun je
hier meer informatie vinden. Wat betreft CO2 is het voor de leek lastig te controleren of alles goed gaat. In het geval van LEGO kun je op andere vlakken, bijvoorbeeld met de verpakkingen, op een gegeven moment met eigen ogen zien of er verbetering in zit.