Vijf redenen waarom Ozark één van de beste Netflix series is

Article
zaterdag, 25 april 2020 om 13:00
xgn google image
Netflix produceert de laatste jaren ook haar eigen series en is daar behoorlijk goed in geworden. De zogeheten Netflix Originals worden dan ook veelal geprezen. Eén van de topseries van Netflix is Ozark. Dit zijn vijf redenen waarom je de serie moet gaan kijken.

IJzersterke cast

Een succesvolle serie moet een combinatie zijn van een sterk script, gecombineerd met een getalenteerde cast die het script overtuigend tot leven kan brengen. Een script kan nog wel zo goed zijn, maar als de hoofdrolspeler zijn tekst niet kan overbrengen op de kijker, dan heb je er alsnog niks aan.
Gelukkig is voor Ozark een sterke cast samengesteld, met een mix van grote namen en getalenteerde nieuwelingen. De hoofdrol wordt vertolkt door veteraan Jason Bateman, met actrice Laura Linney naast zijn zijde. Ozark is er daarnaast verantwoordelijk voor geweest dat de wereld het talent van Julia Garner heeft ontdekt. Niemand in de cast van Ozark laat een steekje vallen.

Constante spanning

In Ozark vertolkt Jason Bateman de rol van Marty Byrde, een financieel adviseur die naast zijn normale werkzaamheden een bijbaantje off the books heeft. Dat laatste is alleen iets gevaarlijker dan normaal zwart werk, want Marty is een witwasser voor een Mexicaans drugskartel. Het wordt helemaal link wanneer zijn zakenpartner van de Mexicanen probeert te stelen.
De enige manier voor Marty om zijn eigen leven en dat van zijn gezin te redden, is om een nieuwe witwas-operatie op te zetten in de Ozarks, waar hij in één jaar tijd maar liefst 500 miljoen dollar moet witwassen. Door de tijdsdruk, gevaarlijke individuen en de situatie waar Marty zich in bevindt, is Ozark een constante achtbaan van gevaar. Het is niet een serie die je even lekker ontspannen kan kijken.

Een originele setting

Als het aankomt op een serie in de Verenigde Staten dan zijn er al vaak een aantal usual suspects als het gaat om de setting of locaties. Wereldsteden als New York, Los Angeles, San Francisco en Washington DC zijn vaak geziene en geliefde locaties. Maar op den duur hebben we het wel een keertje gezien.
Ozark kiest gelukkig een unieke locatie uit, zoals de naam als verklapt: de Ozarks. Een gebied vol met meren en uitgestrekte natuur dat reikt van Missouri naar Arkansas en Oklahoma. Het Lake District van de Verenigde Staten. Met een lokale bevolking die bestaat uit rednecks en simpel volk, lijkt het gebied een perfect slachtoffer voor een gehaaide accountant als Marty Byrde, maar dat blijkt flink tegen te vallen.

Onvoorspelbaar verhaal

Bij sommige series en films voel je je haast de schrijver zelf. Al ver van tevoren weet je al zeker wat er gaat gebeuren of welke rol een bepaald karakter gaat spelen. Dat klinkt leuk, maar het verpest alleen wel elk element van verrassing en het doet de spanning ook geen goed.
Gelukkig is dat bij Ozark niet het geval. De serie is enorm onvoorspelbaar, door plotseling nieuwe spelers of elementen te introduceren en het verhaal constant een nieuwe wending te geven. Je weet nooit welke kant het opgaat. Dat is ook precies de reden waarom de serie zo spannend is.

Niemand is veilig

Een ander element dat zorgt voor constante spanning is het feit dat geen enkel karakter in Ozark veilig is en het eeuwige leven heeft. Een jaar of tien geleden was het nog een ongeschreven regel dat je als serie zijnde grote rollen niet zomaar dood laat gaan, tenzij een lid van de cast iets anders wilde gaan doen. Met Game of Thrones en de bijkomende populariteit is daar alleen snel verandering in gekomen.
De makers van Ozark volgen datzelfde principe. Het is niet zo dat er elke aflevering een ‘Red Wedding’ plaats zal vinden, maar je weet nooit wanneer het einde eraan zit te komen voor je favoriete karakter. Houd dus voor de zekerheid altijd maar een doos tissues binnen handbereik.
Ben jij al begonnen aan Ozark en heb je het derde seizoen in recordtempo uitgekeken? Of staat de Netflix Original nog klaar in je lijst met series om te kijken? Laat het ons weten in de comments hieronder.
Dit artikel is op 31 juli 2020 bijgewerkt.