Waarom heeft LEGO nog nooit Collectible Minifigures van Star Wars gemaakt?

Article
maandag, 21 oktober 2024 om 18:00
lego star wars the skywalker saga release date 2022f1648999285
Het LEGO minifiguurtje is bijna net zo iconisch als de steentjes zelf. Ze zijn ook een belangrijk onderdeel voor de speelervaring en zodoende kun je ze ook los kopen. Deze Collectible Minifigures gebruiken soms ook een licentie, maar gek genoeg nooit die van Star Wars. Hoe zit dat?
LEGO maakt tegenwoordig heel wat sets gebaseerd op films, series en games. Dat begon 25 jaar geleden met Star Wars en met die licentie lijkt het bedrijf ook nog lang niet klaar. Van de meeste Star Wars-hoofdpersonen is er inmiddels minstens één minifiguurtje en ook veel achtergrondpersonages zijn in deze vorm te vinden. Wie op zoek is naar een specifiek personage, moet alleen wel wachten tot er een set in de winkel ligt waar dat personage in opgenomen is.
Dat is toch opmerkelijk te noemen. LEGO verkoopt losse figuurtjes, ook gebaseerd op thema’s waarvoor een licentie nodig is. Dungeons & Dragons-spelers kunnen momenteel bijvoorbeeld leuke figuurtjes kopen en ook Marvel- en DC-helden zijn al eens Collectible Minifigures (CMFs) geweest. Met de enorm rijke keuze aan achtergrondpersonages zou je denken dat Star Wars een geschikt thema is voor CMFs, dus waarom gebeurt het niet?

Contract in de weg

De reden is eigenlijk vrij eenvoudig: het contract tussen Disney en Lucasfilm aan de ene kant en LEGO aan de andere kant staat niet toe dat Star Wars-minifiguurtjes los verkocht worden, zo legden LEGO Star Wars-topmensen ooit uit aan Brick Fanatics. Bij losse verkoop zouden minifiguurtjes namelijk gelden als een actiefiguren en die mag LEGO niet maken van Star Wars. Andere speelgoedfabrikanten, met name Hasbro, regelen Star Wars-actiefiguren.
LEGO Minifigures Serie 26 - 71046 Image
LEGO Minifigures Serie 26 - 71046
EUR5.78
Op voorraad
Koop op bol.
De figuurtjes mogen wel in sets opgenomen worden, omdat ze dan een onderdeel zijn van een doos bouwspeelgoed. Dat is de categorie waarin LEGO wel mag werken. Dat een minifiguurtje bestaat uit minstens drie delen, is niet voldoende om het figuurtje op zich bouwspeelgoed te noemen.

Grijs gebied

Toch zijn er wat hoepels waar LEGO door kan springen om de figuurtjes centraal te zetten. Je kunt bijvoorbeeld sleutelhangers kopen van minifiguurtjes en ze zijn ook wel eens op een koelkastmagneet gezet of bij horloges weggegeven. Dat geldt dan als merchandise, niet als speelgoed en dus ook niet als actiefiguur. Dan mag het ineens weer.
Maar de meest gebruikte manier om minifiguurtjes te verkopen op een manier die niet geldt als actiefiguur is in Battle Packs. Deze sets bevatten relatief veel figuurtjes, meestal van een soort waarvan je er meer kunt gebruiken om een legertje te bouwen. Ze worden vergezeld door bouwwerkjes (denk aan speeders of groot geschut) die groot genoeg zijn om de set te laten gelden als bouwspeelgoed, maar klein genoeg om het prijskaartje bescheiden te houden.
In theorie is het niet onmogelijk dats LEGO ooit een Collectible Minfigures-lijn van Star Wars mag maken. Maar dan moet het contract rondom de Star Wars-licentie opnieuw onderhandeld worden. Momenteel is al vastgelegd dat LEGO tot en met 2032 Star Wars-sets mag blijven maken, dus voorlopig is er niet veel reden om opnieuw te onderhandelen over de details.